Στραμμένο το ενδιαφέρον της στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης έχει η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι από την έκβασή του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως έχει γράψει το anatropinews.gr, το Μαξίμου προσδοκά πως στις 26 Ιανουαρίου θα εξασφαλίσει μία ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών που ουσιαστικά θα συναινούν πως τα θέματα που συνιστούν την αξιολόγηση έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί και θα αφήνουν έναν μόνο “αστερίσκο” σχετικά με την τελική απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με το εάν θα συμμετάσχει -και πως- στο ελληνικό πρόγραμμα. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρίαση του δ.σ του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις -μετά και τη συνάντηση Λαγκάρντ- Σόϊμπλε- ότι το Ταμείο θα κρατήσει τη θέση του ως τεχνικός σύμβουλος, τότε θα οριστικοποιηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τυπικά στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου αφού όπως όλα δείχνουν η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με τη χώρα να μπαίνει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως γράφει σε ρεπορτάζ του και το Enimerosi24.gr.
Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός έγινε προσπάθεια το ΔΝΤ να δεχτεί πλέον να κλείσει η αξιολόγηση μόνο με τη νομοθέτηση του νέου «κόφτη», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2019.
Παράλληλα ο Σόιμπλε πήρε τα «μηνύματα» από την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τράμπ αλλά και δεν θα ήθελε σε προεκλογική περίοδο μια νέα ελληνική κρίση.
Και αυτό γιατί θα οδηγούσε σε εκλογική καταστροφή το CDU καθώς όσο κι αν θέλει να επιρρίψει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά, αυτός είναι που εισηγήθηκε το πρόγραμμα διάσωσης στο Γερμανικό κοινοβούλιο , ενώ το SPD φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να κυβερνήσει μαζί με το αριστερό Die Linke.
Η νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει ένα «ρευμα» πατριωτισμού-απομονωτισμού και στη Γερμανία η Μέρκελ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε ένα ατύχημα της Ελλάδας να δώσει το πρόσχημα πριμοδότησης των ακραίων με μεγάλες διαρροές του κόμματος του.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποστείλει προς τους θεσμούς επιστολή, εν είδει non paper με τις ελληνικές προτάσεις προϊδεάζοντάς τους για τις θέσεις της κυβέρνησης και δίνοντάς τους έναν εύλογο χρόνο λίγων ημερών να τις επεξεργαστούν ώστε να υπάρχει μία κατάληξη στις 26 Ιανουαρίου ως προς τη γενική κατεύθυνση.
Σύμφωνα με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με συνταξιούχους το πρωί της Παρασκευής στο Μαξίμου η κυβέρνηση προτείνει την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για ένα χρόνο, κάτι που σημαίνει ασφαλώς ότι για να αποφύγει την κριτική της αντιπολίτευσης πως δεσμεύει τη χώρα και για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, περιορίζει τη δυνητική ισχύ του κόφτη μέχρι τον Αύγουστο του 2019 οπότε ολοκληρώνεται και η τετραετία.
Επίσης, σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει και με τη μείωση του αφορολόγητου. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι για να συμβούν αυτά θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική συμφωνία (κλείσιμο δεύτερης αξιολόγησης και εγγυήσεις για μετά το πρόγραμμα) που θα εξασφαλίζει για την ελληνική πλευρά την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση του Eurogroup άλλωστε σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών προσδιορίζουν πλέον το Φεβρουάριο ως το μήνα των καθοριστικών εξελίξεων γύρω από τη διαπραγμάτευση. Στη διαμόρφωση του κλίματος αισιοδοξίας συμβάλλουν και οι τελευταίες παρεμβάσεις του Πιερ Μοσκοβισί που επαναλαμβάνει ότι μέλημά του είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κι έπειτα ο ρόλος του ΔΝΤ.
Πάντως μπροστά του το Μαξίμου θα συναντήσει τον κάβο των βουλευτών αφού ο κόφτης θα πρέπει να νομοθετηθεί από τη Βουλή. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα αφού δεν θα υπάρχει αναλυτική αναφορά στα μέτρα που θα περιλαμβάνει.