«Αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε, κατά τη διάρκεια του briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα συζητούσε το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς το κομμάτι που αφορά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε: «Ο υπουργός Οικονομικών πριν από δύο μόλις ημέρες ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα το οποίο εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα και αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το κλείσιμο του προγράμματος. Δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και τις απαιτήσεις τις οποίες θέτει το ΔΝΤ για τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων.
Είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που θεωρούμε ότι μόνο αν συμφωνηθεί το σύνολο του πακέτου θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή είναι η θέση και του συνόλου των εμπλεκόμενων μερών στις συνομιλίες. Επομένως στόχος μας είναι να βρεθεί ένα κοινό έδαφος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τις τρέχουσες συνομιλίες. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο λέμε ότι αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα».
Τζανακόπουλος: Εάν επεκταθεί για ένα ακόμη έτος ο κόφτης τότε θα πρέπει να νομοθετηθεί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρξει άμεσα νομοθέτηση για την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη για έναν χρόνο μετά το 2018 είπε: «Ο δημοσιονομικός διορθωτής ισχύει μέχρι το 2018. Προφανώς όταν λέμε ότι θα επεκταθεί για ένα ακόμη έτος, εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο απομένει ώστε να αμβλυνθούν και οι τελικές επιφυλάξεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους, τότε η επέκταση αυτή θα πρέπει να νομοθετηθεί.
Δεν μπορεί να ισχύει κάτι στο ελληνικό κράτος, χωρίς να αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους. Αυτό είναι προφανές. Αλλά είναι άλλο πράγμα η νομοθέτηση συγκεκριμένου μέτρου το οποίο θα ισχύει από 1ης/1/2019 και μόνο αν επιτευχθούν οι στόχοι θα μπορέσει η τότε ελληνική κυβέρνηση να το καταργήσει και άλλο πράγμα ο δημοσιονομικός διορθωτής ο οποίος θα ισχύει αν και μόνο δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα».
Στο ερώτημα αν στην κυβέρνηση είναι βέβαιοι ότι και οι 153 βουλευτές είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν αυτόν τον κόφτη ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής».
Τζανακόπουλος: Αφετηρία για τη μάχη κατά της διαπλοκής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, πριν από δύο χρόνια, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη των πρακτικών διαφθοράς που σημάδεψε την πολιτική ζωή.
Επισήμανε ότι θύμα αυτών των πρακτικών ήταν ο ελληνικός λαός και πως από τις κοπιώδεις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αναδείχτηκε το τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ, το οποίο φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία αλλά και για το βάθος της ελληνικής κρίσης.
Σημείωσε ότι η μάχη κατά της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά ότι το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί την αφετηρία ώστε να πάρει το λόγο η δικαιοσύνη. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στην Ελλάδα «συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα».