Ο Ranulf Rayner είναι σήμερα 82 ετών και το “ιστορικό κειμήλιο” το κρατούσε κρυμμένο σε μία βαλίτσα έτσι όπως του το είχε δώσει ο πατέρας στρατάρχης sir Ralph Rayner.
Ήταν ένας από τους πρώτους μη Σοβιετικούς στρατιωτικούς που έφτασαν στο Βερολίνο μετά την παράδοση των Γερμανών. Είχε σταλεί για να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους συμμάχους στο Βερολίνο – και αυτοί του έδωσαν το περίφημο κόκκινο τηλέφωνο.
Μετά τον πόλεμο, το πήγε πίσω στη Βρετανία, κρυμμένο σε μια βαλίτσα, και δεν μίλησε ποτέ για το τρόπαιό του, το οποίο ήταν φτιαγμένο από τη Siemens και είχε πάνω του μια σβάστικα και το όνομα του Χίτλερ.
Φοβήθηκε ότι θα κατηγορείτο για «λεηλασία» -μια πράξη που οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν διαταχθεί να μην κάνουν. Ετσι ο Rayner έδωσε το τηλέφωνο στον γιο του, Ranulf Rayner, λίγο πριν από τον θάνατό του το 1977. Και τώρα αυτός, ένας συνταξιούχος στρατιωτικός, αποφάσισε να το πουλήσει, ελπίζοντας να αποτελεί για πάντα ένα ενθύμιο των ναζισιτικών θηριωδιών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τώρα 82χρονος γιος του, που ζει στο Ντέβον, λέει: «Ήταν το φονικό όργανο του Χίτλερ. Είναι ανατριχιαστικό αν σκεφτεί κανείς για τι χρησιμοποιείτο. Από το τέλος του πολέμου ήταν σε ασφαλές μέρος, όπου δεν το ήξερε κανείς. Αλλά τώρα γερνάω και νομίζω ότι αυτό το αντικείμενο δεν πρέπει να μένει κρυφό πια».
Μέσω αυτού του τηλεφώνου ο Χίτλερ έδινε τις εντολές για να θανατωθούν χιλάδες Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέσω αυτού ούρλιαζε στους στρατηγούς του κατά τη διάρκεια των μαχών, μέσω αυτού διέταξε τη δολοφονία του κουνιάδου του.
Τώρα, το κόκκινο τηλέφωνο του αρχηγού των ναζί βγαίνει σε δημοπρασία και αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 400.000 ευρώ. Η δημοπρασία θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.