Σε διάψευση των πληροφοριών για ψυχρότητα στις σχέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρωθυπουργό, επ αφορμή “επεισοδίου”, χθες στη Βουλή, αναγκάστηκε να προβεί ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μιλώντας στον Real Fm είπε πως “οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες και υπάρχει ευρεία συναντίληψη”, ενώ διέψευσε ότι υπήρξε κάποια διαφωνία.
Τι συνέβη στη Βουλή
Τον λόγο πριν τον πρωθυπουργό θέλησε να πάρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να απαντήσει στον Κ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ν. Βούτσης δεν επέτρεψε να συμβεί αυτό, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.
Τελικά το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός.
Όταν ζητήθηκε αργότερα από τον υπουργό Οικονομικών να πάρει τον λόγο εκείνος αρνήθηκε και με μία κίνηση αποστροφής έδειξε την δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη. Το επεισόδιο ήταν ενδεικτικό, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες ίσως αποδειχθεί η κορυφή του παγόβουνου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος είναι σε πολιτική διάσταση με το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με σημεία της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα με την μείωση του αφορολόγητου. Για τον ίδιο το θέμα αυτό υπήρξε “σημαία” καθώς πέρυσι έλεγε πως “όσο είμαι υπουργός δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο”. Συνέβη, όμως, μία φορά πριν την πρώτη αξιολόγηση και είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί τώρα και μάλιστα να …πέσει “μαχαίρι” έως τα 6.000 ή ακόμα και 5.000 ευρώ.
Από την άλλη, η πλευρά του οικονομικού επιτελείου “χρεώνει” τις καθυστερήσεις στην τελική πολιτική απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Λέγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναποφάσιστος είτε γιατί έχει διαφορετική (στρατηγική) προσέγγιση της διαπραγμάτευσης, είτε διότι λαμβάνει μηνύματα για το πολιτικό κόστος των υποχωρήσεων και τις αντιδράσεις των βουλευτών.
Όμως, τόσο ο υπουργός οικονομικών όσο και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχουν μείνει λίγο πολύ έκθετοι να βλέπουν τις ημέρες να περνούν χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο για το ελληνικό θέμα.
Τούτο δε παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερώσει και το κόμμα για τις συνέπειες της καθυστέρησης σε αυτό το χρονικό σημείο.
Οι κίνδυνοι που επισημαίνει ο Τσακαλώτος
Ειδικότερα, αν δεν υπάρχει κατ αρχήν συμφωνία ούτε και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα ούτε και μετά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την Δευτέρα.
Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει και το Real.gr, ότι θα χάσουμε και το χρονικό ορόσημο του Eurogroup του Φεβρουαρίου και πλέον το πρόγραμμα θα κινείται με δανεικό χρόνο αφού σε λίγες μέρες θα κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία και πλέον τα χρονικά περιθώρια για λήψη απόφασης για την Ελλάδα γίνονται ασφυκτικά.
Αν οι θεσμοί δεν επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη εβδομάδα τότε χάνεται και η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου όπου και αναμένεται να επανεξεταστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μέχρι και πρόσφατα η ελληνική πλευρά είχε την ελπίδα η συνεδρίαση αυτή να ήταν εκείνη που θα έβαζε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αν χαθεί και αυτή η προθεσμία τότε ακόμη και αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση με το ΔΝΤ τότε θα πρέπει να περιμένει την επόμενη αντίστοιχη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο για την ένταξη της στο QE.
Επίσης, μόνιμος φόβος του οικονομικού επιτελείο είναι και το θέμα του χρέους.
Ο προβληματισμός που αφορά την λύση για το χρέος ακόμη και αν τελικά η Ελλάδα δεχθεί τα πάντα για να συνεχίσει το πρόγραμμα. Θα δεχθεί τότε η Γερμανία να δώσει πρόωρα την λύση για το χρέος ή θα επιχειρήσει να καθυστερήσει πάλι τις εξελίξεις;