Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απαντήσει στο πακέτο συμβιβαστικών προτάσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την δημοσιονομική τροχιά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.
Πηγές των Βρυξελλών που μιλάνε με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ λένε ότι “το ΔΝΤ σκοπεύει να καταλήξει σε ένα λειτουργικό συμβιβασμό”.
Ταυτόχρονα πηγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών που συνομιλούν με το γερμανικό υπουργείο οικονομικών εξηγούν ότι “και το Βερολίνο συμφωνεί να συμβιβαστεί σε ένα λειτουργικό συμβιβασμό”.
“Όλοι σκοπεύουν να κάνουν σημαντικές, για τα δεδομένα, διαπραγματευτικές παραχωρήσεις στην πράξη για την Αθήνα”, σημειώνουν. “Τι ακριβώς περιμένει η Αθήνα για να απαντήσει δεν έχουμε καταλάβει”.
Σημειωτέον ότι η Αθήνα πρέπει να τοποθετηθεί και να κινήσει τη συζήτηση σε σχέση με τον συμβιβασμό (στοιχεία του οποίου έχουν διαρρεύσει) που περιγράφηκε στο περιθώριο του πρόσφατου eurogroup. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι “επιμέρους συστατικά της συμβιβαστικής πρότασης μπορούν να βελτιωθούν, αλλά η Αθήνα πρέπει να δείξει ότι είναι ακόμα στο παιχνίδι”.
Σε μια τέτοια διαπραγμάτευση – που στην πράξη γίνεται σε ανώτερο επίπεδο – μια κλασική αποστολή της τρόικας στην Αθήνα δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Η τρόικα θα κατέβει για τις τεχνικότητες, όταν η Αθήνα θα έχει συμφωνήσει στα βασικά.
Αναζητείται συμβιβασμός
Η συμβιβαστική πρόταση αποτελεί τη σύνοψη των θέσεων των θεσμών και συμπεριλαμβάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά, όπως το να μην υπάρχει καμία πρόωρη δημοσιονομική επίπτωση και με αυστηρή διασφάλιση της επιλογής να μην ενεργοποιηθούν αν δεν χρειάζονται.
Η πρόταση, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, έχει τη συγκατάθεση και τη συναίνεση του ΔΝΤ και “φέρνει το Ταμείο στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση”.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και όχι από το 2019. Παράλληλα τονίζεται πως πρέπει να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες, όπω ςπ.χ στα εργασιακά.
Η πρόταση στην οποία έχουν συμφωνήσει ΕΕ και ΔΝΤ περιλαμβάνει ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το 2018.
Η πηγή σημείωσε ότι “δεν περιμένουμε ελληνική απάντηση πριν από το σαββατοκύριακο, αλλά την Τρίτη θα δούμε πλέον ποια κατεύθυνση θα πάρουν τα πράγματα” – υπονοώντας τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ που χωρίς θετικό σήμα από την Αθήνα δεν μπορεί να είναι θετική.
“ΔΝΤ και Γερμανία έχουν την πρόθεση να συμβιβαστούν, αλλά πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα”, σημειώνει.
Πηγή: real.gr