Η λέξη θράσος είναι συνώνυμο με τον σημερινό πρωθυπουργό ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στη Μυτιλήνη επισημαίνοντας: «Ξεχνά ο κ. Τσίπρας ότι αυτός έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση εν μέσω αξιολόγησης».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του τόπου», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στη Μυτιλήνη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απέτυχε παντού. «Αν δεν μπορούν, ας κάνουν στην άκρη», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι τρεις λέξεις περιγράφουν την κυβέρνηση: «Ψέματα, ανικανότητα, φόροι».
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία της Λέσβου για όσα έχει κάνει στο διάστημα της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ρόλος σας μνημονεύεται θετικά σε ολόκληρο τον κόσμο». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «το φιλότιμο, η ανθρωπιά, η καλή προαίρεση των κατοίκων της Λέσβου, υπονομεύονται από την ανικανότητα κάποιων άλλων», καθώς ότι στη Λέσβο «αποτυπώνεται η πιο θολή εικόνα της χώρας μας».
«Ήρθα να σας δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Δεν είναι η μοίρα του τόπου μας αυτή», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και στάθηκε στην ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου. «Αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο και τα άλλα νησιά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της διαχειριστικής αποτυχίας της κυβέρνησης», υπογράμμισε, κατηγορώντας την ότι εξαπάτησε τους κατοίκους των νησιών, υποσχόμενη πως οι δομές φιλοξενίας θα είναι προσωρινές.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση «έστειλε στους διακινητές ανθρώπινων ψυχών ότι ο ευκολότερος τρόπος να μπει κανείς στην Ευρώπη είναι μέσα από την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου», ενώ επέμεινε ότι τα νησιά σηκώνουν δυσανάλογο βάρος. «Κατηγορούσαν εμάς για σκληρότητα. Αυτοί απέτυχαν στο προσφυγικό παρά τη συγκινητική συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας», συνέχισε.
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση ελέγχου των αιτημάτων ασύλου και δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες αυτές θα επιταχυνθούν, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έκανε ποτέ τη βασική διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Όπως είπε, όσοι δικαιούνται θα λαμβάνουν άσυλο, ενώ όσοι οικονομικοί μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο, πρέπει να κρατούνται σε κλειστούς χώρους μέχρι να επιστραφούν στις χώρες τους.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των εθνικών συνόρων, σημειώνοντας ότι είναι και σύνορα της Ευρώπης, στην οποία επέρριψε επίσης ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού. Είπε επίσης ότι πρέπει να γίνει καταγραφή και έλεγχος των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε «βέλη» κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Ν.Δ. «είναι η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού», διαχωρίζοντας τον πατριωτισμό από τον εθνικισμό.
Για προσφυγικό και Μουζάλα
Νωρίτερα κατά τη συνάντηση του με κατοίκους του χωριού Mόρια στην Λέσβο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Τα δάκρυα του κ. Μουζάλα δεν αρκούν, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες»
Είχε προηγηθεί επίσκεψη του στον καταυλισμό της Μόριας, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί εκεί από την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανθή Καραγγελή. Τονίζοντας, όμως, πως δεν μπήκε μέσα, αλλά «ξεναγήθηκε» στο χώρο από το περίκλειστο κομμάτι του παλιού στρατοπέδου, όπου δημιουργείται ο νέος χώρος καταγραφής. Δεν μπήκε μέσα, είπε στους κατοίκους της Μόριας, αφού σε μια τέτοια περίπτωση «θα έπρεπε να συνοδεύεται από δυο διμοιρίες αστυνομικών»! Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί σήμερα από το πρωί επίσκεψη στη Μυτιλήνη και όπως ήταν αναμενόμενο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα τον απασχόλησε αποκλειστικά μέχρι τώρα.
Συναντήσεις
Αμέσως μετά την άφιξη του, νωρίς το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στα γραφεία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Η περιφερειάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με έμφαση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, του παρουσίασε τις δύσκολες συνθήκες, όπως τις χαρακτήρισε, που έχουν διαμορφωθεί στο Βόρειο Αιγαίο, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, αλλά και γενικότερα στην οικονομία των νησιών.
Ακολούθησε επίσκεψη, εκτός προγράμματος, του κ. Μητσοτάκη στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και συνομίλησε λίγη ώρα με τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Ο Δήμαρχος, ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Μητσοτάκη για όλα τα θέματα που αφορούν στο Δήμο Λέσβου, αλλά και για τις συστηματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δήμου για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Δήμου Λέσβου τα εξής: «Η Λέσβος είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπισμού, ένας τόπος στον οποίο προβλήθηκαν οι πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της αγάπης. Σε όλους όσους απέτρεψαν μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία χρωστάμε ευγνωμοσύνη. Στις τοπικές αρχές, αλλά προπαντός στους απλούς δημότες».
Στη Μόρια
Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Μόρια, ενώ αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο χωριό όπου περιόδευσε και συζήτησε με κατοίκους του χωριού για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και τις επιπτώσεις στη ζωή τους από τη συμβίωση με τη συγκεκριμένη δομή. Σε συνάντηση του με εκπροσώπους των κατοίκων της Μόριας στα γραφεία της κοινότητας ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Τρακατέλλης, σημείωσε την ανάγκη να αποφορτιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε έναν καταυλισμό που φτιάχτηκε για να φιλοξενεί για μικρά χρονικά διαστήματα 600 ανθρώπους και έφτασε να φιλοξενεί μόνιμα 4.000 με 5.000. Ο κ. Τρακατέλλης αλλά και ο Πρόεδρος του γειτονικού χωριού της Παναγιούδας, Βαγγέλης Διόλατζης, αναφέρθηκαν «στις ζημιές, τους βανδαλισμούς και τις κλοπές που υφίσταται σχεδόν δυο χρόνια τώρα η περιοχή από τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους που ζουν σε μια ανοικτή φυλακή, κατάσταση στην οποία έχουν μετατρέψει το νησί οι κρατικοί παράγοντες με την πολιτική που ακολουθούν».
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε πως το χωριό θα υπάρχει κι αφού κάποτε το χοτ σποτ κλείσει, σημείωσε «τη διαχειριστική ανεπάρκειας της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρόβλημα». Και συνέχισε: «Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σε μια σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
«Λυπάμαι που το λέω», ανέφερε, «αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Βασική πτυχή της στρατηγικής που είχαμε συμφωνήσει είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο περιορισμός των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που συμφωνήσαμε ήταν η γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποδομές που υπάρχουν να λειτουργούν σε καλύτερες συνθήκες. Δυστυχώς, η εικόνα την οποία είδα σήμερα στην Μόρια από πάνω, διότι δεν μπήκα στον χώρο ? και δεν μπήκα στον χώρο, διότι για να μπω έπρεπε να συνοδεύομαι με δύο διμοιρίες αστυνομικών και προφανώς και δεν επιβάρυνα την αστυνομία με μια τέτοια κίνηση ? αλλά η εικόνα που είδα, δυστυχώς, είναι μια εικόνα αποκαρδιωτική».
«Είναι αδιανόητο», πρόσθεσε, «σήμερα να έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε διαλυμένες σκηνές, μέσα στις λάσπες – και σήμερα είναι και μια μέρα με καλό καιρό. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες με το χιονιά. Και φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζαμε και τα γνώριζε η κυβέρνηση.
Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα περιφερειακό και τοπικό σχέδιο στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και αντιλαμβάνομαι ότι ο κρατικός μηχανισμός ? προφανώς ενημερωμένος για τη δική μου επίσκεψη, σήμερα εδώ ? κινητοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ας είναι, έστω και έτσι. Να σας έρχομαι πιο συχνά, μπας και πάρει μπρος η Κυβέρνηση. Να σας βοηθήσει με κάποιο τρόπο πιο ουσιαστικό».«Το ζήτημα της αποσυμφόρησης», συνέχισε, «είναι μείζον ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ένας αριθμός, ο οποίος όταν ξεπεραστεί, ξεπερνάμε τις δυνατότητες και των χώρων που υπάρχουν, αλλά και των τοπικών κοινωνιών να διαχειριστούν αυτούς τους αριθμούς. Το πρόβλημα της αύξησης των αριθμών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, και στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης. Γνωρίζετε πόσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα έστω και οι λίγοι, οι οποίοι έρχονται κάθε εβδομάδα στα νησιά, να αυξάνονται στον συνολικό αριθμό. Διότι, δυστυχώς, οι επαναπροωθήσεις, οι επιστροφές, οι απομακρύνσεις από το νησί είναι λιγότερες σε σχέση με αυτούς οι οποίοι και σήμερα έρχονται.».
Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του στην Μόρια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε: «ξεκάθαρα για την ανάγκη να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε ένα τοπικό σχέδιο στήριξης των οικονομικών, το οποίο θα έχει και τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά. Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την επιτάχυνση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, όποιος- αυτή τη στιγμή- οικονομικός μετανάστης έρχεται, να είναι σε κλειστό προαναχωρησιακό χώρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι απολύτως επιβεβλημένο. Και βέβαια πιστεύουμε ότι ως χώρα έχουμε μια υποχρέωση να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, με έναν τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, που να προστατεύει την εθνική κυριαρχία. Πολλές από τις δράσεις αυτές είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, διότι η σημερινή κυβέρνηση έπεσε θύμα των δικών της ιδεοληψιών, των αγκυλώσεών της και της τεράστιας διαχειριστικής ανικανότητας. Το επαναλαμβάνω και εδώ, από την Μόρια: Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσοι κοινωνικοί πόροι, οι οποίοι να λιμνάζουν και, λόγω ανικανότητας ή αδιαφορίας, αυτοί να μην απορροφώνται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τις εικόνες τις οποίες βλέπετε εσείς κάθε μέρα και τις οποίες είχα την ευκαιρία να δω σήμερα».
Στο Στρατό
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε την έδρα του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού 98 ΑΔΤΕ. Μετά τη συνάντηση του με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε την ακόλουθη δήλωση απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς: «Είχα τη δυνατότητα να έχω μια ενημέρωση για τις δυνατότητες της Μεραρχίας, να πιστοποιήσω, για άλλη μια φορά, και το υψηλό σας φρόνημα, αλλά και την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα σε μια ταραγμένη εποχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την εθνική ακεραιότητα της χώρας. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να αμελήσω εδώ από την Λέσβο, να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας και φιλίας με την Τουρκία. Πλην, όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια των άγραφων κανόνων της καλής γειτονίας.
Κινήσεις, οι οποίες μπορεί να εκλαμβάνονται ως προκλητικές, δεν διευκολύνουν στην οικοδόμηση πνεύματος συνεργασίας, το οποίο είναι απαραίτητο και ? πιστεύω – συνολικά ωφέλιμο σε μια εποχή, που ζούμε μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις. Οπότε, θα ήθελα να μεταφέρετε και σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γυναίκες και άντρες, που υπηρετούν συνολικά στη Μεραρχία, την αμέριστη εκτίμηση και την υποστήριξή μας στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Ξέρουμε ότι δεν είναι απλή υπόθεση να φυλάει κανείς τα σύνορα. Και ξέρουμε ότι αυτό συνεπάγεται και σημαντικές προσωπικές θυσίες. Ξέρουμε, όμως, ότι το κάνετε με περίσσευμα καρδιάς. Και, γι? αυτό, και απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση στο Επιμελητήριο Λέσβου με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου του κόμματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ