Όλες οι πλευρές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα προκειμένου στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, πλην όμως η κυβέρνηση επιδιώκει μια πολιτική λύση πακέτο και οι δανειστές επιμένουν στις σκληρές απαιτήσεις με προληπτικά μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο Τετάρτη ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα έρθει στην Αθήνα για επίσκεψη αστραπή και όπως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η πρωτοβουλία να έρθει στην Αθήνα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν – προβλέψεις που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις υπερ-απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο, εκ μέρους της Κομισιόν».
Η ίδια πηγή, παραπέμποντας σε συνεντεύξεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνει ότι όλες οι πλευρές παίρνουν πρωτοβουλίες την περίοδο αυτή, και οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται σε έντονους ρυθμούς.
«Ό,τι ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει και για την Ευρώπη», διαμηνύει εξάλλου η ίδια πηγή, και υπογραμμίζει τη σταθερή κυβερνητική θέση, ότι ουδείς μπορεί να αντέξει μια τεχνητή αναζωπύρωση. Από την πλευρά της, ειδικότερα, η κυβέρνηση «εργάζεται διαρκώς για μια δίκαιη συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, το συντομότερο δυνατόν». Μια συμφωνία-πακέτο, αφού «αξίωμα» της Αθήνας είναι να κλείσουν όλα μαζί τα ανοιχτά θέματα, και όχι τμηματικά ή μεμονωμένα, ανέφερε.
Παίρνοντας εξάλλου αφορμή από τις δηλώσεις που έγιναν εις βάρος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακόμη και από επί γερμανικού εδάφους, αλλά και όχι μόνον, η ίδια πηγή έκανε λόγο για «ντόμινο αποδοκιμασίας» του κ. Σόιμπλε, ο οποίος, επιπλέον, εμφανίζεται «πολιτικά απομονωμένος», όπως εκτιμά.
Τέλος, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει «παράλογες απαιτήσεις».
Πάντως οι διαπραγματεύσεις έχει περιέλθει και πάλι σε δύσκολη φάση, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος η κυβέρνηση αν δεν πάρει λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει χρέος, πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να προσχωρήσει στην εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων που ζητά κυρίως το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ ευρισκόμενο σε θέση ισχύος έχοντας την υποστήριξη της Γερμανίας και των συμμάχων της απάντησε με αρκετή αυτοπεποίθηση δια στόματος της Εκτελεστικής Διευθύντριας κ. Κριστίν Λαγκάρτ ότι οι προβλέψεις του Ταμείου είναι οι σωστές και ότι δεν μπορούν να κάνουν εξαίρεση στην Ελλάδα.
Το επόμενο διάστημα έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι καθοριστικό καθώς αν δεν κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι και τις αρχές Μαρτίου είναι απίθανο το Eurogroup να ασχοληθεί σοβαρά με το ελληνικό θέμα μέχρι και τον Μάιο.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ