Εμπλοκή στην υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό προκαλεί η ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Η υπόθεση σχετίζεται πιθανώς με εσωκομματικές διαφωνίες, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα στην εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνησης μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Το σίγουρο, είναι ότι η επένδυση του Ελληνικού, που ήδη έχει αποτελέσει θέμα χρονοτριβής εδώ και χρόνια, αυτή τη φορά χρησιμοποιείται και ως αντικείμενο εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την ερώτηση υπογράφουν 17 βουλευτές προσκείμενοι στους 53, μεταξύ άλλων οι Δρίτσας, Αναγνωστοπούλου, Μπαλαούρας, Καββαδία και ο Νίκος Φίλης.
Ενδεικτική του προβληματισμού του Μεγάρου Μαξίμου ήταν και η διακριτική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η απάντηση που έδωσε σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, εστιάσθηκε στο γεγονός πως βρίσκεται μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη αλλά δεν σταματά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, διευκρινίζοντας όμως ότι κανείς από αυτούς τους βουλευτές δεν είναι ενάντια στην αξιοποίηση του Ελληνικού.
Αυτές οι ενδοκυβερνητικές τριβές έχουν ως στόχο το «πάγωμα» εν νέου της επένδυσης που έχει δρομολογηθεί για το επί χρόνια αναξιοποίητο πρώην αεροδρόμιο, σε μια περίοδο, που η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς κορυφώνεται και εδώ και καιρό έχει δοθεί το μήνυμα για στροφή στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.
Την ίδια ώρα αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, να μην χαρακτηρίσει ως διατηρητέα, κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Η Επιτροπή, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πολυετή αγώνα για τη “σωτηρία του χώρου”, που επί του πρακτέου μεταφράζεται σε διαρκή νομικά εμπόδια, που ουσιαστικά εμποδίζουν την επένδυση, καθώς η σύμβαση ορίζει ότι η έκταση θα πρέπει να παραδοθεί ελεύθερη από κάθε χρήση και με επιλυμένα όλα τα διαδικαστικά και νομικά ζητήματα.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους Τσίπρας καιΤσακαλώτος
Από την άλλη η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποδεικνύει ευθέως ως υποκινητές της ερώτησης τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ειδικότερα, ο υπεύθυνος ανάπτυξης και βουλευτής του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί ευθέως την κυβερνητική παράταξη ότι δημιουργεί προσκόμματα στην επένδυση, υπογραμμίζοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν πολλές εσωκομματικές διαφορετικές απόψεις όταν χάνουν την καρέκλα τους, αλλά μία κοινή θέση: να μην προχωρούν τις επενδύσεις και ιδιαίτερα την επένδυση του Ελληνικού και να χαθούν οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας».
«Λίγες μέρες αφότου ο κ. Φίλης «αναδείχθηκε» σε εσωκομματική διαφορετική φωνή, σήμερα εμφανίστηκε ως «λαγός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού», σημειώνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ παράλληλα προσθέτει πως η «Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 βουλευτές πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των «53»».
ΠΟΤΑΜΙ: Ελληνικό όπως… Ακρόπολη
Έντονη και ιδιαίτερα δηκτική ήταν και η αντίδραση του Ποταμιού το οποίο σε ανακοίνωσή του ασκεί σκληρή κριτική στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά την απόρριψη από το ΚΑΣ της Ακρόπολης για την επίδειξη του οίκου Gucci, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση. Η επίδειξη θα μπορούσε να γίνει στο Ελληνικό! Γιατί όχι, αφού με σημερινή ερώτησή τους ζητούν να κηρυχθούν νέοι αρχαιολογικοί χώροι σε μεγάλο μέρος του πρώην αεροδρομίου. Μπράβο φωστήρες! Μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις μην ακούσετε, γιατί σας πιάνει αλλεργία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Η επίμαχη ερώτηση
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ερώτησή τους «ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες.
Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου δεδομένου της πολύ μεγάλης έκτασης του ακινήτου (σχεδόν 6.300 στρέμματα), εντός της οποίας είναι δυνατόν να γίνουν μικρές μετακινήσεις ή αλλαγές επιμέρους χωροθετήσεων. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εύρεση αρχαιοτήτων εντός του ακινήτου εκ των υστέρων, και οι καθυστερήσεις ή αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας αυτού, συνιστούν γεγονός αποζημίωσης (Ν. 4422/2016 -ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016)».
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εδώ