Πρόθυμο να επανεξετάσει τις δημοσιονομικές προβλέψεις του για την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ, εφόσον αποδειχθεί ότι οι υπολογισμοί του ήταν πολύ απαισιόδοξοι.
Στην παραδοχή αυτή προχώρησε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, θέτοντας νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Η πλήρης έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θα παραδοθεί περί τα τέλη Απριλίου, τότε που θα οριστεί και η νέα αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών που θα φέρουν την “εντολή” της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ, οπότε, όπως εκτιμούν αναλυτές που γνωρίζουν τα συμβαίνοντα στο Ταμείο, τότε θα καταστούν σαφείς οι προθέσεις του.
Ο Πολ Τόμσεν πιθανώς προετοιμάζει το έδαφος να αποδεχθεί, τελικά, το ΔΝΤ τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου ή με μία μικρή χρηματοδότηση, γι αυτό και αρχίζει να αφήνει να εννοείται πως ίσως αποδεχθεί τα στοιχεία της Κομισιόν (Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ). Άλλωστε κατά την τελευταία αναθεώρηση των στοιχείων αυτών, στην Αθήνα βρέθηκε και εκπρόσωπος του ΔΝΤ που συμμετείχε στις συσκέψεις του κλιμακίου της Eurostat με την ΕΛΣΤΑΤ, κάτι το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Δεν αποτελεί μυστικό πως ο κυριότερος λόγος που οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες είναι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαιτίας των δημοσιονομικών του προβλέψεων που αποκλίνουν ακόμα και από τα κοινώς παραδεκτά δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας. Μετά τις δημόσιες επικρίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τη δημιουργική λογιστική και την στατιστική εθελοτυφλία της Ουάσινγκτον, ο Πολ Τόμσεν δείχνει πρόθυμος να ανασκευάσει τις παράλογες προβλέψεις του Ταμείου αρκεί να αποδειχθεί το αντίθετο.
«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη» δήλωσε ο κ. Τόμσεν στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με το μόνο που μένει να είναι να αποδειχθεί αν τα λόγια του γίνουν πράξη.
Ενδεικτικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό των θεσμών είναι η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Το ΔΝΤ εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε στην ίδια εφημερίδα.