Πριν δύο μήνες (παραμονές Χριστουγέννων) κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει πως προτίθεται να αναθέσει το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στον διευθύνοντα σύμβουλο του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον, στην Λευκωσία η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωνε πως αναθέτει την έρευνα και εκμετάλλευση του “οικοπέδου 10” της Κυπριακής ΑΟΖ στην αμερικανική πολυεθνική.
Γράφει ο Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος
Λίγο καιρό μετά ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραφε το νέο δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και επισημαίνοντας τον ρόλο των ενεργειακών διαδρόμων στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη συναντούσε στελέχη του επιτελείου Τραμπ, τα οποία ήδη κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια ή θέσεις κλειδιά στον Λευκό Οίκο, και ενημερωνόταν για τον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης. “Η Κύπρος και η Ελλάδα ως συστατικά στοιχεία της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής της Ν.Α Μεσογείου έχουν εξ ορισμού πολύ μεγάλη αξία για τις ΗΠΑ”, ήταν μία από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναφορές που συγκράτησε ο κ. Κοτζιάς από αυτές τις συνομιλίες.
Τις προθέσεις αυτές του Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει υπόψη παραγόντων στην Αθήνα και τη Λευκωσία, από το περασμένο καλοκαίρι και ο συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, ομογενής, Τζορτζ Παπαδόπουλος, ένας ειδικός στα θέματα ενέργειας, όταν επισκέφθηκε την περιοχή. Τον κ. Παπαδόπουλο είχε δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και στο υπουργείο Άμυνας ο κ. Πάνος Καμμένος.
Οι επαφές Τσίπρα
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως η υπόθεση των ενεργειακών διαδρόμων είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που απασχολεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει κοινωνός του σχεδιασμού του Τελ Αβίβ που εν πολλοίς συμπίπτει με τον σχεδιασμό των ΗΠΑ. Το θετικό ως προς τα ελληνικά συμφέροντα είναι πως στο σχεδιασμό αυτό που θα υλοποιήσουν αμερικανικές εταιρείες η Ελλάδα έχει περίοπτη θέση. Η παρουσία της Exxon Mobil στην Κύπρο (με προοπτική 30αετίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Κύπρου κ. Βαρνάβας έλεγε προ μηνών στον Φιλελεύθερο) και μια μεγάλη επένδυση της αμερικανικής Vitol (που συνεργάζεται με την Exoon Mobil) για σταθμούς φύλαξης πετρελαιοειδών στο Μαρί της Κύπρου, είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν το αμερικανικό ενδιαφέρον.
Το αρνητικό στοιχείο ίσως αποδειχθεί η στοχοποίηση του Ιράν εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που ίσως διακυβεύσει τα ελληνικά συμφέροντα στη συγκεκριμένη χώρα, κάτι που διακριτικά αλλά εξαιρετικά εποικοδομητικά “έκτισε” τα τελευταία δύο χρόνια ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, γενικός γραμματέας του υπ. Εξωτερικών κ. Γιώργος Τσίπρας και επικύρωσε με το ταξίδι του στην Τεχεράνη ο πρωθυπουργός. Με το Ιράν δουλεύουν, άλλωστε, μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές και ο σχεδιασμός προβλέπει να γίνει σταδιακά η Ελλάδα προνομιακός εταίρος στην μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου.
Η Κύπρος, πάντως, έκανε το πρώτο βήμα αναθέτοντας το οικόπεδο 10 στην κοινοπραξία της Exxon Mobil με την Qatar Petroleum International. Συνολικά εγκρίθηκε η παραχώρηση 3 οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση σε σημαντικές εταιρείες. Συγκεκριμένα δόθηκαν ακόμη το οικόπεδο 6 (επίσης στη νοτιοδυτική ΑΟΖ) στην “ευρωπαϊκή” κοινοπραξία Eni Total, και το οικόπεδο 8 στην ιταλική Eni (συνορεύει με το οικόπεδο 12 όπου βρέθηκε το γνωστό κοίτασμα “Αφροδίτη”).
Και πληροφορίες που προέρχονται από εξαιρετικά καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum που εγκαταστάθηκε ήδη στην Κύπρο (με διακριτικότητα, βεβαίως, για να μην διαταραχθούν άλλα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή και δη στην Τουρκία αλλά και λεπτές γεωπολιτικές ισορροπίες) δεν θα περιορισθεί εκεί αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει και άλλα βήματα που θα διευρύνουν την παρουσία της. Βήματα από τα οποία έμμεσα ή άμεσα μπορεί να ωφεληθεί και η Ελλάδα, η οποία ήδη μέσω TAP -και με την πρόσδεσή της στα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα- μεταβάλλεται ταχύτατα σε ενεργειακό κόμβο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον η κυβέρνηση κατορθώσει να ξεπεράσει την περίοδο πολιτικής αστάθειας που συνδέεται με την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα είναι στην ευχάριστη θέση να δει να κλείνονται μεγάλα ενεργειακά “ντιλς” που θα εκπέμψουν μήνυμα γεωπολιτικής σταθερότητας και εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης και άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Η σύνδεση με την Κύπρο
Η απόφαση της Exxon να επενδύσει στην Κύπρο θεωρείται ως βαρύνουσας σημασίας, με τεράστιες προεκτάσεις, που δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομική διάσταση της ενεργού ανάμειξης της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο για πρώτη φορά στην θαλάσσια περιοχή ανατολική Μεσόγειο.
Οικονομικοί και διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι η κάθοδος της Exxon έχει ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις, που πιθανόν να ακουμπούν ακόμη και τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ισχυρός άνδρας του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ρέξ Τίλερσον, όπως γνωστοποιήθηκε πρόσφατα θα αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών.
Πρακτικά, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, καμία μεγάλη αμερικανική εταιρεία δεν επενδύει ανά τον κόσμο δίχως να έχει σαφή δέσμευση της Ουάσιγκτον ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο από γεωπολιτικές αναταράξεις τα συμφέροντά της στην περιοχή. Πολλω δε μάλλον όταν η εταιρεία αυτή – εν προκειμένω η Exxon Mobil- είναι η εταιρεία όπου “εθήτευσε” επί δεκαετίες ο μεγαλύτερος “deal maker” στον χώρο των πετρελαιοειδών, ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε στο anatropinews.gr πως η επένδυση των Exxon Mobil και Vitol στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την παρουσία των εταιρειών αυτών στην ευρύτερη περιοχή, είναι ένα παζλ που για να ολοκληρωθεί, αργά η γρήγορα θα χρειαστεί και την ελληνική ψηφία.
Επειδή στην επιχειρηματικότητα με γεωπολιτική χροιά τίποτε δεν είναι τυχαίο, αξίζει να σημειώσει κανείς πως πρόσφατα ο Έλληνας εφοπλιστής και γνωστός για τη στρατηγική ματιά του κ. Δημήτρης Μελισσανίδης εδραίωσε την παρουσία του στην Αίγυπτο σε μια σημαντική συνεργασία με την Exxon Mobil
Ο κ. Μελισσανίδης, ο οποίος ελέγχει ήδη 20 σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων σε πάνω από 40 λιμάνια και 70 δεξαμενόπλοια προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες με την ExxonMobil για την εξαγορά των εγκαταστάσεών της και του operation στην χώρα των Φαραώ, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην διεθνή επιχειρηματική «σκακιέρα» που κατατάσσει την Aegean Marine σε έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον κλάδο των πετρελαιοειδών, αυξάνοντας διαρκώς την «σφαίρα» επιρροής του σε καίρια γεωγραφικά σημεία του πλανήτη.
Τι σημαίνει η συνεργασία Exxon Mobil και Qatar Petroleum στην Κύπρο
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, η μεγαλύτερη έκπληξη του διαγωνισμού για τις αναθέσεις έρευνας και εκμετάλλευσης των κυπριακών “οικοπέδων” είναι η παρουσία της κοινοπραξίας δύο γιγάντων, της αμερικανικής EXXONMOBIL, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο στον τομέα έρευνας, εξόρυξής και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, και της QATAR PETROLEUM, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας υγροποίησης φυσικού αερίου.
Οι δύο εταιρείες μαμούθ, έχουν ξεκινήσει από το 2007 να ενώνουν δυνάμεις με κοινοπραξίες για πολύ μεγάλα έργα, με πρώτο το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Κατάρ, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται το 13% περίπου του ΑΕΠ της πλούσιας χώρας του Αραβικού Κόλπου.
Η σύμπραξη των δύο εταιρειών – μαμούθ, είναι η τρίτη ιστορικά συμμαχία των δύο σε τέτοιο επίπεδο.
Συνεργάζονται στην ανάπτυξη τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Κατάρ με την κρατική εταιρεία του Κατάρ να έχει τον λόγο για την ανάπτυξη υποδομών και την εξασφάλιση του φυσικού αερίου και την δεύτερη να έχει τον κύριο λόγο στην μεταφορά, εμπορία και διαχείριση των διεθνών αγορών.
Η δεύτερη σύμπραξη των δύο έγινε πρόσφατα και αφορά την κοινή διεκδίκηση τεμαχίων της Μοζαμβίκης, όπου ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου την τελευταία πενταετία.
Η κοινοπραξία είχε επαφές κατά διαστήματα σε Τέξας και Λευκωσία και όχι μόνο με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί η υποβολή αίτησης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της EXXONMOBIL ήρθε τον τελευταίο μήνα στην Κύπρο δύο φορές, μία για να συναντηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες επαφές, δίχως ακόμα να υπάρχει έδαφος για ανακοινώσεις, έγιναν πρόσφατα στις ΗΠΑ και στο Κατάρ με Έλληνες αξιωματούχους και κορυφαίους παράγοντες από τον χώρο των πετρελαιοειδών.
Το πρώην “αφεντικό” της Exxon και υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον
Η Exxon Mobil ζήτησε απόλυτη εμπιστευτικότητα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη
Η EXXONMOBIL κυρίως, αλλά και η QATAR PETROLEUM ζήτησαν εξ αρχής μεγάλη εμπιστευτικότητα από την Λευκωσία, εξηγώντας ότι για το θέμα αυτό υπήρχε από πλευράς τους πολύ μεγάλη ευαισθησία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για να αποφύγουν οποιοδήποτε κίνδυνο να γίνει γνωστή η πρότασή τους κατά την κατάθεση της αίτησης πριν την σημερινή μέρα, υψηλόβαθμα στελέχη της κοινοπραξίας ήρθαν στην Κύπρο και κατέθεσαν την αίτηση μία μέρα πριν την λήξη της περιόδου.
Παράλληλα, όσοι γνώριζαν την πρόθεση αλλά και την κατάθεση της αίτησης, σεβάστηκαν το αίτημα εμπιστευτικότητας μέχρι και την συνεδρία του Υπουργικού σήμερα, που ήταν και το αίτημα και η άτυπη συμφωνία με τον Υπουργό Εμπορίου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι φανερό ότι η ευαισθησία οφείλεται σε σειρά σοβαρών συνεργασιών που έχει η EXXONMOBIL με την Τουρκία και τουρκικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες σε σημαντικών οικονομικών συμφερόντων έργα στην Τουρκία.
Μια από τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και EXXONMOBIL, έγινε από τον ίδιο τον Ερτογάν προ τριετίας, ως τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας και αφορά ανάπτυξη για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βόρειο ΙΡΑΚ, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Τουρκίας στις πηγές.
Αφενός ήθελαν να αποφύγουν τις ανοικτές πιέσεις για ανατροπή της απόφασής του αμερικανικού κολοσσού να μπει στην Κυπριακή ΑΟΖ αυτή την περίοδο και με ανοικτές τις συνομιλίες μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζί και αφετέρου επειδή προφανώς ήθελαν χρόνο να ενημερώσουν και να «χειριστούν» τους τούρκους εταίρους τους οι ίδιοι πριν δημοσιοποιηθεί η διεκδίκηση του «10» από την κοινοπραξία αλλά όταν ήδη η αίτησή τους θα ήταν τετελεσμένο γεγονός, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα Ινφογνώμων που ειδικεύεται σε γεωπολιτικά θέματα και δη της Κύπρου.
Το γεγονός ότι η EXXONMOBIL στην Κύπρο κατεβαίνει σε κοινοπραξία με την κρατική QATAR PETROLEUM, δείχνει και ποιος είναι ο στόχος και οι προσδοκίες τους:
- Η ανακάλυψη κοιτάσματος ή κοιτασμάτων στο οικόπεδο 10 που θα επιτρέπουν την δημιουργία τερματικού υγροποίησης. Αυτό επιβεβαιώνεται και με πληροφορίες του «Φ» μέσα από στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία του παγκόσμιου κολοσσού στις επαφές τους για το θέμα της υποβολής αίτησης για διεκδίκηση του 10. Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες που απαρτίζουν την κοινοπραξία έχουν εμπειρία 40 χρόνων στην υγροποίηση και την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι ουσιαστικά η πρώτη παρουσία του υπ αρ. 1 παγκόσμιου κολοσσού του τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο και γίνεται μέσω Κύπρου.’
- Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένεται η επόμενη μέρα της αποκάλυψης του ότι η ΕΧΧΟΝΜΟΒΙL μαζί με την QATAR PETROLEUM θέλουν να μπουν στην Κυπριακή ΑΟΖ δεδομένων της έντονης προσπάθειας της Τουρκίας που προηγήθηκε για να αποτρέψει την συμμετοχή μεγάλων εταιρειών με τις οποίες έχει κοινά οικονομικά συμφέροντα.
Συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Exxon Mobil Κύπρου στον Φιλελεύθερο- Ο σχεδιασμός της αμερικανικής πολυεθνικής στην περιοχή
^ Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Φιλελεύθερος της Λευκωσίας
Η διεκδίκηση από την κοινοπραξία-μαμούθ των ExxonMobil- Qatar Petroleum, του τεμαχίου «10» της κυπριακής ΑΟΖ που έχει αναδειχθεί με βάση και το ενδιαφέρον ως ένα από τα φιλέτα του Γ΄ Γύρου Αδειοδότησης, ήταν μια από τις μεγαλύτερες θετικές εκπλήξεις του ενδιαφέροντος που επιδείχθηκε. Η ExxonMobil, ανοίγει σήμερα τα χαρτιά της στον «Φ» με τον διευθύνοντα σύμβουλό της στην Κύπρο Βαρνάβα Θεοδοσίου.
Ο κ. Θεοδοσίου είναι από δεκαετίες στέλεχος της ExxonMobil και άριστος γνώστης και των ενεργειακών θεμάτων του τόπου μας, ως διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Κύπρου. Προφανώς, ενεργά αναμεμειγμένος και στην πρόταση της κοινοπραξίας που συμμετέχει η εταιρεία του, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης, μελλοντικά και εκμετάλλευσης του τεμαχίου «10» και των αρκετά υποσχόμενων γεωλογικών σχηματισμών του. Και μας αποκαλύπτει, ότι βλέπει με προοπτική 30ετίας την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Όπως και ότι στόχος της, αν θα πετύχει να αναδειχθεί σε ανάδοχο των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης του τεμαχίου «10», θα είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και η ανάπτυξη τερματικού υγροποίησης LNG. Όχι τυχαία και η σύμπραξή της με τον κολοσσό του LNG – την Qatar Petroleum. Βέβαια με τη διεθνή εμπειρία του αμερικανικού κολοσσού, μας υπογραμμίζει ότι στην ενέργεια τίποτα δεν επιτυγχάνεται σε μία νύκτα.
Η ExxonMobil είναι η πολυεθνική πετρελαιοειδών με ενδεχομένως την πιο μακρά παρουσία στην Κύπρο…
Η ExxonMobil έχει παρουσία περισσότερων από 60 χρόνων στην Κύπρο και οι δραστηριότητες της καλύπτουν κατά κύριο λόγο την εισαγωγή, διανομή και εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων με τις εμπορικές ονομασίες Esso και Mobil. Τα κεντρικά γραφεία μας είναι στη Λευκωσία, και έχουμε σήμερα σε ολόκληρη την Κύπρο 65 πρατήρια καυσίμων με την ονομασία Esso, τα οποία λειτουργούν σε 24ωρη βάση, και στα οποία διατίθεται ένα πλήρες φάσμα καυσίμων και λιπαντικών. Πρόσφατα, αναλάβαμε ενεργό ρόλο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση με σκοπό τον σχεδιασμό της ομαλής μετεγκατάστασης των τερματικών καυσίμων μας από τη Λάρνακα. Οι εγκαταστάσεις μας είναι ανάμεσα σε πολλές άλλες που θα απομακρυνθούν από αυτή την περιοχή.
Η ExxonMobil προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη, είναι ένας από τους πολύ δυνατούς διεκδικητές τεμαχίου – φιλέτου της κυπριακής ΑΟΖ στον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης. Υπήρξαν ιδιαίτεροι λόγοι που έφεραν τον κολοσσό στην κυπριακή ΑΟΖ;
Ως επενδυτές, αναζητούμε συνεχώς αναπτυσσόμενες αγορές με ισχυρό υπόβαθρο. Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο παραμένει μεγάλη και ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για νέες αγορές. Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, οι οικονομίες εξελίσσονται και η μεσαία τάξη αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά όλα θα οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ήδη αποτελεί την κύρια αιτία της ταχείας ανάπτυξης στη χρήση ενεργειακών πόρων. Προσβλέπουμε, αν μας δοθεί η ευκαιρία, να επεκτείνουμε τη μέχρι τώρα παρουσία μας στην Κύπρο με τη συμπερίληψη ευκαιριών εξόρυξης και να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που θα παρέχει η εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα.
Ποια είναι τα σχέδιά σας σε περίπτωση που η ExxonMobil σε συνεργασία με τον εταίρο της από το Κατάρ, πετύχει και είναι ο ανάδοχος του τεμαχίου που διεκδικεί;
Σε περίπτωση που αυτές οι ευκαιρίες εξόρυξης προχωρήσουν, η ExxonMobil θα εξετάσει μια σειρά από λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου μεταξύ των οποίων τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Εάν τα προγράμματα εξερεύνησης αποβούν επιτυχημένα, μια πιθανή ανάπτυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε μια αμοιβαία επωφελή λύση τόσο για τον επενδυτή όσο και για τη χώρα στο σύνολό της. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε με την Qatar Petroleum για την κατάθεση προσφοράς για το οικόπεδο 10. Η συνεργασία μας με αυτή την εταιρεία ξεκίνησε στο 1990 για την ανάπτυξη του «North Field», του παγκοσμίως μεγαλύτερου «non associated» κοιτάσματος αερίου. Η ExxonMobil συμμετέχει μαζί με την Qatar Petroleum σε 12 από τις 14 μονάδες υγροποίησης και μαζί αναπτύξαμε τα μεγαλύτερα ανά το παγκόσμιο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, ως επίσης και τρία LNG τερματικά εισαγωγής, δύο από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η προσοχή σας στρέφεται σε περίπτωση επιτυχίας στην Κύπρο, σε ανάπτυξη μονάδων επεξεργασίας, υγροποίησης, αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με βάση την Κύπρο. Πρόκειται για εξαιρετικά απαιτητικό και δαπανηρό σχεδιασμό…
Έχουμε εξαιρετικά έμπειρο προσωπικό, αποκλειστική τεχνολογία και ικανότητες εμπορευματοποίησης φυσικού αερίου, στις οποίες περιλαμβάνονται η ηγετική μας θέση στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη δραστηριότητα υγροποίησης φυσικού αερίου, όπου συμμετέχουμε σε ολόκληρη τη διαδικασία – από την παραγωγή έως την εμπορία. Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν συζητάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο ή έργα υγροποίησης φυσικού αερίου, μιλούμε για μεγάλα και πολύπλοκα έργα, που συνήθως κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και συνεπάγονται σημαντικές τεχνολογικές και εμπορικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου οι εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την ανάπτυξη τέτοιων έργων, πρέπει να έχουν ικανότητες και δυνατότητες εκτέλεσης εργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο και την επιτυχή ολοκλήρωση τους με ασφάλεια και συνέπεια στο περιβάλλον. Όσον αφορά στην πολυπλοκότητα, τα έργα υγροποίησης φυσικού αερίου συνιστούν μια ξεχωριστή και ειδική κατηγορία λόγω του τεράστιου αριθμού εξειδικευμένων τεχνολογικών δεξιοτήτων που απαιτούνται να συνδυαστούν και να αξιοποιηθούν ταυτόχρονα με την ικανότητα εκτέλεσης τέτοιων έργων. Με πάνω από 40 χρόνια πείρας στην αγορά LNG και ανάπτυξη έργων, η ExxonMobil έχει πια καθιερωθεί ως ηγέτιδα στον τομέα της υγροποίησης φυσικού αερίου. Μαζί με τους συνεργάτες μας, έχουμε πρόσβαση σε πάνω από 70 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως και παραδίδουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πάρα πολλούς πελάτες ανά το παγκόσμιο.
Να εκλάβουμε το ενδιαφέρον της ExxonMobil στον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης αλλά και το ενδιαφέρον για μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο ως καλά μελετημένη αισιοδοξία για το μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας της Κύπρου;
Κοιτάξτε, ως διεθνής εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με εργασίες σε σχεδόν κάθε μεγάλη αγορά στον κόσμο, η ExxonMobil είναι πεπεισμένη για τη σημασία της διατήρησης μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής στη βιομηχανία του πετρελαίου και του αερίου, μια και τίποτα σε αυτό τον τομέα δεν συμβαίνει σε μία νύκτα. Όταν εξετάζουμε μία επενδυτική ευκαιρία, κοιτάζουμε πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς για να αξιολογήσουμε ποιες θα είναι οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες μετά από 30 χρόνια. Το κάνουμε αυτό επειδή γνωρίζουμε ότι οι βιώσιμες επενδύσεις και η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να καλύψουμε τις μελλοντικές απαιτήσεις στο παγκόσμιο επίπεδο.
Με λίγα λόγια μας μεταφέρετε μια ισχυρή αισιοδοξία…
Σίγουρα πιστεύουμε ότι η Κύπρος, με όλες τις υπό εξέλιξη ενεργειακές ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά της, σε συνεργασία με τους ενεργειακούς της εταίρους θα ξεκλειδώσει τη δυναμική που έχει στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μέγιστο επίπεδο και θα βελτιώσει τον στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ξέρετε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν παραδείγματα και για τα καλύτερα, αλλά και τα χειρότερα αποτελέσματα ως προς τις ίδιες τις χώρες και τους λαούς τους. Από τη μεγάλη διεθνή εμπειρία σας, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει η ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων για να αποδώσει ένα θετικό αποτέλεσμα;
Η πιο αποτελεσματική οδός προς τις επενδύσεις και την καινοτομία είναι όταν οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία κατανοούν και σέβονται τους συγκεκριμένους ρόλους και τις ευθύνες τους. Από τη μια η κυβέρνηση έχει τον καθοριστικό ρόλο αναφορικά με την προώθηση του κράτους δικαίου, τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, την παροχή μιας σαφούς κανονιστικής οδού και την επιλογή των πιο ικανών επιχειρήσεων ως εταίρους. Επιπλέον, ο ρόλος της κυβέρνησης είναι πολύ σημαντικός σχετικά με την καθιέρωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για να μπορούν οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές και οι καταναλωτές να επωφελούνται. Από την άλλη, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Με υγιείς πολιτικές, η βιομηχανία μας μπορεί να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες και τεχνικές με σκοπό να ξεκλειδώσει πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου –πράγμα που κάποτε εθεωρείτο πολύ δύσκολη υπόθεση– και να το κάνει σήμερα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Αυτές οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές θα βοηθήσουν την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και την κοινωνία να διαδραματίσουν ο καθένας τον ρόλο του στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε έναν αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η μισή ζήτηση θα είναι για LNG
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που οδηγούν σε προτίμηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου; Υπάρχουν με βάση την εικόνα που έχει η ExxonMobil από τη μια αγορές και από την άλλη ανταγωνιστικά προτερήματα; Με λίγα λόγια, πώς καταλήξατε και το ενδιαφέρον σας επικεντρώνεται στη λύση της υγροποίησης του φυσικού αερίου;
Με βάση τις προβλέψεις της ΕxxonMobil για την ενέργεια, εκτιμάται ότι έως το 2040 σχεδόν το 50% της αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να ικανοποιηθεί με βάση το διαπεριφερειακό εμπόριο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στην Ασία και τον Ειρηνικό, είναι πιθανό ότι μέχρι το 2040, το ήμισυ της ζήτησης για φυσικό αέριο να καλύπτεται από υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα που είναι 35%. Στην Ευρώπη, αναμένουμε ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθούν από τα σημερινά 50% σε περίπου 70% έως το 2040. Αυτό προϋποθέτει ανάγκη για περισσότερους αγωγούς και εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης, προσβλέπουμε σε μια επέκταση νέων αγορών και αγοραστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η Νότια Αφρική και το Μαρόκο σχεδιάζουν εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε σχέση με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Στη Λατινική Αμερική, εισέρχονται στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου η Κολομβία και ο Παναμάς. Στη Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδονησία, η οποία ιστορικά είναι εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε σημαντικό εισαγωγέα. Και στη Νότια Ασία, το Μπαγκλαντές και κάποιες νέες περιοχές της Ινδίας ετοιμάζονται να γίνουν εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Για αυτούς τους λόγους, παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές του υγροποιημένου φυσικού αερίου.