«Εάν έχουμε τη λήψη μέτρου το οποίο επιβαρύνει, θα έχουμε αντίστοιχο μέτρο ελάφρυνσης», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 συμπληρώνοντας πως «αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να π.χ. να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ».
Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ταυτόχρονη προνομοθέτηση μέτρων για αφορολόγητο και συντάξεις με αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης.
Η συμφωνία με τους δανειστές είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δεν θα υπάρξει μέτρο που θα φέρει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για κάθε πολίτη θα είναι μηδενικό», τόνισε , Νίκος Παππάς.
«Εμείς ξεκινάμε με την θέση ότι θα πρέπει οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι ελάχιστες. Το κρίσιμο είναι ότι διαψεύστηκε η αρχική εκτίμηση ότι θα λαμβάνονταν μέτρα επιπλέον λιτότητας, ενώ η σημερινή είδηση είναι ότι τα μέτρα θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κι Ενημέρωσης, χωρίς όμως να θελήσει να απαντήσει για το ακριβές πλαίσιο της συμφωνίας σε ότι αφορά την μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή των συντάξεων και άλλα μέτρα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές.
«Ο κόσμος μπορεί να το σκεφθεί ως έναν καθρέφτη: αν έχουμε την λήψη ενός μέτρου που επιβαρύνει, αντιστοίχως θα υπάρχει ένα μέτρο που ελαφρύνει, πχ. αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να δούμε να μειώσουμε αντιστοίχως πχ. τον ΕΝΦΙΑ», είπε ο κ. Παππάς.
Ο κ. Παππάς προσέθεσε ότι τα όποια μέτρα δεν είναι οριζόντια, αλλά θα υπάρχει εύνοια για τα στρώματα που πλήττονται κάθε φορά από κάθε μέτρο, αναλόγως με το μέγεθος της παρέμβασης που θα αποφασιστεί τελικώς.
«Εμείς λέμε ούτε ένα ευρώ μέτρα, το ΔΝΤ λέει μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018, που του έμεινε από κεκτημένη ταχύτητα. Μετά αφού υπήρξε γενική κατακραυγή για τις θέσεις του ΔΝΤ, έφυγε από αυτήν την θέση».
Οι εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων υπάρχουν ήδη, κάθε ψηφισμένο μέτρο είχε μια εκτίμηση για το δημοσιονομικό του αποτέλεσμα, σημείωσε ο Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας ότι «η προνομοθέτηση μέτρων θα αφορά όχι μόνο τα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, αλλά παραλλήλως και τα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς όπως είπε προβλέπεται στην σημερινή συμφωνία ότι η νομοθέτηση τους θα γίνεται ταυτοχρόνως».
Είπε ακόμη ότι «η σημερινή συμφωνία, στηρίχθηκε περισσότερο στην ανοιχτή αντιπαράθεση απόψεων και κυρίως βάσει της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας και λιγότερο στην διαδικασία εντός της τρόικας», αναφέροντας ότι έτσι τίθεται κι ένα ερώτημα για την χρησιμότητα ύπαρξης του κουαρτέτου των δανειστών.
Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στην μεταστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι εμπιστεύεται τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσθέτοντας βάσει αυτών δεν αντιλαμβάνομαι γιατί επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα.
Σε ότι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Παππάς είπε ότι αν δεν αποφασιστεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου, θα πρέπει να αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση, τον Απρίλιο.
ΠΗΓΗ: ΑΝΤ1, real.gr