Την αποκρυπτογράφηση των αποφάσεων του Eurogroup και των δηλώσεων αμέσως μετά, όσο και των αντιδράσεων από την κυβέρνηση, επιχειρούν σήμερα ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, καθώς οι αναγνώσεις που προσφέρονται σχετικά με τις χθεσινές αποφάσεις είναι αρκετές και ενίοτε αντικρουόμενες.
Κορυφαίος υπουργός έλεγε, πάντως, χθες βράδυ πως “τα δύσκολα τέλειωσαν”, εννοώντας το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αλλά συμπλήρωσε: “Τώρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα”…
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αξιολόγηση βρίσκεται μόνο στην αρχή της ενώ όπως αναφέρει «διαβάζοντας» κανείς πίσω από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του Επιτρόπου Μοσκοβισί, αντιλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις που πρακτικά ελήφθησαν πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σκιάζονται από γκρίζες ζώνες, που σίγουρα δεν φωτίζονται αρκούντως από το non paper της κυβέρνησης και τις δηλώσεις υπουργών.
Μεταξύ των αδιαφανών ζωνών περιλαμβάνονται:
Το άνοιγμα και πάλι του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού.
Τα περίφημα αντίμετρα με τα οποία εξασφαλίζεται ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, τα οποία, επίσης, θα συνεξεταστούν στο ίδιο Eurogroup που θα «δει» τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η επιστροφή του Κουαρτέτου δεν είναι καθόλου σίγουρο αυτή τη στιγμή ότι «κλειδώνει» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Αν και δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στα όσα δήλωσαν χθες οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες αξιωματούχοι, το ζήτημα της ένταξης στο QE παραμένει σε εκκρεμότητα.
Τι είπε ο Ντάϊσελμπλουμ
Παρόλα αυτά οι δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έριξαν περισσότερο φως για το ύψος των επιπλέον μέτρων. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι θα αφορούν τρεις άξονες:
-Ο πρώτος θα είναι η φορολογία και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι είναι δεδομένη η μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Ο δεύτερος άξονας αφορά το Ασφαλιστικό και την περικοπή επιπλέον δαπάνης. Και σε αυτό τον τομέα οι πληροφορίες μιλούν για εξοικονόμηση δαπανών, οι οποίες θα αναζητηθούν από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» των υφιστάμενων συντάξεων.
Ο τρίτος άξονας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αρχής γενομένης από την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Τα αντισταθμιστικά
Στις τεχνικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βρεθεί και ο κοινός τόπος για τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία διεκδικεί η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα στις νέες παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις. Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων δείχνουν ότι οι δύο πλευρές «διαβάζουν» με διαφορετικό τρόπο τη συμφωνία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης έσπευσε να τονίσει ότι «Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο».
Τι είπε ο Ντάϊσελμπλουμ για το “ούτε ένα ευρώ λιτότητα”, τι λέει η κυβέρνηση
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη τύπου σημείωσε ότι «δεν είναι δικά μου λόγια το ούτε ένα ευρώ μέτρα. Ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορώ να υποσχεθώ τέλος της λιτότητας» και συνέχισε λέγοντας ότι «εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων αποδώσει τα αναμενόμενα τότε θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς και μπορούν να νομοθετηθούν».
Η «ανάγνωση» του Γερούν Ντάισελμπλουμ απέχει από την «ανάγνωση» της κυβέρνησης καθώς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από πεδία, αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού».