«Βήμα στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, η χώρα θα χρεοκοπήσει. «Θα είχαμε πάει καλύτερα αν είχαμε κλείσει την αξιολόγηση πριν το Brexit, τον Τράμπ, τις εκλογές σε Γερμανία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρτσος.
Σε ερώτηση περί την επόμενη μέρα για τη χώρα, απάντησε: «Ξημέρωσε μια λιγότερο επικίνδυνη μέρα […], θα πάμε προς τα εκεί που μας λένε να πάμε. Θα υπάρξει μια μείωση του αφορολόγητου, το θέμα είνα εάν αυτή η μείωση θα συνδυαστεί με κάποια μείωση των συντελεστών φορολόγησης για να ανακουφιστούν τα μεσαία εισοδήματα, όπως προτείνει το ΔΝΤ».
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, πάντως, υπογράμμισε πως υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να πάει η χώρα στη μείωση του αφορολόγητου χωρίς τα θετικά, που είναι η μέιωση των φορολογικών συντελεστών. Αναφερθείς στο Ασφαλιστικό ο κ. Κύρτσος είπε:
«Πρέπει να ανοίξουν μια συζήτηση για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό, γιατί παρά τις σοβαρές προσπάθειες που έκανε αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, παραμένει μια διαχειριστική τρύπα, η οποία πρέπει να περιοριστεί, γιατί αν δεν περιοριστεί, δεν μας θεωρούν αξιόπιστους σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας. Είναι τόσο μεγάλο το έλλειμμα στα ταμεία, που λένε “δεν μπορείς να έχεις υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου, άρα δεν μπορείς να μας πληρώσεις”. Εκεί είναι ένα λεπτό ζήτημα που πρέπει να δούμε τι θα γίνει». Ερωτηθείς για τα αντίμετρα, απάντησε ότι είναι περισσότερο θεωρία και λιγότερο πράξη, σημειώνοντας: «Αν είναι για κάθε μέτρο που παίρνεις να κάνεις ένα αντίμετρο, τότε δεν χρειάζεται να παίρνεις μέτρα, διότι αν ισχύει η θεωρία που διατυπώνουν ορισμένοι, ότι “θα είναι ουδέτερο το αποτέλεσμα των μέτρων”, τότε γιατί να πάρεις τα μέτρα;».
Συμπλήρωσε: «Τώρα, αν η κυβέρνηση πάει τόσο καλά και καταφέρει αυτό που θέλει και η ΝΔ, να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας, αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας και μια επιτυχία της ΝΔ που πρότεινε το μέτρο». «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της επικοινωνιακής ανάγκης της κυβέρνησης την ώρα που θα λέει τα δυσάρεστα να περιγράφει και κάποια ευχάριστα που ενδεχομένως θα γίνουν, αλλά ας μην ξεγελιόμαστε, εδώ σου ζητάνε πρόσθετη προσπάθεια, δεν σου ζητάνε να μοιράσεις λεφτά» σημείωσε ο κ. Κύρτσος.
Για τα λάθη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τόνισε: «Το να δείχνει ο ένας τα λάθη του άλλου, δεν οδηγεί πουθενά. Προφανώς έχει κάνει λάθος στις εκτιμήσεις του το ΔΝΤ, έχουν πέσει έξω οι εταίροι και ελληνικές κυβερνήσεις (…) έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Να δούμε εάν το 2019-2020 θα βγούμε από τα μνημόνια».
Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές ο κ. Κύρτσος σχολίασε: «Ένας από αυτούς που ζητούσε εκλογές ήμουν και εγώ. Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν έναν χρόνο, αν η κυβέρνηση την κλείσει τώρα, αναλαμβάνει το κόστος και πάμε παρακάτω, αν δεν μπορέσει, τότε να πάμε σε εκλογές, μήπως μπορέσουμε εμείς, που πιστεύω ότι θα μπορέσουμε. Οι εκλογές, όπως υπονοείται, σημαίνουν χάσιμο χρόνου, επομένως, γι αυτό ο κόσμος δίνει προβάδισμα στη ΝΔ, αλλά δεν… καίγεται για πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, έχουμε χάσει 12 μήνες στην αξιολόγηση. Αν είναι να χάσουμε 15-16, τότε οι πρόωρες εκλογές αποτελούν τη μόνη λύση, ώστε να έρθει κάποιος που μπορεί να κάνει τη δουλειά».
Αναφερθείς στο τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΝΔ, σημείωσε: «Από τη μια μέρα στην άλλη δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά, αλλά αν υποθέσουμε ότι σηκώσει τα χέρια ψηλά η κυβέρνηση (…) είμαστε έναν χρόνο πίσω στο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Πώς θα βγει η χώρα στις αγορές -όχι με δοκιμαστική έκδοση- αλλά κανονικά και να εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια; Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, θα πάρουμε τη σκυτάλη.
Στην αρχή δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, στη συνέχεια θα φανεί η διαφορά, θα έχουμε καλύτερο μείγμα οικονομικής πολιτικής, αλλά αυτά θέλουν υπομονή τουλάχιστον 18 μηνών». Καταλήγοντας, σχετικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο κ. Κύρτσος αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει καλό κλίμα στις σχέσεις τους, καθώς επίσης και ότι τον θεωρούν μεταρρυθμιστή, ο οποίος διαθέτει αξιοπιστία για να παρουσιάζει τα επιχειρήματά του. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι δεν είναι εύκολη η συνεννόηση με τους Γερμανούς, αφού «ως χώρες έχουμε διαφορετικές στοχεύσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ