Στην καθοριστική επιρροή που είχε η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση στην Ελλάδα στην απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, στέκεται η ανάλυση της διεθνούς τράπεζας Barclays.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, είναι σαφές πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έλαβαν υπόψη τους στοιχεία που περιγράφονται στην έκθεση ώστε να βρουν κοινό έδαφος και να προχωρήσουν σε μια «σημαντική αλλαγή στο μείγμα πολιτικής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο: «Αν και απαιτείται ακόμα πολύ δουλειά, φαίνεται πως ο σκοπός είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου (εκλογές στην Ολλανδία)».
Η ανάλυση της Barclays πάντως επιμένει πως, αν και είναι τώρα περισσότερο πιθανό να ληφθούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που ζητά το ΔΝΤ, εν τούτοις μια τέτοια απόφαση, όπως και η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «είναι απίθανο να συμβούν πριν από τον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης, πιθανότατα το τέταρτο τρίμηνο του 2017».
Η Barclays πάντως αναφέρει πως «παρά τις έντονες διαβουλεύσεις την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup δεν κατάφερε να έρθει σε πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα». Επίσης, σημειώνει ως «σημαντική», την αποστροφή Ντάισελμπλουμ πως «θα υπάρχει αλλαγή του πολιτικού μείγματος, καθώς απομακρυνόμαστε από την λιτότητα και δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Αυτό είναι σημαντικό και θα πρέπει να βοηθήσει να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης, καθώς, κατά την άποψή μας, 1) παρά το ότι κάποια στελέχη του ΔΝΤ εξέφρασαν διαφωνίες, υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι δεν απαιτούνται σε αυτό το στάδιο επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και 2) η λιγότερη έμφαση στην λιτότητα μπορεί να υπονοεί περισσότερη θέληση από τους ευρωπαίους πιστωτές να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους», επισημαίνεται σχετικά.
Πηγή: protothema.gr