Μια πειραματική ηλεκτροθεραπεία που πετυχαίνει την βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, μέσω της εμφύτευσης ηλεκτροδίων βαθιά μέσα στο κεφάλι, αύξησε το βάρος γυναικών που έπασχαν από σοβαρή νευρική ανορεξία.
Η μικρή καναδική μελέτη, με επικεφαλής τον νευροχειρουργό δρα Νιρ Λίπσμαν του Κέντρου Επιστημών Υγείας Σάνιμπρουκ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, έγινε σε 16 γυναίκες ηλικίας 21 έως 57 ετών, που είχαν ανορεξία κατά μέσο όρο επί 18 χρόνια στις οποίες καμία άλλη θεραπεία δεν είχε φέρει αποτέλεσμα.
Οι γυναίκες είχαν μέσο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος) μόνο 13,8, αλλά μετά την εγκεφαλική ηλεκτροθεραπεία ο μέσος δείκτης αυξήθηκε σε 17,3 (κανονικό θεωρείται το βάρος όταν ο δείκτης είναι 18,5 έως 25). Μερικές ασθενείς κέρδισαν πολύ περισσότερο βάρος σε σχέση με άλλες. Σε λίγους μήνες τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους είχαν βελτιωθεί αισθητά σε ορισμένες από αυτές.
«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τους ανθρώπους με χρόνια νευρική ανορεξία, που κινδυνεύουν να πεθάνουν από αυτή. Η μελέτη μας, που βασίζεται σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές, είναι μία από τις πρώτες που εστιάζει στον εγκέφαλο και δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, επιβεβαιώνει την ιδέα ότι η ανορεξία είναι μια εγκεφαλική ασθένεια και όχι μια επιλογή προσωπικότητας ή τρόπου ζωής» δήλωσε ο δρ Λίπσμαν.
Όμως, οι επιστήμονες τόνισαν ότι θα χρειασθούν μεγαλύτερες μελέτες, που θα επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της σε βάθος χρόνου, προτού η θεραπεία αξιοποιηθεί ευρύτερα. Επεσήμαναν επίσης ότι η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για τον καθένα. Μία ασθενής έπαθε επιληπτική κρίση μερικούς μήνες μετά την θεραπεία, ενώ δύο άλλες ζήτησαν τη διακοπή της θεραπείας κατά τη διάρκειά της.
Η νευρική ανορεξία είναι μια διαταραχή πρόσληψης τροφής, από την οποία εκτιμάται ότι πάσχει περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού (ένας άνθρωπος στους 200), η πλειονότητά τους έφηβες. Η χρόνια ανορεξία μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως εξασθένηση των οστών και των μυών, σεξουαλικές διαταραχές, υπογονιμότητα, καρδιοπάθεια, επιληψία κ.α. Θεωρείται η ψυχιατρική διαταραχή με την υψηλότερη θνησιμότητα.
Η τεχνική της εν τω βάθει ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων ήδη δοκιμάζεται σε άλλες ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον, όπου έχει επίσης φανεί αποτελεσματική στη μείωση συμπτωμάτων όπως το τρέμουλο.
Πηγή: koutipandoras.gr