Αναμφίβολα, το πρόσωπο-κλειδί στο πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Τι είχε καταθέσει στη Γερμανική Δικαιοσύνη για τις μίζες προς ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.
Ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε για πολλά χρόνια τα “μαύρα” ταμεία της Siemens και ο ο οποίος έχει ομολογήσει στην Εισαγγελία του Μονάχου -για να τεθεί σε καθεστώς ιδιότυπης προστασίας, όπως προβλέπει η γερμανική νομοθεσία-ότι παρέδιδε τακτικότατα μεγάλα ποσά σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, κόμματα τα οποία είχαν, μάλιστα, εντεταλμένα πρόσωπα γι αυτές τις “μαύρες” συναλλαγές.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν θα παραβρεθεί στη δίκη της Siemens, η οποία εκτός απροόπτου και μετά από αρκετές αναβολές, θα ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου, 13 χρόνια μετά την αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου με τις μίζες και εννιά χρόνια μετά την “περίεργη” φυγή του στη Γερμανία. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που συναλλασσόταν με το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που γνωρίζει τι ποσά δώθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα στην Ελλάδα, τελεί υπό καθεστώς προστασίας, ζει στο Μόναχο, περιφέρεται στα καφέ του κέντρου της πόλης και, όπω ςλέγεται, έχει ιδρύσει εταιρεία συμβούλων με την οποία εξακολουθεί να συνεργάζεται διακριτικά με την μητρική Siemens και τις θυγατρικές της.
Το who is who
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών.
Κατέχει την ελληνική και τη γερμανική υπηκοότητα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε και τη διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο την κατάσταση μεικτών υγρών σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης.
Το χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι η θερμοδυναμική εξίσωση Χριστοφοράκος-Φρανκ, η οποία δημοσιεύτηκε το 1986. Στη συνέχεια ο Δρ Χριστοφοράκος συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία. 2) Πώς βρέθηκε στη Siemens; Ξεκίνησε να εργάζεται το 1984 σε ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου Καρλσρούης, ενώ μέχρι το 1990 εργάστηκε στην ΙΒΜ και στη συνέχεια στη Nixdorf Computer AG στο Μόναχο. Μετά τη συνένωση της τελευταίας με τη Siemens αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της Siemens Nixdorf Α.Ε. στην Ελλάδα, από την οποία αποχωρεί τον Οκτώβριο του 1996 για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Siemens Ελλάδος. Από εκεί παραιτείται τον Δεκέμβριο του 2007. Παράλληλα, κατείχε θέση προέδρου και μέλους Δ.Σ. σε διάφορες εταιρείες στην Ελλάδα, καθώς και αντιπροέδρου και προέδρου του Ελληνο-γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η ομολογία του σκανδάλου και η μεγάλη απόδραση
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομολόγησε τον Ιούλιο του 2009 στην εισαγγελέα του Μονάχου Hildegard Bäumler Hösl καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Έδινε δηλαδή χρήματα με εντολή της Siemens σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να ευνοείται η εταιρία σε διαγωνισμούς.
Όταν άρχισε η διερεύνηση του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου Siemens κλήθηκε από τον εισαγγελέα ως ανωμοτί μάρτυρας. Αργότερα εξαφανίστηκε απ’ την Ελλάδα – πολλοί λένε και με ευθύνη της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή που τον άφησε να φύγει. Τον Μάιο του 2009 και ενώ είχε κληθεί πλέον ως κατηγορούμενος από τον εισαγγελέα Ν. Ζαγοριανό δεν παρουσιάστηκε για την απολογία του, παρά παρέμεινε στη Γερμανία.
Μετά την έκδοση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον Ν. Ζαγοριανό, ο Μ. Χριστοφοράκος κρυβόταν, μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του τον Ιούνιο του 2009 στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας.
Συνολικά εκδόθηκαν τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης (τώρα ενόψει της δίκης και τέταρτο), αλλά ο Μ. Χριστοφοράκος δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα από τις γερμανικές αρχές παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου μετά από απόφαση του Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο που έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης αντισυνταγματικά.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βαμβέργης αποφάσισε τελεσίδικα στις 4 Νοεμβρίου 2009 ότι τα αδικήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είχαν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.
Μετά από πρόταση της εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο εξεδόθη δικαστική διαταγή(Strafbefehl) για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος άσκησε έφεση, η οποία κατέληξε στις 03.03.2010 σε συναινετική διαδικασία μεταξύ εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου. Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωση του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρείας Siemens.
Δηλαδή με τη συμπεριφορά του δεν εμπόδισε τη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens, εξαιτίας της διαχείρισής τους από Γερμανούς της μητρικής εταιρείας εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα διαφόρων εταιρειών.
Η κατάθεση-σοκ του Χριστοφοράκου στην Εισαγγελία Μονάχου
Πληρωμές των δύο μεγάλων κομμάτων έως το 2007 περιγράφει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στην αποκαλυπτική κατάθεσή του στην εισαγγελία του Μονάχου, την οποία έχει στην κατοχή της η εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009.
Το πρώην υψηλόβαθμό στέλεχος της Siemens κατονομάζει ως παραλήπτες των χρημάτων για λογαριασμό των κομμάτων τον εκλιπόντα Γιάννη Βαρθολομαίο από τη ΝΔ και τον Κώστα Γείτονα από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, κάνει λόγο για απειλές κατά της ζωής του από τις αρχές του 2008, μέσω τηλεφωνημάτων από απόκρυψη.
Την τελευταία αναφορά προφανώς την είχε κάνει για να δικαιολογήσει την “απόδρασή” του από την Ελλάδα κατά τρόπο που δεν αποσαφηνίστηκε επαρκώς ποτέ αλλά, ωστόσο, ήγειρε τότε μείζονα ερωτηματικά για την ολιγωρία (τουλάχιστον) των αρμοδίων κρατικών αρχών.
Οι δικηγόροι του, πάντως, θα προσφύγουν εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αφορμή την απόφαση για παράδοση του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα σχετικά με το δεύτερο ένταλμα που αφορούσε το C4I.
Τέλος, αίτηση εξαίρεσης του προϊσταμένου της επιθεώρησης των δικαστηρίων και α’ αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου, κατέθεσε τότε ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens, επικαλούμενος μεροληπτική συμπεριφορά από την πλευρά του κ. Παπανικολάου.
Ο Ιωάννης Παπανικολάου διεξήγαγε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Νίκου Ζαγοριανού, για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση κατά την ανάκριση που διεξήγε για την υπόθεση της Siemens. Μία έρευνα που δεν ευδοκίμησε ιδιαίτερα…
Τι έγραφε, τότε, το newsbomb.gr:
Ο φυγόδικος και προστατευόμενος της Μέρκελ και των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Χριστοφοράκος, που έπρεπε να είχε εκδοθεί εδώ και χρόνια στις ελληνικές αρχές και να δικαστεί επί ελληνικού εδάφους, αναλύει βήμα – βήμα, όλο το σχέδιο χρηματισμού των ελληνικών κομμάτων από τη Siemens, προκειμένου να αποκτήσει η γερμανική εταιρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «μια καλύτερη τοποθέτηση στην Ελλάδα, για να δικτυωθεί/ολοκληρωθεί όπως οι άλλες επιτυχημένες εταιρείες και ειδικότερα οι ελληνικές εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής και στο δημόσιο τομέα».
Σε μια προκλητικά κυνική εξομολόγηση προς τον εισαγγελέα Μονάχου, ο Χριστοφοράκος τονίζει ότι… συστήθηκε στη Siemens να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών τέτοιων επιχειρήσεων και να δίνονται τακτικά χορηγίες σε πολιτικά κόμματα για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου. Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι από την αγορά προέκυπτε πως τα ελληνικά κόμματα συνήθιζαν να ζητούν τα ίδια τις χορηγίες.
Ο Χριστοφοράκος με απίστευτα… φυσικό τρόπο αποδέχτηκε την ανάμιξή του στο σχέδιο αυτό για τη χρηματοδότηση των ελληνικών κομμάτων, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα συνηθιζόταν οι «χορηγοί» των κομμάτων να μην εμφανίζονται δημόσια. «Τα χρήματα θα δίνονταν βέβαια μυστικά, ότι όμως θα δίνονταν από «μαύρα ταμεία» αυτό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ» ομολογεί και στη συνέχεια αναλύει το… πλάνο των πληρωμών:
«Για να μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος των χορηγιών/πληρωμών και να έχουμε συγχρόνως κάποια βάση υπολογισμού, επελέγη από τον κ. Bersnau για σκοπούς υπολογισμού των χορηγιών ως υπόδειγμα, μια τρέχουσα σύμβαση από κάποιο τρέχον έργο. Ως ύψος λήφθηκε υπόψη το 2% του τζίρου της σύμβασης αυτής, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των χορηγιών και των πληρωμών αυτών. Τα τελευταία χρόνια αυτό αντιστοιχούσε στο 0,4% περίπου του ετήσιου συνολικού τζίρου του υποκαταστήματος της Siemens στην Ελλάδα ή στο 0,25% περίπου του ετήσιου συνολικού τζίρου του ομίλου Siemens στην Ελλάδα».
Συνεχίζοντας την απολογία του ο Χριστοφοράκος αποκάλυψε πως κανένας υπάλληλος της Siemens στην Ελλάδα, ούτε και από τα ανώτατα κλιμάκια, γνώρισε το σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων: «Τα χρήματα πήγαιναν αυτόματα στους εκάστοτε ίδιους παραλήπτες και για τον ίδιο σκοπό. Οι πληρωμές γίνονταν μέσω κάποιου λογαριασμού στο Μόναχο και συγκεκριμένα μέσω της εταιρείας PLACID BLUE CORPORATION και αργότερα μέσω της FAIRWAYS Ltd στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου της μητρικής εταιρείας. Ολα ήταν απόρροια της τότε απόφασης αυτής της μητρικής εταιρείας στο Μόναχο».
Διαβάστε αναλυτικά όλο το περιεχόμενο της απολογίας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος χαίρει άκρας… προστασίας από τις γερμανικές αρχές, κυκλόφορώντας ελεύθερος και «ασυλίας» για λόγους που εύκολα γίνονται κατανοητοί, από τις ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν λόγους, όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενο όσων αναφέρει, να μην «καίγονται» για την έκδοσή του στην Ελλάδα, ώστε να λογοδοτήσει για την «αμαρτωλή» υπόθεση της Siemens.
Ο Χριστοφοράκος έχει καταθέσει πως από τα χρήματα που διακινήθηκαν από λογαριασμό που διαχειριζόταν ο κ. Καλδής στο Μονακό, δεν κράτησε ούτε ένα σεντ για τον εαυτό του: «Ολα τα χρήματα, τα οποία διακινήθηκαν μέσω τοτυ καναλιού αυτού, τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα για τα συμφέροντα της Siemens, όπως μου είχε αναθέσει η μητρική εταιρεία. Ο κ. Καλδής έφερνε πάντοτε μετρητά σε μένα στην Ελλάδα, μερικές φορές παραλάμβανα ο ίδιος τα χρήματα από τον κ. Καλδή στην Αθήνα και τα έδινα σχετικά γρήγορα παραπέρα και συγκεκριμένα στα πρόσωπα που ήταν εντεταλμένα από τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)»
«Υπήρχε και αντισυμβαλλόμενος και συγκεκριμένα τα ίδια τα κόμματα. Για τα οποία σε τελευταία ανάλυση προορίζονταν άλλωστε τα χρήματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, δέχεσαι συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική ενίσχυση»…
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Χριστοφοράκος στον Θεόδωρο Τσουκάτο, λέγοντας ότι έλαβε ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα απευθείας από τη μητρική εταιρεία στο Μόναχο και όχι από τον ίδιο.
Η συνάντηση του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου (Βήμα) στο Μόναχο:
ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο Μόναχο με τον…Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Εμφανώς ταλαιπωρημένος από τη σχεδόν δίχρονη περιπέτεια,
αδυνατισμένος, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ηellas, μετά την κατάθεσή του στους οκτώ έλληνες βουλευτές που επιχείρησαν να τον ανακρίνουν στην Εισαγγελία Μονάχου, συνάντησε «Το Βήμα της Κυριακής». Δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο να απομονώσουμε έστω
για λίγο έναν από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης που με τη φυγή του τον Μάιο του 2009 προκάλεσε πολιτικό σεισμό και κάποιοι εκτιμούν ότι σηματοδότησε και την πρώτη ήττα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009.
O Μ. Χριστοφοράκος κοιτάζει έκπληκτος όταν του τίθεται η ερώτηση: «Κάποιοι σας έχουν καταχωρίσει περισσότερο ως Γερμανό και λιγότερο ως Ελληνα.Θέλετε τελικά να επιστρέψετε;» . Και απαντά ενοχλημένος: «Θέλω να γυρίσω στη χώρα μου, φυσικά και θέλω να επιστρέψω». Αρνείται κατηγορηματικά να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ουσία της υπόθεσης, αφού λέει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τους δικηγόρους του σε Γερμανία και Ελλάδα. Και την επομένη της κατάθεσής του, όταν συνομιλεί με «Το Βήμα», επιμένει: «Είπα την αλήθεια στους έλληνες βουλευτές».
Σε ένα τυπικό γερμανικό καφέ, κοντά στην πλατεία της Οπερας του Μονάχου, όπου συνομιλούμε, η επόμενη ερώτηση έρχεται αυθόρμητα: «Μα πότε θα μιλήσετε επιτέλους;». «Μα δεν μου το επιτρέπουν οι δικηγόροι μου» απαντά και τονίζει ότι «θα το κάνωόταν εκείνοι μου δώσουν το πράσινο φως και φυσικά όταν το αποφασίσω και εγώ ο ίδιος», κρατώντας πάντως ως επτασφράγιστο μυστικό το ποιος είναι ο έλληνας συνήγορός του. Το πρόσωπό του «σκιάζει» όταν καλείται να θυμηθεί τη σχεδόν τετράμηνη παραμονή του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Στάτελχαντ. Επικοινώνησε μόνο δύο φορές με τα παιδιά του εκείνο το διάστημα.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος θεωρεί ότι το ταξίδι των ελλήνων βουλευτών στο Μόναχο «δεν ήταν χωρίς αποτέλεσμα» , όπως λέει. Η άποψή του είναι ότι ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος διότι είχε την ευκαιρία να ακούσει την αλήθεια. «Εσείς δεν το πιστεύετε;» ρωτάει. «Παρακολουθείτε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα;» αντιρωτώ. «Περισσότερο απ΄ ό,τι προτού φύγω για τη Γερμανία» απαντά και φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την επιστροφή του στη χώρα μας.
Η πρώτη συνάντηση με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο έγινε στην είσοδο της Εισαγγελίας Μονάχου εννέα ώρες μετά την κατάθεσή του. Κατέβηκε από την κύρια είσοδο, παρ΄ ότι γνώριζε ότι τον περίμενε εκεί έλληνας δημοσιογράφος που πραγματικά είχε περάσει ένα δύσκολο παγωμένο πρωινό, μεσημέρι και απόγευμα στα σκαλιά στης Εισαγγελίας. Πρώτος βγήκε ο δικηγόρος του κ. Βολφ Σίλερ, ο οποίος κοίταξε σχεδόν εχθρικά όταν ξεκίνησαν οι ερωτήσεις προς τον πελάτη του. «Καμία δήλωση» είπε αυστηρά και άκουσε σχεδόν με φρίκη να εξελίσσεται ένας τυπικός διάλογος μεταξύ του δημοσιογράφου και του πολυσυζητημένου άλλοτε ισχυρού μάνατζερ της γερμανικής εταιρείας.
«Κατέβηκα διότι έμαθα ότι περιμένατε πολλή ώρα στο κρύο» είπε ευγενικά, ξεκαθαρίζοντας όμως αμέσως ότι «δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε για την ουσία της κατάθεσής μου». Τη σκυτάλη των δηλώσεων ανέλαβε αμέ σως ο δικηγόρος του, ο οποίος είπε ότι «η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει και στους δικηγόρους των εμπλεκομένων σε τέτοιες υποθέσεις να μιλήσουν για την ουσία των μαρτυρικών καταθέσεων».
«Μάθαμε ότι ο πελάτης σας αρνείται πως έδωσε χορηγίες σε κόμματα. Τότε πώς εξηγείται και η ομολογία του κ. Τσουκάτουαλλά και η δήλωση Μαντέλη περί χορηγιών;» τον ρώτησα. «Είστε μάλλον πολύ έμπειρη δημοσιογράφος για να ρωτάτε και να πιστεύετε ότι θα απαντήσω εδώ για την ουσία της υπόθεσης» απάντησε έντονα ο κ. Βολφ, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του «είναι πρόθυμος να εμφανιστεί όταν του ζητηθεί ξανά από την Εξεταστική Επιτροπή». Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος επενέβη μάλλον πυροσβεστικά σε εκείνο το σημείο και φάνηκε να ανακουφίζεται όταν άλλος έλληνας δημοσιογράφος που επίσης παραβρισκόταν στη σκηνή τον ρώτησε για την πορεία του… Ολυμπιακού, για την οποία πάντως ήταν πλήρως ενήμερος! Οι πρώτες επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με έλληνες βουλευτές αλλά και δημοσιογράφους τον έκαναν ασφαλώς σοφότερο. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την ελληνική κοινή γνώμη.
Τι (δεν) είπε στους έλληνες βουλευτές της Εξεταστικής
Χωρίς κατάθεση από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο κινδύνευσαν να φύγουν από το Μόναχο οι οκτώ βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens. Και αυτό διότι το πρώτο θέμα που έθεσε η εισαγγελέας Μπόιμλερ-Χέσελ στον 7ο όροφο της Εισαγγελίας και προτού αρχίσει η κατάθεσή του ήταν η ιδιότητα με την οποία επρόκειτο να καταθέσει: «Θα πρέπει να γνωρίζετε» φέρεται να είπε η γερμανίδα εισαγγελέας «ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν είναι κατηγορούμενος για τη γερμανική Δικαιοσύνη και του επιτρέπεται να καταθέσει μόνο ως μάρτυρας».
Παρών ήταν και ο εφέτης κ. Γ.Χριστοδούλου, ο οποίος γνωστοποίησε βέβαια τη δυνατότητα του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ηellas να επικαλεστεί τη νομοθεσία Καστανίδη και να έχει ελαφρυντικά, αλλά ομολόγησε ότι «τα πράγματα δεν είναι απλάαφού εκκρεμούν σε βάρος του εντάλματα και έχει διώξεις για βαριά αδικήματα». Τότε ο δικηγόρος του Χριστοφοράκου Βολφ Σίλερ δήλωσε ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν συμφωνώ να καταθέσει ο πελάτης μου». Τότε παρενέβη ο ίδιος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος δήλωσε ότι θα απαντήσει σε όσες ερωτήσεις τού επιτρέπεται. Η πλέον χαρακτηριστική απάντησή του ήταν στην ερώτηση αν έδωσε χορηγίες σε ανώτερους αξιωματούχους του Ελληνικού Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ή παροχές, δώρα και χορηγίες σε έλληνες πολιτικούς. Απάντησε ότι «ουδέποτε έδωσα τέτοιες χορηγίες ή δώρα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας». Απανωτές ερωτήσεις υποβλήθηκαν για το αν είχε στενές προσωπικές σχέσεις με πολιτικούς και ιδιαίτερα με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ερώτηση έγινε και για το πολυσυζητημένο ταξίδι του με τον κ. Μ. Λιάπη στη Γερμανία. Απάντησε ότι «είχα τις κοινωνικές σχέσεις που υπαγόρευαν οι θέσεις μου. Γνώριζα και πολιτικούς από την εποχή που ήμασταν συμμαθητέςαλλά και αυτούς που ήταν γονείς συμμαθητών των παιδιών μου».
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για το επίμαχο ημερολόγιό του. Είπε ότι «δεν κρατούσα ημερολόγιο,αλλά αυτό γινόταν από τις δύο ιδιαιτέρες μου,που σημείωναν πράγματα από τη δουλειά.Δεν είχα επίσης κανένα αρχείο». Η κατάθεση Χριστοφοράκου περιείχε πολλά «δεν» και άλλα τόσα «όχι». Κάποιες ερωτήσεις, πάντως, δεν απαντήθηκαν καθόλου, ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
Με πληροφορίες από τον Skai.gr, την Καθημερινή, το newsbomb.gr, lifo.gr και το Βήμα
Διαβάστε ακόμα εδώ: Γιατί διακόπηκε για τις 6 Μαρτίου η δίκη της Siemens- Το παρασκήνιο και οι ευθύνες