” Φυγή προς τα εμπρός” επιχειρεί η κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός διαπιστώνει πως εφόσον όλα πάνε καλά το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου του δίνει ζωτικό χώρο και χρόνο να αναπτύξει πρωτοβουλίες.
Τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, εν αναμονή της αξιολόγησης το κυβερνητικό έργο είχε ατονήσει αισθητά, ενώ παρουσιάζεται και το φαινόμενο της “μεταρρυθμιστικής κόπωσης” που είχαν υποστεί και προηγούμενες κυβερνήσεις. Δημοσκοπικά η κυβέρνηση εμφανίζεται σε αποδόμηση, με τη Ν.Δ να προηγείται ακόμα και με 15 μονάδες, κάτι που, όμως, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οφείλεται στην υποχώρηση της κυβέρνησης και τη διάψευση προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί και όχι στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απρουσιάσει κάποια πειστική εναλλακτική πρόταση.
Το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ονομάζεται “Growth Strategy” και έρχεται ουσιαστικά να απαντήσει στο κοινωνικό αίτημα για ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κάτι που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέφεραν αλλά καμία έως σήμερα δεν έχει εκπονήσει.
Αυτή την αβελτηρία θέλει να σπάσει ο πρωθυπουργός αλλά ταυτόχρονα να πείσει τους Θεσμούς για τις μεταρρυθμιστικές του προθέσεις. Επιδιώκει, όμως, με αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης να παρουσιάσει αφενός το αντίβαρο των μέτρων που θα ληφθούν από την 1η/1/2019 αλλά να σημάνει και τη σταδιακή έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για την εκπόνηση αυτού του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου το πρόγραμμα Growth Strategy.
Πρόκειται για μία μελέτη 30 σελίδων, η οποία θα αποτελέσει τη βασική πρόταση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς ενόψει της 2ης αξιολόγησης, αλλά και προς τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους οποίους θα ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση.
Βασικοί πυλώνες του προγράμματος είναι η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.
Στόχος θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι τρόποι που θα δοθεί ώθηση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων στον αγροτικό τομέα, η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό της γεωστρατηγικής θέση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κόμβο στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, η αξιοποίηση του τουρισμού, του πλεονεκτήματος της γεωθερμίας και τέλος του ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.
Στόχος είναι μέσα από το εθνικό αυτό σχέδιο να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 μονάδες μέχρι το τέλος του 2020.
Ο στόχος είναι προφανέστατα φιλόδοξος καθώς πολλοί οικονομολόγοι αναφέρουν πως για κάθε μία μονάδα ανάπτυξης μπορεί να δημιουργούνται 50.000 θέσεις εργασίας ετησίως, πράγμα που σημαίνει πως απαιτείται σωρρευτική ανάπτυξη πάνω από 10% μέχρι το 2020 για να συμβεί κάτι τέτοιο. Βεβαίως, όλα αυτά, τελούν υπό την αίρεση της φύσης της αγοράς εργασίας καθώς και με λιγότερη ανάπτυξη μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που, όμως, θα είναι μερικής απασχόλησης ή άλλων μορφών.
Το σχέδιο αυτό πρόκειται να εξειδικευθεί ανά κλάδο και ανά περιφέρεια, προκειμένου το συνολικό πρόγραμμα να δώσει περιεχόμενο στο στόχο της κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση θα καταλήξει σε ένα βασικό πλαίσιο προτάσεων, το οποίο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Λιάκος, Βαγγέλης Αποστόλου, Χρήστος Σπίρτζης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης.
Απάντηση στη Ν.Δ- Επικοινωνιακή ανάκαμψη
Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιασθεί στους Θεσμούς και θα ζητηθεί μέσω αυτού να αντληθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη αποτελεί και ένα πολιτικό αντίβαρο στο μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η αναπτυξιακή πρόταση της κυβέρνησης θα ορίσει και τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ όσων προτείνει η Ν.Δ, την οποία παρομοιάζουν με τις “σχολές” Φιγιόν ή Μακρόν στη Γαλλία που έχουν ήδη δεσμευτεί για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.
Παράλληλα, μέσω αυτού του σχεδίου, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως μπορεί να οικοδομήσει όχι μόνο κοινωνικές (με τους φορείς) αλλά και πολιτικές συμμαχίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς το αίτημα περί δίκαιης ανάπτυξης υπήρξε παλαιότερα και σύνθημα του ΠΑΣΟΚ.