Σκηνικό «ολικής επαναφοράς» καταγράφεται στον τουρισμό των μικρών τουριστικών σκαφών, όπως δείχνουν οι προκρατήσεις, και μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς πτώσης των ναυλώσεων.
Ο γ.γ της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Διογένης Βενετόπουλος, μετέφερε στο Euro2day.gr, τις θετικές, αρχικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη των κρατήσεων στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού το 2017, τις προοπτικές ολικής ανάκαμψης του κλάδου αλλά και την επίδραση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον Δ. Βενετόπουλο «η ζήτηση και οι πρώτες ναυλώσεις ελληνικών σκαφών τουρισμού οδηγούν στην εκτίμηση πως, σε γενικές γραμμές, ο κλάδος καταγράφει άνοδο, μετά από τα τελευταία δύσκολα χρόνια συνεχόμενης πτώσης η οποία υπολογίζουμε ότι έφθασε το 23% την περίοδο 2010-2016».
Αν και πρόωρο, ο γ.γ της ΕΠΕΣΤ εκτιμά πως, εφόσον διατηρηθεί ο θετικός ρυθμός ναυλώσεων, το 2017 ο κλάδος είναι πιθανό να ισοσκελίσει τις απώλειες του 2016 ή και να τις υπερκαλύψει.
Προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, όπως εξηγεί, αποτελούν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς του προγράμματος στήριξης της χώρας, να μην υπάρξουν απρόοπτα στη «γειτονιά» της Ελλάδας και το προσφυγικό, καθώς και να μην πληγεί ξανά η Ευρώπη από νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως συνέβη το 2016.
Καθοριστική παράμετρο για την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού, ωστόσο, αποτελούν οι εξελίξεις στην Τουρκία και ο Δ.Βενετόπουλος εξηγεί γιατί.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός έχει πληγεί πάρα πολύ, καθώς οι περισσότεροι πελάτες των σκαφών θέλουν να συνδυάζουν την Ελλάδα με την Τουρκία. Ο κλάδος μας, τελικά, είναι ο μόνος που καταγράφει απώλειες εξαιτίας της κατάστασης στην Τουρκία, σε αντίθεση με το ελληνικό mainstream τουριστικό προϊόν».
Η θετική φετινή εκκίνηση, ωστόσο, δεν αντανακλάται με τον ίδιο τρόπο στις τρεις επιμέρους κατηγορίες σκαφών που συγκροτούν το ελληνόκτητο στόλο τουριστικών σκαφών αναψυχής (σκάφη χωρίς πλήρωμα, σκάφη με πλήρωμα και μικρά κρουαζιερόπλοια).
Αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με τον γ.γ της ΕΠΕΣΤ, καταγράφουν τα σκάφη χωρίς πλήρωμα (ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, μικρά yacht). Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται στο γεγονός ότι η πελατεία τους είναι κατά βάση Ευρωπαίοι.
Θετικό πρόσημο αλλά μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη κατηγορία σημειώνει η ζήτηση για σκάφη με πλήρωμα (super yachts, mega yachts).
Τα «απόνερα» από τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα του 2016 στην Ευρώπη δέχονται, κυρίως, τα μικρά κρουαζιερόπλοια για τα οποία η ζήτηση και οι ναυλώσεις εξακολουθούν να κινούνται με κόκκινο πρόσημο.
«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει επανέλθει η μικρή κρουαζιέρα» λέει ο Δ. Βενετόπουλος, οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των πελατών είναι Αμερικανοί οι οποίοι, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποφεύγουν εντελώς την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την Μεσογειακή Ευρώπη γενικότερα».
Η παρατεταμένη έλλειψη πελατείας οδήγησε αρκετά πλοία της συγκεκριμένης κατηγορίας να αναζητήσουν ναύλους σε άλλες αγορές.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Euro2day.gr ο γ.γ. της ΕΠΕΣΤ, τουλάχιστον επτά μικρά κρουαζιερόπλοια, μέσης χωρητικότητας έως 10 επιβατών, σήκωσαν άγκυρα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ελληνικές θάλασσες «μεταναστεύοντας» σε πιο προσοδοφόρα νερά.
«Κατευθύνθηκαν σε αγορές όπως της Κροατίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και χώρες της Βόρειας Ευρώπης» λέει ο Δ. Βενετόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ελληνική αγορά και την Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν περί τα 30 πλοία της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Οι οιωνοί, μάλιστα, δεν προδιαγράφονται καλοί για τη συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Υπολογίζουμε πως η πτώση μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 30% το 2017. Πιστεύουμε πως το 2018 θα καταγραφεί μικρή βελτίωση κι ευχόμαστε να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς από το 2019» σημειώνει ο Δ. Βενετόπουλος.