«Κάθε νέος αρχηγός για να γίνει αρχηγός πρέπει να κάνει τις διαγραφές του» λέει μια παλιά πολιτική παροιμία. Αποτελεί δείγμα πυγμής, εσωκομματικής τάξης και σε κάθε περίπτωση στέλνει το μήνυμα ότι ο νέος είναι ο… κυρίαρχος του κομματικού παιχνιδιού.
Μια πρόσφατη αναδρομή, ειδικά στη γαλάζια ιστορία, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι η διαγραφή ήταν το εισιτήριο για μια επιτυχημένη πορεία στο κομματικά δρώμενα κάθε επικεφαλής που την πραγματοποίησε.
Ο Κώστας Καραμανλής διέγραψε τον Γιώργο Σουφλιά το πρώτο κιόλας διάστημα της προεδρίας του, ο Αντώνης Σαμαράς την μεγάλη εσωκομματική του αντίπαλο Ντόρα Μπακογιάννη.
Μπορεί η υπόθεση της αντικατάστασης του Γιώργου Κασαπίδη από τον τομέα αγροτικής ανάπτυξης το μεσημέρι του Σαββάτου να πέρασε στα ψιλά, όμως ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση με μεγάλο εσωκομματικό συμβολισμό και βαρύτητα. Πρόκειται για την πρώτη «κόκκινη κάρτα» που δείχνει ο νέος αρχηγός σε έναν βουλευτή του. Για την πρώτη «διαγραφή».
Τα σύννεφα για τον βουλευτή Κοζάνης στο Μοσχάτο άρχισαν να πυκνώνουν στα μέσα Φεβρουάριου. Τότε που έγινε γνωστό ότι ήταν ο ιθύνων νους της συλλογής υπογραφών για το λεγόμενο «τάμα του έθνους».
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε άμεσα και η δυσφορία του ήταν μεγάλη.
«Οι πολίτες έχουν τόσο προβλήματα και εμείς ασχολούμαστε με πράγματα εκτός τόπου και χρόνου» φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες, στέλνοντας το μήνυμα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκνευρίστηκε τόσο ως προς την ουσία αλλά και ως προς τη διαδικασία, αφού μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ υπόγραφαν μαζί ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Δημήτρης Καμμένος.
Συνέχεια στο ρεπορτάζ του Γιάννη Τρουπή εδώ