Δύο στάδια περιλαμβάνει η συμφωνία πακέτο -όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή- που επιδιώκει η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος επιδίωξη είναι μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των μέτρων και των αντίμετρων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν θα μπορεί να θεωρηθεί πλήρης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και τις παρεμβάσεις στο μέτωπο του δημοσίου χρέους.
Επί της διαδικασίας η οποία θα ακολουθηθεί εφεξής περιέγραψε τον εξής οδικό χάρτη:
- Κατά την παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στο επόμενο δεκαήμερο θα επιδιωχθεί Staff LevelAgreement, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Η συμφωνία αυτή, κατά τον υπουργό, θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά μέχρι να ξεκλειδώσουν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους.
- Στη συνεδρίαση του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να πει ότι μετέχει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες παράμετροι που έχει θέσει, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Τότε, κατά τον υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να συζητηθούν τόσο το δημοσιονομικό μονοπάτι των επόμενων ετών- οι στόχοι δηλαδή επί των πρωτογενών πλεονασμάτων- όσο και οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο του χρέους, τα οποία ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Κανένας δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει τι περιλαμβάνει όλο το πακέτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας και στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με τις οποίες στο πρόσφατο Eurogroup δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία. «Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία όπου θα συμφωνηθεί όλο το πακέτο» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που, όπως είπε, κανένας στην Ευρώπη δεν υποστηρίζει.
Οι συνεργάτες μου έφεραν ένα πακέτο αναλύσεων, μεταξύ αυτών η Fitch, αλλά και δημοσιεύματα που τονίζουν ότι ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Επικαλέστηκε δε και δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών.
«Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε.
Όπως είπε, το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα αλλά ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο και για κάθε ένα κακό μέτρο θα υπάρξει αντίμετρο.
Από πού προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν είναι σίγουρα; αναρωτήθηκε αλλά ξεκαθάρισε ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι, θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε χώρα.
Εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του, γιατί τώρα δεν λέει ότι θα πιάσουμε 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και αυτό εξαιτίας της υπεραπόδοσης του 2016.
Σημείωσε ότι το Ταμείο έπεσε έξω σχεδόν 3% του ΑΕΠ στις προβλέψεις του για την περσινή χρονιά και γι’ αυτό τώρα μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές.
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα.
Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι ως τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε ότι οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «πισωγύρισμα». Τώρα λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει για αυτά τα θέματα στα οποία υπήρξε ομοφωνία της Επιτροπής Σοφών. Για την αρχή της επεκτασιμότητας, η επιτροπή είπε ομόφωνα ότι πρέπει να επιστρέψει. Αυτό δεν θα το είχαμε, αν κλείναμε τον Δεκέμβρη.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μέρος της λύσης για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή.
Το τρίτο θέμα είναι το πρόγραμμα για την ανεργία, για το οποίο γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για κάποιο δάνειο που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Το πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό, το λέω κάθε φορά, τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε αντίμετρα.
Η δευτερολογία Τσακαλώτου
Κατά τη δευτερολογία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση ούτε και λέει ότι τελείωσε η λιτότητα».
«Είπε ο Ντάισελμπλουμ ότι από τη λιτότητα αλλάζει η ατζέντα. Ότι έχουμε ένα υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία – δεν το έχει αρνηθεί κανείς υπουργός της Ε.Ε.», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα που μπορεί να προτείνει. «Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα», σημείωσε ο υπουργός.
Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε αισιόδοξος ότι αν κλείσει η συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει στο QE, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «τίποτε δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα».
«Αν δεν το δω όλο το πακέτο δεν θα υπάρξει ελληνική συμφωνία. Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα, και αν είναι και το ΔΝΤ μέσα, τότε είναι σχετικά απλή η διαδικασία του QE», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς αν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων, επεσήμανε ότι η δική του άποψη είναι πως δεν είναι αντισυνταγματική. «Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, που είχαμε πρόβλημα ήταν να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση», πρόσθεσε.
«Παρ’ όλα αυτά, αν με ρωτάτε αν είναι προβληματικό ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών μερών μας αναγκάζει σε προνομοθέτηση, σας λέω πως είναι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης. Σας το λέω ευθέως, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ. Ούτε θεωρούμε ότι μια σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να μπει σε αυτό το πλαίσιο για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτουν από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας αυτά», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ.
ΠΗΓΗ: Euro2day.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ