Τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό αναλύει στην επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Στην επιστολή του ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με το ΡΙΚ, σημειώνει την ευθύνη της Τουρκίας με την προβολή απαράδεκτων θέσεων και με προφανείς σκοπιμότητες, ήδη από τη διάσκεψη της Γενεύης. Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει την άρνηση της Άγκυρας να συμφωνήσει σε συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης.
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαιώνει τον γγ του ΟΗΕ για την ετοιμότητά του για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και για συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης.
«Ο Γενικός- Γραμματέας αντιλαμβάνεται ότι δημιουργήθηκε αυτό το ζήτημα, όπως και την ανάγκη να επαναρχίσει ο διάλογος, αλλά αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, σε συνάντηση γνωριμίας που είχε χθες με τους ομογενείς δημοσιογράφους και Έλληνες ανταποκριτές στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο κ. Κορνηλίου επιβεβαίωσε χθες πως συναντήθηκε με την διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Maria Luiza Ribeiro Viotti, και επέδωσε την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
“Δεν υπάρχει κάτι το καινούριο σε σχέση με τα όσα μου είχε αναφέρει ο Γ.Γ. στη συνάντησή μας, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων μου. Ο Γ.Γ. είναι έτοιμος να βοηθήσει για την επανέναρξη του διαλόγου. Εκτιμώ ότι ο κ. Γκουτέρες ξέρει το πρόβλημα και που πατά και θα είναι σοβαρός στις όποιες ενέργειές του”, πρόσθεσε.
Είπε πως ο Αντόνιο Γκουτιέρες 10 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως ΓΓ πήγε στη Γενεύη και επένδυσε πολιτικό κεφάλαιο πάνω στο θέμα επίλυσης του κυπριακού. Και τόσο στη συνάντηση που είχε μαζί του κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, όσο και στη συνάντηση με τη διευθύντρια του γραφείου του, επαναλήφθηκε το προσωπικό ενδιαφέρον του ΓΓ για το Κυπριακό.
Για τις επαφές που είχε με τη Γραμματεία και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσο καλά ο ξένος παράγοντας έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί.
Μετά από την 20μηνη και πλέον διαπραγματευτική διαδικασία, την προσπάθεια για λύση και την «χημεία», όπως λεγόταν, που υπήρχε μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί “εκείνο που βγαίνει ξεκάθαρα που τη συνάντηση με το ΓΓ, από τη συνάντηση σήμερα με την διευθύντρια του γραφείου του, από τις συναντήσεις που είχα με μόνιμα μέλη του ΣΑ, είναι ότι η αντίδραση (της τουρκικής πλευράς) θεωρείται υπερβολική”,
Πρόσθεσε ότι οι παράγοντες αυτοί είδαν ξαφνικά τον ένα εκ των δύο ηγετών να βγαίνει τόσο αρνητικά για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όχι μόνο για την απόφαση της Βουλής, αλλά και προσωπικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να επικρίνει δημόσια την απόφαση της Βουλής και μάλιστα να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να οδηγήσει στην απόφαση του εθνικού συμβουλίου.
Σε σχετικό ερώτημα είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η εξέλιξη στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Ωστόσο εκτίμησε πως αν μείνει η διαδικασία παγωμένη μέχρι τον Απρίλιο, αυτό πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα.
Αναφέρθηκε στις διάφορες επισκέψεις Κυπρίων επισήμων το Μάρτιο. Του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, των Υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Συγκοινωνιών για να συμμετάσχουν σε επενδυτικό συνέδριο για την Κύπρο στη Νέα Υόρκη, στις 22 Μαρτίου και της Πρώτης Κυρίας Αντρης Αναστασιάδης, που τιμάται την Κυριακή 5 Μαρτίου από το Ταμείο των Παιδιών της Κύπρου, σε επίσημο δείπνο στη Νέα Υόρκη.
Τέλος έκανε αναφορά για την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν χθες στον ΟΗΕ οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ιταλίας, με θέμα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παράνομη εμπορεία πολιτιστικών αγαθών. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για να καλυφθεί το «νομικό κενό» που υπάρχει σ’ αυτό τον τομέα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΚΥΠΕ