«Πικρή και απογοητευτική» χαρακτήρισε την προσωρινή κράτηση του δημοσιογράφου η Άγκελα Μέρκελ. Σκληρές δηλώσεις έχουν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο οι δυνατότητες του Βερολίνου είναι περιορισμένες.
Η υπόθεση του φυλακισμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ φαίνεται να οδηγεί τις γερμανοτουρκικές σχέσεις σε δύσκολο σημείο, αν και κανείς στο Βερολίνο δεν επιθυμεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Πόσο σημαντική κρίνει η γερμανική κυβέρνηση τη φυλάκιση του Γιουτζέλ φαίνεται άλλωστε από τις αντιδράσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η είδηση για την προσωρινή κράτηση είναι «πικρή και απογοητευτική» δήλωσε η κ. Μέρκελ, για να χαρακτηρίσει το μέτρο ως «δυσανάλογα σκληρό». Όπως επισήμανε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, «η καγκελάριος και όλη η γερμανική κυβέρνηση αναμένουν την αποφυλάκιση του Γιουτζέλ το συντομότερο δυνατόν» όπως επίσης και το να αντιμετωπισθεί «δίκαια» και στη βάση των αρχών που διέπουν ένα κράτος δικαίου. Επίσης θα πρέπει οι γερμανικές προξενικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα της «πλήρους μέριμνας» για τον δημοσιογράφο. Το ίδιο ισχύει όμως και για τους άλλους φυλακισμένους γερμανούς υπηκόους στην Τουρκία.
Ισχυρή η θέση της Τουρκίας λόγω ISIS και προσφυγικού
Σύμφωνα πάλι με τον κ. Γκάμπριελ οι σχέσεις των δύο χωρών αντιμετωπίζουν μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες των τελευταίων ετών. Κατόπιν εντολής του κλήθηκε χθες το απόγευμα ο τούρκος πρέσβης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επισημάνθηκε «ξεκάθαρα» πως επικρατούν «μεγάλες διαφορές» στις δύο χώρες αναφορικά με την αντίληψη για την ελευθερία τύπου και γνώμης. Ανάλογα σκληρές ή και σκληρότερες δηλώσεις για την φυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ έχουν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα πολιτικοί τους συμμετείχαν στις αυτοκινητοπομπές διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε πολλές πόλεις τις Γερμανίας.
Παρά όμως τη γενική αγανάκτηση που επικρατεί, γεγονός είναι ότι οι δυνατότητες του Βερολίνου πέρα από το να επιπλήξει την Άγκυρα είναι περιορισμένες. Η Τούρκια είναι νατοϊκός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή και αποτελεί τη βάση για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους». Εκτός αυτού, μισό χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές η καγκελάριος δύσκολα θα τολμούσε να θέσει με δική της πρωτοβουλία σε αμφισβήτηση τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ στο προσφυγικό.
Πηγή: DW