Θέμα προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να επαναφέρει τις επόμενες μέρες το ΔΝΤ. Την αφορμή έδωσε η συνάντηση (Τετάρτη) που είχαν οι δανειστές με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με το enikonomia.gr. οι διοικήσεις των τραπεζών συζήτησαν για την απαιτούμενη επιτάχυνση στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, αλλά και το πρόγραμμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών που φαίνεται και αυτό να χωλαίνει.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών παρουσίασαν με στοιχεία μια αναστροφή της τάσης σταθεροποίησης από την αρχή του χρόνου, με αιτία την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, εξήγησαν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους οι θεσμοί, δηλαδή την αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 800 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του χρόνου, καθώς επίσης και την εκροή καταθέσεων που καταγράφουν για το ίδιο διάστημα οι τράπεζες, κυρίως, από το φρέσκο χρήμα.
Με δεδομένα όλα αυτά, το ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό μαξιλάρι (cash Buffer) 10 δισ. ευρώ από το δάνειο του ESM, καθώς και την άμεση επιτάχυνση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της αγοράς δανείων και της λήψης αναγκαστικών μέτρων σε βάρος κόκκινων δανειοληπτών.
Εν τω μεταξύ, δύσκολη υπόθεση αναμένεται να αποδεχθεί η μείωση του «λογαριασμού» των μέτρων που ελπίζει το οικονομικό επιτελείο, αφού το ΔΝΤ βλέποντας την απροθυμία των Ευρωπαίων για γενναία αναδιάρθρωση χρέους θα επιμείνει σε υψηλά πρόσθετα μέτρα, ώστε να μπορεί να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του και να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με δεδομένη την περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος, όσοι περιμένουν να μειωθεί δραστικά ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων από το 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) που υπολογίζει σήμερα το ΔΝΤ μάλλον θα απογοητευτούν.
Σύμφωνα με το capital.gr ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις των εισοδημάτων να πάνε όσο το δυνατόν πιο πίσω χρονικά και στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από τους θεσμούς το αφορολόγητο όριο να περικοπεί από το 2019 και οι συντάξεις από το 2020. Είναι πολύ δύσκολο, ωστόσο, να φανταστεί κάποιος μια συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η κουβέντα για τα πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, με την Ελλάδα να δεσμεύεται μόνο ότι θα πάρει μέτρα μετά από δυο ή τρία χρόνια.
Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr απορρίπτουν κατηγορηματικά τις προτάσεις σταδιακής μείωσης των συντάξεων όσο και της χαμηλότερης συνολικά δημοσιονομικής παρέμβασης. Ζητούν από την κυβέρνηση, μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ από το 2019 με στόχο εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μια κι έξω στις συντάξεις και όχι σταδιακά.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα αναγκαστεί να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι δεδομένα. Είναι η μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα φέρει επιβαρύνσεις σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους και οι νέες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις που θα επηρεάσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.
Μετά την τρίωρη συνάντηση (Τετάρτη) των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχονταν ότι το Ταμείο δεν υποχώρησε ούτε και χθες από τη θέση του για πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ.
«Το ότι χρειάζονται μέτρα 2% του ΑΕΠ είναι η άποψη του ΔΝΤ χωρίς, όμως, να έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις του τα νέα δεδομένα» έλεγε χαρακτηριστικά παραπέμποντας σε ένα θαύμα από τη σημερινή τεχνική επεξεργασία των στοιχείων από στελέχη των θεσμών και τους υπουργείου Οικονομικών.
Η σημερινή μέρα θα είναι κρίσιμη για τους αριθμούς. Τα τεχνικά κλιμάκια θα ασχοληθούν με τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού των επομένων ετών και από τις μετρήσεις τους θα φανεί αν υπάρχει τελικά περιθώριο μείωσης του τελικού λογαριασμού. Κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε παρέπεμπε χθες με νόημα στην έκθεση του άρθρου 4 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου περιγράφονται οι απαιτήσεις για μέτρα 2% του ΑΕΠ τονίζοντας ότι οι υπολογισμοί δεν ενσωματώνουν τα στοιχεία μετά τον Νοέμβριο. Ο Π. Τόμσεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων των προβλέψεων του Ταμείου, όταν θα υπάρξουν τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Όλα αυτά αναμένεται να τεθούν την Παρασκευή αφού σήμερα σε επίπεδο κορυφής θα συζητηθούν μόνο ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις και οι ενεργές δράσεις απασχόλησης μαζί με το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr, capital.gr, euro2day.gr