Μαραθώνια είναι η αποψινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη ενώ τα μηνύματα που έρχονται είναι θετικά. Κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας σε ένα διάλειμμα εξέφρασε την πεποίθησή ότι το Staff Level Agreement θα έχει συμφωνηθεί έως τις 20 Μαρτίου που συνεδριάζει το Eurogroup με τα μέτρα που αφορούν έως και το 2018.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018. Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θεώρησε πιθανό να διενεργηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων την Τετάρτη και προανήγγειλε νέα μάχη σήμερα το βράδυ για τα μέτρα του 2019-2020, τα ισοδύναμα που ζητάει η ελληνική πλευρά και το εργασιακό.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Capital.gr που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από πηγή της Κομισιόν, υπήρξε “σημαντική πρόοδος” στη χθεσινή διαπραγμάτευση.
Μάλιστα για το θέμα της αναχώρησης των θεσμών από την Αθήνα -που ανακινήθηκε νωρίτερα μετά από τη δήλωση της εκπροσώπου της Επιτροπής που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής τους- εξήγησε ότι “θα προσπαθήσουν να πάνε όσο πιο μακριά γίνεται, γι’ αυτό και δεν αναφέρεται ημερομηνία αναχώρησης έως ότου φανεί το αποτέλεσμα και των σημερινών επαφών” που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 4μμ με επίκεντρο το δημοσιονομικό μέτωπο, παρουσία του κ. Τσακαλώτου και της κας Αχτσιόγλου.
Η κοινοτική πηγή, προσθέτει όμως ότι το ΔΝΤ “παραμένει σκληρό” και έτσι “βάζει φρένο στην ολοκλήρωση” της αξιολόγησης. Και γι’ αυτόν το λόγο θεωρεί ως το πιο πιθανό σενάριο για να κλείσει οριστικά και συνολικά η διαπραγμάτευση να χρειαστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, εξηγώντας ότι αυτό που επιχειρείται αυτές τις ώρες/ημέρες είναι να ολοκληρωθεί έστω μία πρώτη φάση της.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός των δανειστών ήταν να αναχωρήσουν αύριο για το EWG (σ.σ. αρχικά είχε εποφασιστεί ότι θα έφευγαν σήμερα). Και μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια άλλη απόφαση για να διευκολυνθεί η διαδικασία. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τεχνικές συναντήσεις που προηγήθηκαν υπήρξε πρόοδος στα μέτρα και στα “ισοδύναμα” του 2019- 2020.
Και η πρόοδος αυτή οδήγησε προς το παρόν στην παράταση της παραμονής των θεσμών και σήμερα στην Αθήνα. Ωστόσο, οι αποστάσεις που παραμένουν στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στα “ισοδύναμα” μέτρα και όχι μόνο, είναι μεγάλες και το ορόσημο είναι να επιτευχθεί μία πρώτη συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδος ή το αργότερο έως τις 20/3.
Τα μέτρα και τα ισοδύναμα
Το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) για το 2019-2020 με την κυβέρνηση να επιχειρεί την μείωση του ποσού ακόμη και στο 1,5% του ΑΕΠ. Ζητείται από τους θεσμούς να καλυφθεί από την εύρεση εσόδων 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) το 2019 από την μείωση του αφορολόγητου και από την κατάργηση το 2020 της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις για να βρεθεί το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τα ισοδύναμα το σημείο κλειδί είναι η παράλληλη ενεργοποίησή τους. Και γι’ αυτόν τον λόγο αναζητείται ένας μηχανισμός που θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2018. Επί του περιεχομένου, οι μεν θεσμοί επιμένουν σε μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων ή/και των υψηλών συντελεστών στην φορολογία εισοδήματος, αλλά και στην ενίσχυση του GΝI (KEA), ενώ από ελληνικής πλευράς δίδεται έμφαση σε παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα μέτρα που απορρίπτουν ως μη αναπτυξιακά οι δανειστές. Η κυβέρνηση χθες προέβαλλε την επιδοματική πολιτική πάντως που είναι συμβατή με τους θεσμούς, ενώ ανέδειξε και το θέμα της παιδικής φτώχειας.
Αναφορικά με το 2018 στο οποίο οι θεσμοί βλέπουν ένα μικρό δημοσιονομικό κενό έως 300 εκατ ευρώ που ζητείται να καλυφθεί από “περιφερειακά” μέτρα, ελληνικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρχει θετική εξέλιξη. Δηλαδή οι θεσμοί εξηγούν ότι έχουν αρχίσει να αποδέχονται την υπεραπόδοση του 2016 ως μία εξέλιξη που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά (σ.σ. η κυβέρνηση μιλά για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστο 3% του ΑΕΠ). Το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα.
Στα υπόλοιπα πεδία, σύγκλιση υπάρχει και μάλιστα μεγάλη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ μεγάλες παραμένουν οι αποκλίσεις στο εργασιακό. Στόχος είναι οι θεσμοί είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως (μεσολαβεί το EWG της Πέμπτης) να καταφέρουν να φτάσουν σε μία συμφωνία επί της αρχής είτε πριν τις Ολλανδικές εκλογές (15/3) είτε πριν από το Eurogroup (20/3).
ΠΗΓΗ: Capital.gr