Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν παίζει μόνο πολιτικά με τη φωτιά υβρίζοντας τη Γερμανία. Με τη συμπεριφορά του δυναμιτίζει την εμπορική εξάρτηση από τη χώρα αυτή. Ο τουρισμός υφίσταται πλήγμα και οι επενδύσεις έχουν παγώσει.
Θα ήταν το κλασικό παράδειγμα του «κόβει κανείς το κλαδί στο οποίο κάθεται». Μια υπόθεση εργασίας σε περίπτωση που ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προχωρήσει σε πλήρη ρήξη των σχέσεών του με τη Γερμανία. Πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από την Τουρκία λόγω του προσφυγικού είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν ισχύει το ίδιο όπως παλαιότερα. Το αντίθετο συμβαίνει. Η οικονομική εξάρτηση της Άγκυρας από την Ευρώπη είναι μεγαλύτερη.
Στενές εμπορικές σχέσεις
Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ η Γερμανία έρχεται στην πρώτη θέση. Είναι με απόσταση ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Το 10% των τουρκικών εξαγωγών ύψους 14 δις ευρώ έχουν αποδέκτη τη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Γερμανίας προς την Τουρκία, προϊόντα όπως μηχανές, ηλεκτρονικά και χημικά προϊόντα που παράγονται από εξειδικευμένες γερμανικές επιχειρήσεις δεν αντικαθίστανται εύκολα από άλλη χώρα. Αντίθετα το Βερολίνο εισάγει κυρίως προϊόντα υφαντουργίας και τρόφιμα. Με λίγα λόγια, εάν η Τουρκία έρχεται στην 13η θέση ως εξαγωγικός εταίρος της Γερμανίας, η Γερμανία είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της.
Μια ιδιαιτερότητα των γερμανοτουρκικών οικονομικών σχέσεων αποτελούν οι πάνω από 3000 θυγατρικές γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Οφείλεται κυρίως στους πολλούς Τούρκους που ζουν στη Γερμανία και τις στενές επαφές που έχουν δημιουργηθεί. Σε ό,τι αφορά με τον υπόλοιπο κόσμο η Τουρκία καταγράφει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, που προσπαθεί να καλύψει με τα έσοδα από τον τουρισμό. Το 2016 οι Γερμανοί βρίσκονταν στην πρώτη θέση καταλαμβάνοντας συνολικό μερίδιο του 15%. Αλλά η πτώση ήταν κατακόρυφη πέρυσι, μέχρι τέλος Ιανουαρίου μειώθηκαν οι κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι κατά το 1/3 και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Αγοράς GfK θα υποστούν νέα μείωση κατά 58% σε σχέση με την ήδη αδύναμη ζήτηση του περασμένου χρόνου. Αιτία οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η ασταθής πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Πλήγμα στον τουρισμό
Αλλά δεν είναι μόνο ο τουριστικός τομέας που υποφέρει. Η τουρκική οικονομία συνολικά αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Αρχές του 2000 ακόμη και η Κίνα έτριβε τα μάτια της για το ποσοστό της τουρκικής ανάπτυξης της τάξης του 7%. Σήμερα ο ρυθμός έχει μειωθεί, η τουρκική λίρα έχασε 30% της αξίας της, ο πληθωρισμός αγγίζει το 9%, η ανεργία το 10% και οι οίκοι αξιολόγησης μείωσαν προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η ανασφάλεια σε πολιτικό επίπεδο επιδρά επιπρόσθετα. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή υπό κράτηση χιλιάδες πολίτες και πολιτεύεται ως μονοκράτορας. Το πολιτικό κλίμα επηρεάζει και το επενδυτικό κλίμα. Οι επενδυτές επιθυμούν ένα σταθερό πολιτικό σύστημα, ασφάλεια δικαίου και σχεδιασμών. Ο Ερντογάν δεν τα διασφαλίζει, το αντίθετο μάλιστα.
Ο Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Εμπορίου ανέφερε στην εφημερίδα Die Presse ότι η οικονομία για τα τουρκικά δεδομένα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και ότι εάν «οι σχέσεις με τη Γερμανία χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο, θα συμπαρασύρουν και τη σχετική οικονομική σταθερότητα που επικρατεί». Μέχρι τώρα οι επενδυτές έχουν επιλέξει στάση αναμονής. Αλλά σε μια χώρα που χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή πνοή η στάση αναμονής είναι ήδη αρνητικό στοιχείο. Και σε περίπτωση που ο Ερντογάν συνεχίσει το υβρεολόγιό του, θα μπορούσε ο πιο σημαντικός του εμπορικός εταίρος, η Γερμανία, να του γυρίσει οριστικά τα νώτα.
Σεβασμός στα εμβάσματα των Βρυξελλών
Οι τριβές στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας οξύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την παρεμπόδιση Τούρκων πολιτικών να κάνουν προεκλογικό αγώνα επί γερμανικού εδάφους και τη σύγκριση της σημερινής Γερμανίας με το ναζιστικό καθεστώς διά στόματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της διμερούς δυσφορίας ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι η Άγκυρα δεν αναφέρθηκε καθόλου, όπως έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν, σε μια ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. Γιατί;
Η τουρκική κυβέρνηση, απαντά το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, έχει συμφέρον να διατηρηθεί η συμφωνία με την ΕΕ. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και ειδικά ο τουρισμός καταρρέει. Η Άγκυρα έχει ανάγκη τα εμβάσματα από τις Βρυξέλλες. Ένα τμήμα της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι και η καταβολή ποσού τριών δις ευρώ από την ΕΕ, μέρος του οποίου δεν έχει ακόμα καταβληθεί.
Γνώστες των τουρκικών πραγμάτων εξάλλου επισημαίνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με εσωτερικά προβλήματα, αν παραβίαζε τα συμπεφωνημένα με την ΕΕ. Πολλοί Τούρκοι εξέλαβαν τη στήριξη προς τους κατά πλειοψηφία μουσουλμάνους πρόσφυγες σαν βοήθεια «στα αδέρφια τους». Και στο σημείο αυτό ο Ερντογάν δεν θέλει να διακινδυνεύσει την παραμικρή διένεξη.
Πηγή: DW