Αντιφατικά είναι τα μηνύματα για τις προθέσεις της ΔΕΗ ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πηγές της επιχειρήσεις, αναφέρουν στο ΑΠΕ πως δεν «δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρίες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Νωρίτερα πάντως όπως μεταδίδει το real.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, εξέφρασε την πρόθεσή του να προσλάβει εισπρακτικές εταιρείες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο ίδιος, έδωσε στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την ενημέρωση για την πορεία της εταιρείας στα μέλη της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Όπως προκύπτει, τα χρέη προς την εταιρεία αυξήθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα έτος. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι ληξιπρόθεσμες προς την ΔΕΗ στις 31.12.2015 ήταν 1,7 δισ. ευρώ ενώ σήμερα ανέρχονται σε 2,6 δις ευρώ.
Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τα χρέη προς την ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ κ.α. έχουν ως εξής:
– Για χαμηλή και μέση τάση χρωστάνε 1,650 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 700 εκατ. ευρώ
– Το Δημόσιο χρωστά 100 εκατ. ευρώ και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ. ευρώ
– Για υψηλή τάση χρωστούν 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονιστεί 60 εκατ. ευρώ
– Τα παραπάνω διαμορφώνουν χρέη 2,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 800 εκατ. ευρώ
– Σε αυτά προστίθενται άλλα 500 εκατ. ευρώ από τελικούς πελάτες. Πρόκειται για πελάτες που είτε έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.) και όσοι άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέη στην ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, real.gr