Η ΕΕ δεν διαθέτει κανόνες που διέπουν τη διοργάνωση εκλογικών εκστρατειών από τρίτες χώρες, στο έδαφός της. Οι πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής στις 9 με 10 Μαρτίου.
Οι Τούρκοι πολίτες θα ψηφίσουν στις 16 Απριλίου για το αν θα δώσουν στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να υπογράφει διατάγματα, να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διαλύει το κοινοβούλιο σε περιόδους κρίσης. Η Άγκυρα τρέχει μια εκστρατεία για να πείσει ψηφοφόρους σε διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τριών εκατομμυρίων τουρκικής καταγωγής πολιτών στη Γερμανίας – η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα εκτός Τουρκίας – να υποστηρίξουν την επέκταση αρμοδιοτήτων του Ερντογάν.
New Turkey reform could see Erdogan stay in power until 2029
Η τουρκική εκστρατεία έχει ενοχλήσει πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ. Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, δήλωσε θα πρέπει να απαγορευτεί στους Τούρκους πολιτικούς να κάνουν πολιτική εκστρατεία στην ΕΕ, υποστηρίζοντας την απόφαση ορισμένων γερμανικών πόλεων να ακυρώσουν σχετικές εκδηλώσεις
Ερντογάν συνέκρινε την απόφαση αυτή με «Ναζιστικές πρακτικές», γεγονός το οποίο με την σειρά του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.
Πηγές της ΕΕ δήλωσαν στη EURACTIV.com ότι «ο τουρκικός εκλογικός ακτιβισμός» θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής η οποία αρχίζει την Πέμπτη. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει να κινητοποιήσει την τουρκική διασπορά.
Erdogan brings Turkish election campaign to Strasbourg, Brussels
Ο πολιτικός ακτιβισμός της Τουρκίας δεν αφορά μόνο στους «φιλοξενούμενους εργαζομένους» στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και σε εθνοτικές ομάδες Τούρκων στη Βουλγαρία, μια χώρα με σημαντικό πληθυσμό τουρκικής καταγωγής πολιτών.
Η Βουλγαρία θα διενεργήσει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 26 Μαρτίου και η Άγκυρα έχει δείξει ανοιχτά την προτίμηση σε ένα από τα πολιτικά κόμματα.
Το νέο πολιτικό κόμμα «DOST» ( «φίλος» στα τουρκικά), το οποίο συγκροτήθηκε πρόσφατα, με επικεφαλής τον Lyutvi Mestan, πρώην ηγέτης του κόμματος DPS (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών), εκπροσωπεί ιστορικά εθνοτικές Τούρκους στη Βουλγαρία. Ο Mestan αποχώρησε από το DPS κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τον περασμένο Δεκέμβριο και κατέφυγε στην τουρκική πρεσβεία στη Σόφια.
Αργότερα, ο Mestan ίδρυσε το DOST με την υποστήριξη της Άγκυρας.
Σύμφωνα με βουλγαρικά δημοσιεύματα, Τούρκοι υπουργοί απυηθυναν ανοιχτά έκκληση στους Τούρκους υπήκοους με βουλγαρική υπηκοότητα για να ψηφίσουν για το κόμμα αυτό στη γειτονική χώρα. Ο Υπουργός Εργασίας της Τουρκίας, Müezzinoğlu, υποσχέθηκε τουρκική διπλή υπηκοότητα αν πάνε στη Βουλγαρία για να ψηφίσουν. «Πρέπει να στηρίξουμε DOST έτσι ώστε οι υπήκοοι μας να έχουν καλύτερες προοπτικές εκεί» δήλωσε ο Müezzinoğlu σύμφωνα με τη βουλγαρική καθημερινή εφημερίδα SEGA. Σε αντίθεση με DOST, το DPS έχει πάρει αποστάσεις από την Άγκυρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή χθες (7 Μαρτίου) για να διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση στις εκλογές.
Το Συμβούλιο για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, δημόσιος φορέας παρακολούθησης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, κατήργησε την εκλογική επιτροπή με αφορμή το προεκλογικό βίντεο DOST, στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος ο Τούρκος πρέσβης. Τα εθνοτικά κόμματα απαγορεύονται από το βουλγαρικό σύνταγμα, αλλά πολιτικό κατεστημένο της χώρας έχει αποφύγει διαμάχη για την πολιτική εκπροσώπηση των εθνοτικών Τούρκων.
Πηγή: Euractiv.gr