Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ολλανδία, προκειμένου να μιλήσει σε Τούρκους μετανάστες, τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια κυβερνητική επίσκεψη με στόχο «να διεξάγει πολιτική εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα».
Λίγες εβδομάδες πριν το τουρκικό δημοψήφισμα που είναι “όρος ζωής ή θανάτου” πολιτικά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μόλις τρεις μέρες πριν τις κρισιμότατες Ολλανδικές εκλογές, με τον ακροδεξιό και ξενοφοβικό Γκερτ Βίλντερς να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η επίσκεψη τούρκων υπουργών κρίθηκε άκρως επικίνδυνη και ενισχυτική για την επιχειρηματολογία Βίλντερς από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Έτσι, η κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της για να μην εκχωρήσει στον ακροδεξιό ηγέτη το συντηρητικό ολλανδικό ακροατήριο και απαγόρευσε τις ομιλίες του Τσαβούσογλου και άλλων τούρκων υπουργών.
Η Ολλανδία ακολούθησε το παράδειγμα της Αυστρίας, ενώ και στη Γερμανία οι τοπικές αρχές ματαιώνουν τις ομιλίες τούρκων αξιωματούχων.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ολλανδικέ αρχές απαγόρευσαν την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Τσαβούσογλου!
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χάγης ότι δεν επιτρέπει στο αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να προσγειωθεί, η Άγκυρα απάντησε αποκλείοντας την πρόσβαση στην ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο «για λόγους ασφαλείας», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «τα απομεινάρια του ναζισμού». Δηλώσεις τις οποίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «τρελές» και «απαράδεκτες», ενώ τις καταδίκασε και ο δήμαρχος του Ρότερνταμ.
Εξάλλου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».
Η Τουρκάλα υπουργός είχε ταξιδέψει οδικώς από τη Γερμανία προς το Ρότερνταμ, προκειμένου να απευθυνθεί προς ένα πλήθος υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.
Η τουρκική κυβέρνηση βασίζεται στην εκστρατεία της στην Ευρώπη για να πείσει τη διασπορά να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.
Η κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το ισλάμ.
Το αντιισλαμικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να κερδίζει τη δεύτερη θέση.
Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν έχει προκαλέσει εντάσεις και με τη Γερμανία, καθώς πολλές γερμανικές πόλεις ακύρωσαν εκδηλώσεις υπέρ του Τούρκου Προέδρου.