«Ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους έχει ωριμάσει» είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Όπως αναφέρει σε αυτό, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη «η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα “θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας”».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, σημειώνοντας πως θεσμοί όπως και η Εκκλησία συνετέλεσαν στη σημερινή κρίση. «Όπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι κι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Άλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;» γράφει συγκεκριμένα.
Αναφερόμενος στα Θρησκευτικά ο πρώην υπουργός τονίζει την «απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία. Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών».
Παράλληλα, ο κ. Φίλης αναφέρεται και στο ζήτημα της καύσης των νεκρών κάνοντας λόγο για «καθυστέρηση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων».
Όσον αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία στέκεται ειδικά στη μισθοδοσία των κληρικών γράφοντας τα παρακάτω ότι «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων». «Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ», τονίζει.
Τέλος, καταλήγει: «Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της Τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%».
Πηγή: iefimerida.gr