Όπως αναμενόταν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζει κύμα πιέσεων ώστε να προχωρήσει σε συμβιβασμούς-υποχωρήσεις, σε καθοριστικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Στην ελληνική αποστολή θα ενσωματωθεί και ο Γ. Σταθάκης οπότε αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς και ζητήματα ενέργειας. Αίτημα των δανειστών να προχωρήσει άμεσα η πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Εργασιακά, ασφαλιστικό(με ότι αυτό περιλαμβάνει), φορολογικά, δημοσιονομικά, ενέργεια, άνοιξαν κατά την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά να έχει απέναντί της το σύνολο των Θεσμών.
Τον Μάρκο Μπούτι Γενικό διευθυντή Δημοσιονομική πολιτικής, τον Πόουλ Τόμσεν, εκ μέρους του ΔΝΤ , το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον επικεφαλής του ΕSΜ Κλάους Ρέγκλινγκ να ηγούνται των θεσμών. Οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) έλαβαν μέρος επίσης στο ίδιο τραπέζι.
Σύμφωνα με λίγες πληροφορίες που διαρρέουν από την αίθουσα των συσκέψεων που βρίσκεται κοντά στο Γραφείο του προέδρου του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ στα εργασιακά η εξέλιξη δεν είναι καλή. Οι Θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων ειδικά στο σημείο που απαιτείται η υπουργική απόφαση για την υλοποίηση τους.
Στο ασφαλιστικό και ειδικότερα στο θέμα περικοπής της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων η ελληνική πλευρά βρέθηκε απέναντι σε μια συνολική άρνηση για σταδιακή εφαρμογή των μειώσεων από το 2020. Σε όλα τα επίπεδα οι δανειστές επέμειναν ότι η μείωση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ.
Περισσότερη συζήτηση έγινε για την μείωση του αφορολόγητου από το 2019 την κλιμάκωση που θα έχει ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη και το τελικό δημοσιονομικό του αποτέλεσμα.
Από την συνεδρίαση σήμερα θα απουσιάσει ο Πόουλ Τόμσεν ο οποίος έχει ανειλημμένη υποχρέωση στο Λονδίνο. Το αν θα επιστρέψει μέχρι και αύριο Πέμπτη που θα γίνει ο τελικός γύρος των συναντήσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα υπάρξει κυρίως σήμερα.
Στόχος να να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα και να προδιαγραφούν οι συνθήκες για μια τεχνική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή το αργότερο τον Μάιο όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η “αντεπίθεση” της Αθήνας
Την ίδια ώρα στην Αθήνα το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει την αντεπίθεση του, με όσα διπλωματικά μέσα διαθέτει, με αποκορύφωμα τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην υπογραφεί το επετειακό κείμενο στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.
Ο πρωθυπουργός είχε χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι πριν 20 μέρες. Οπότε και είχε δηλώσει –δημοσίως- (υποδεχόμενος, τότε, τον Μαλτέζο ομόλογό του στο Μαξίμου) πως : «εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με ένα θέμα λιγότερο, με μία έγνοια λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».
Ενώ είχε περάσει στα ψιλά γράμματα πως είχε υπογραμμίσει ότι «η Πολιτική δήλωση της Ρώμης πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία που την έκαναν ελκυστική (σσ την ΕΕ) », όπως ένα νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Με φόντο τα παραπάνω, συνομιλητές του πρωθυπουργού στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους λένε πως «παρά τα λιγοστά μέσα πίεσης» που διαθέτει η Αθήνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Και επιμένουν να υπάρξει ειδική παράγραφος στο κείμενο για τα εργασιακά. Ενώ όταν ερωτώνται τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση,αρνούνται να αποκαλύψουν ποια θα είναι τα διαπραγματευτικά χαρτιά τους.
Ο Τσίπρας βλέπει Γκάμπριελ και πιέζει για λύση
Πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που γίνονται στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια έλεγαν στο iefimerida πως οι ήδη ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους τους “παίκτες” πυκνώνουν. Ακόμα και μέσω της διπλωματικής οδού.
Σημειωτέον ότι δεν έχουν κλείσει προς στιγμήν συναντήσεις του κ. Τσίπρα στη περιθώριο της Συνόδου,παρότι θεωρείται βέβαιον πως θα υπάρξουν.
Ο πρωθυπουργός υποδέχεται σήμερα στις 7.30μμ τον Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ. Και δεδομένων των απαιτήσεων που έχει το ΔΝΤ κυρίως για τα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να στείλει και το ανάλογο μήνυμα. Και φυσικά θα έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
ΠΗΓΗ: real.gr, iefimerida.gr