Συγκλονιστική είναι άλλη μια έρευνα της UNICEF για τις επιπτώσεις που έχει στη θνησιμότητα των παιδιών η έλλειψη νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα, 663 εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε πηγές νερού και περισσότερα από 800 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα από διάρροια που συνδέεται με μολυσμένο νερό και ανεπαρκή υγιεινή.
Όμως τα χειρότερα έπονται: Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης σχεδόν 600 εκατομμύρια παιδιά, ένα στα τέσσερα σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους έως το 2040.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού αποτελεί απειλή για τη ζωή των παιδιών και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα.
«Εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και το μέλλον τους», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ. «Αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί αν δεν αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα», πρόσθεσε.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η αύξηση του πληθυσμού, καθώς και η αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης βάζουν όλο και περισσότερες δυσκολίες για τη διαθεσιμότητα του νερού, ενώ αυτή τη στιγμή, η λειψυδρία χαρακτηρίζεται ήδη «εξαιρετικά υψηλή» σε 36 χώρες.
Διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της έντασης και διάρκειας των περιόδων ξηρασίας, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τη Unicef, η έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού νερού εκθέτει τα παιδιά σε θανατηφόρες ασθένειες και αναγκάζει τα παιδιά σε πολλά μέρη να περνούν ώρες καθημερινά για να συλλέγουν νερό, εμποδίζοντάς τα από το να πηγαίνουν στο σχολείο.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για τους διάφορους τομείς και καλεί τις κυβερνήσεις να προγραμματίσουν πιθανές αλλαγές στη διαθεσιμότητα και ζήτηση νερού κατά τα προσεχή έτη, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr