Με στόχο να αποκτήσουν την πρωτιά ως εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, τα ΕΛΤΑ από τις 24 Απριλίου θα είναι στη διάθεση ιδιωτών και επιχειρήσεων για αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα ΕΛΤΑ, στοχεύουν να εκμεταλλευτούν το πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων τους, προσφέροντας μεγάλη ελάφρυνση της δαπάνης για το ηλεκτρικό ρεύμα για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, η εταιρεία φαίνεται να «ποντάρει» στο προσωπικό της, που ανέρχεται περίπου στα 6.500 άτομα, ως πρώτους πελάτες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, όσον αφορά τα νοικοκυριά η χρέωση για τους λογαριασμούς ρεύματος είναι 0,0860 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση μέχρι 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.
Για νοικοκυριά με μεγαλύτερη κατανάλωση, η χρέωση είναι 0,0840 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η χαμηλότερη της αγοράς και 18% φθηνότερη από την αντίστοιχη χρέωση της ΔΕΗ.
Η χαμηλότερη τιμή της αγοράς γίνεται ακόμα πιο χαμηλή όταν ο καταναλωτής εξοφλεί εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του, οπότε η επιπλέον έκπτωση είναι 10% και οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε 0,0774 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,0756 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Αυτή η τιμή χρέωσης είναι η χαμηλότερη τιμή σε σχέση με κάθε άλλη προσφορά στην αγορά.
Για τους επαγγελματίες καταναλωτές με μικρές εγκαταστάσεις (Γ21 π.χ. γραφεία, μικρά καταστήματα) η χρέωση είναι 0,0910 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 10,5 % φθηνότερα από την αντίστοιχη χρέωση της ΔΕΗ.
Για επαγγελματίες με μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (Γ22 π.χ. μεγάλα εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες) η χρέωση ενέργειας είναι 0,0750 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 9,2% φθηνότερα από τη ΔΕΗ. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, η χρέωση ισχύος είναι 0,750 ευρώ ανά kW, δηλαδή 32% φθηνότερα από τη ΔΕΗ.
Αυτές οι τιμές γίνονται χαμηλότερες κατά 10% για τους συνεπείς καταναλωτές, διαμορφούμενες σε 0,0819 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Γ21) και 0,0675 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Γ22). Αυτή η τιμή χρέωσης είναι η χαμηλότερη τιμή σε σχέση με κάθε άλλη προσφορά στην αγορά.
Τέλος, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επισημαίνουν πως «είναι ο φθηνότερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην ειδική κατηγορία επαγγελματιών καταναλωτών (Γ23 π.χ. φούρνοι, χονδρεμπόριο κρεάτων και λαχανικών)».
Οι ανταγωνιστές
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω, ενώ δεν αποκλείονται και οι μεταξύ τους συμπράξεις. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει νέο σημείο αιχμής της κινητικότητας στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, καθώς αναμένονται κομβικές αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση, είτε προκριθεί το σχέδιο των δημοπρασιών ισχύος είτε η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που προβλέπει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου. Οι ιδιώτες επενδυτές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού έχουν προεξοφλήσει το τέλος της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και έχουν χαράξει εδώ και μήνες τη στρατηγική τους με αυτό το δεδομένο.
Οι επτά ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (Elpedison, Hρων, Protergia, ΝRG, Watt+Volt, Green, Volteria) συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή συνολικό μερίδιο που προσεγγίζει το 7%. Στη μέση τάση όμως όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και τα περιθώρια κέρδους υψηλότερα, οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αποσπάσει από τη ΔΕΗ ποσοστό 18%. Αν συνεκτιμήσει κανείς το γεγονός ότι ένα ποσοστό πολύ κοντά στο 50% των πελατών της ΔΕΗ αντιπροσωπεύει καταναλωτές υψηλής τάσης, φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αγροτικές καταναλώσεις και καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που θεωρούνται αμετακίνητοι, τα ποσοστά των ιδιωτών παρόχων είναι κατά πολύ υψηλότερα.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή