Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) χθες (29 Μαρτίου) ενέκρινε ένα ψήφισμα στο οποίο αναφέρει ότι σκάνδαλα από τα κόμματα μέλη του δεν θα γίνονται ανεκτά. Η EURACTIV.com αναφέρει από τη Μάλτα.
Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από το συνέδριο του ΕΛΚ χθες, οι ηγέτες της κεντροδεξιάς της ΕΕ δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την καταπολέμηση της διαφθοράς «ψηλά στην ατζέντα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μεταξύ των κομμάτων της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ». Για το ΕΛΚ, η διαφθορά θεωρείται ως «σοβαρή κοινωνική αδικία» η οποία εκτρέπει δημόσιους πόρους σε «σε βάρος των φορολογουμένων και των πιο κοινωνικά ευάλωτων», το ψήφισμα σημείωσε.
«Δεν θα δεχτούμε ή να ανεχτούμε κανενός είδους διαφθορά στις δικές μας τάξεις», πρόσθεσε το ψήφισμα.
Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι το σκάνδαλο με το Φιγιόν έχει προκαλέσει ανησυχία στην οικογένεια του ΕΛΚ. Αλλά κανένας ηγέτης της Δεξιάς δεν έχει αποσύρει την υποστήριξη του από αυτόν. Πηγές ανέφεραν επίσης ότι η πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος είναι να «ξεκαθαρίσει την κατάσταση» με κάποια κεντροδεξιά κόμματα στα Βαλκάνια, καθώς και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Μολδαβία, η Γεωργία και η Ουκρανία. Αλλά την ίδια στιγμή, το ΕΛΚ θέλει να στείλει ένα έμμεσο μήνυμα στο Γάλλο συντηρητικό Φιγιόν, οι ίδιες πηγές επέμεναν.
Ντολ: δεν αφορά το Φιγιόν
Ερωτηθείς από την EurActiv εάν το ψήφισμα αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ υποστήριξε ότι το ψήφισμα είναι γενικής φύσης και δεν αφορά συγκεκριμένα άτομα. Δήλωσε ότι το ΕΛΚ, όπως πολλά άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, δεν είναι απρόσβλητο από τη διαφθορά. «Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη και θα ασχοληθούμε με το θέμα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή ενός δεσμευτικού κώδικα δεοντολογίας με σαφείς συνέπειες για όποιον παραβαίνει τους κανόνες.
Αναφερόμενος στoν Φιγιόν, είπε ότι το γαλλικό σύστημα δικαιοσύνης κάνει έρευνα και πρόσθεσε ότι άλλες χώρες με ανεξάρτητα συστήματα δικαιοσύνης, επίσης, «ερευνούν αντίστοιχα θέματα».
«Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη. Ήμουν σε όλες τις εφημερίδες και πέντε χρόνια μετά δεν υπήρχε τίποτα εναντίον μου. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο προσωπικά καθώς και για την οικογένειά μου», δήλωσε ο Γάλλος πολιτικός. Αλλά δεν έχει την ίδια άποψη για τα Βαλκάνια και άλλες χώρες. «Όταν πρόκειται για τη διαφθορά στα Βαλκάνια και άλλες χώρες, το δικαστικό σύστημα δεν είναι ανεξάρτητο και η διαφθορά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί», είπε.
«Αυτό είναι κάτι για το οποίο εγώ ο ίδιος και το ΕΛΚ ανησυχούμε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι δουλειά μου να κάνω υποδείξεις, αλλά όταν δεν υπάρχει ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα θα πρέπει να είμαστε πιο σκληροί», ο ηγέτης του ΕΛΚ τόνισε. «Σκάνδαλα διαφθοράς σε οποιοδήποτε επίπεδο των κομμάτων μελών μας είναι αυτό ακριβώς που το ΕΛΚ αποδοκιμάζει και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους εξίσου, και οι πολιτικοί μας να είναι υπόλογοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους λαούς τους», κατέληξε ο Γάλλος πολιτικός.