Νέα εμπλοκή φαίνεται ότι παρουσιάστηκε στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς λίγο πριν από το Euroworking Group το ΔΝΤ βάζει ξανά στο τραπέζι όλα τα αιτήματά του για τα εργασιακά.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του real.gr η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πήραν θέση στο θέμα, ενώ η κυβέρνηση δεν αναμένει συμφωνία στη συνεδρίαση του Euroworking Group το απόγευμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η προγραμματισμένη για το απόγευμα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα τελικά αναβλήθηκε, όπως και η σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον Γιάννη Δραγασάκη που αναμενόταν εντός της ημέρας.
Την εμπλοκή επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες και ο ανταποκριτής της Realnews, Θάνος Αθανασίου.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν και η εκπρόσωπος της ΕΕ Άννικα Μπράιτχάρτ, που ενημέρωσαν τον Τύπο, ανέφεραν ότι δεν έχει ακόμα επέλθει συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως δεν έχει τίποτα να προσθέσει στην χθεσινή δήλωση της Άννικας Μπράiντχαρτ («δεν επιβεβαιώνουμε δημοσιεύματα που μιλάνε για συμφωνία») και η ίδια κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για την ολοκλήρωσή της.
Ανατροπή των δεδομένων
Πάντως από χθες με βάση πληροφορίες και διαρροές στο σημερινό Euroworking group ήταν πολύ πιθανό να έκλεινε και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα(ίσως από Δευτέρα), ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες τεχνικές εκκρεμότητες ενόψει του άτυπου Eurogroup της 7ης Απριλίου, στο οποίο η Αθήνα προσδοκά SLA.
Η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου ενώ δημοσίευμα του Ρόιτερς έκανε λόγο για κλείσιμο των δύσκολων θεμάτων, και αμέσως μετά το ράλι των ελληνικών ομολόγων στις αγορές.
Πάντως επισήμως τόσο από Αθήνα όσο και από Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Αννίκα Μπράιτχαρτ, η οποία είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του Reuters χωρίς, όμως, να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού βρίσκονται τα πράγματα.
Πηγές που παρακολουθούν από κοντά την αξιολόγηση σημείωναν, με νόημα, ότι δεν φτάνει να κλείσει η συμφωνία.
Θα πρέπει να γίνει επεξεργασία και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή ώστε να είναι εύπεπτη για όσους κληθούν να την ψηφίσουν.
Πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο, οι συντάξεις, τι αποφασίστηκε τελικά στα εργασιακά και πώς θα λυθεί το θέμα της ΔΕΗ, το οποίο περνάει από την απαίτηση του προγράμματος για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όλα αυτά είναι θέματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και το βασικότερο να πείσουν συνδυαστικά με τα αντίμετρα ότι μπορούν να αποδειχθούν… λειτουργικά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και όχι προς την κατεύθυνση στραγγαλισμού του φορολογούμενου.
Νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Δευτέρα έστειλε νέα πρόταση στους Θεσμούς, μετά και τις ενστάσεις που προέβαλε το ΔΝΤ ζητώντας την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019 και όχι από το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιθυμούσε η περικοπή της προσωπικής διαφοράς να γίνει από το 2020 και μάλιστα σταδιακά μέχρι το 2025.
Οπως αναφέρει επίσης η Καθημερινή ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του που έστειλε τη Δευτέρα αντιπρότεινε τα εξής, ως προς την προσωπική διαφορά:
- Να μειωθεί, αλλά όχι να καταργηθεί πλήρως, η προσωπική διαφορά το 2019. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά δέχεται να μειωθεί η προσωπική διαφορά κατά 0,7% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα το 2019 να μειωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Στη συνέχεια, το 2020, θα μειωθεί περαιτέρω κατά 0,7% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Κάτι τέτοιο, όμως, αφήνει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ, αφού συνολικά τα μέτρα πρέπει να φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.
- Εναλλακτικά, κι αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητεί να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.
Με την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς επέρχονται μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις που αρχίζουν από 5% στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και 15% του Δημοσίου και φτάνουν έως το 30% σε κάποιους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.
Σε ότι αφορά στα εργασιακά οι θεσμοί φαίνεται ότι αποδέχτηκαν να μην αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και να μην περιληφθεί στην τεχνική συμφωνία το λοκ άουτ. Από την πλευρά τους ζητούν να μην υπάρξει αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις κάτι που φαίνεται να αποδέχεται η Αθήνα (που διατηρεί μεν την επιδίωξη να γίνεται αναφορά ότι θα επανέλθουν μετά τη λήξη του προγράμματος), ενώ φαίνεται να αποδέχεται και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή, enoikonomia.gr, iefimerida.gr