Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, όπως εξάλλου «έδειξε» και το EuroWorking Group η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτη.
Στόχος εφόσον τελικά επιστρέψουν κατά πάσα πιθανότητα από Δευτέρα οι Θεσμοί να ολοκληρωθεί το SLA ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Πάντως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος καθώς προέκυψαν νέα αναχώματα από πλευράς ΔΝΤ σε ότι αφορά το χρόνο περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αλλά και επί των εργασιακών.
Η κεντρική διαφωνία αφορά τις μειώσεις στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς καθώς το Ταμείο επιμένει αυτές να υλοποιήθούν άπαξ το 2019 ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνουν σε δύο έτη (2019,2020). Παράλληλα ο Πολ Τόμσεν “ναρκοθέτησε” τη συμφωνία γιατί επιμένει στην επιβολή των σκληρών απαιτήσεων στα εργασιακά δίχως να έχει αποφασισθεί ακόμα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Πεποίθηση, όμως, είναι ότι όλα τα ζητήματα θα κλείσουν εγκαίρως, ώστε να μην διαταραχθεί η διαδικασία για πιθανές εκταμιεύσεις στις 22 Μαΐου.
Το EWG συνέστησε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα συμβεί αυτό.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το EWG προειδοποίησε πως αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν, ήδη, ότι οι πιθανότητες μειώνονται. Αν επιστρέψουν οι θεσμοί τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί στο Eurogroup και εν συνεχεία οι επικεφαλής των Θεσμών να συνεχίσουν την καταγραφή όλων των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Στις Βρυξέλλες δεν γίνεται λόγος για αδιέξοδο, και εκτιμούν πως η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα. Κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να προβούν σε οιοδήποτε σχόλιο καθώς γίνεται προσπάθεια να μην δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπάρχει “ναυάγιο”.
Σύμφωνα με τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, σκοπός είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.
H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Απριλίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
Πάντως αφού έκλεισε το αφορολόγητο με μείωση από τα 8.636 στα 5.900 ευρώ από το 2019 και τα αντισταθμιστικά το οικονομικό επιτελείο θεωρούσε ότι είχε πείσει ότι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις έστω και σε μια δόση είχε συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να γίνουν το 2020.
Το ΔΝΤ, όμως, έβαλε ξανά βέτο και ζήτησε να πέσει ψαλίδι και στο αφορολόγητο και στις συντάξεις από το 2019 δημιουργώντας άλλο ένα πρόβλημα.
Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε την Τετάρτη πρόταση που περιλαμβάνει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2019 που θα επιμερίζεται σε 0,7% του ΑΕΠ από την μείωση των συντάξεων και 0,3% από μείωση του αφορολόγητου και άλλο 1% το 2020, το οποίο θα επιμερίζεται αντίστοιχα σε 0,3% από περικοπή συντάξεων και 0,7% του ΑΕΠ από περικοπή αφορολόγητου.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η ελληνική πλευρά αισιοδοξούσε ότι το ΔΝΤ μπορούσε να υποχωρήσει από το αίτημα για συλλογικές διαπραγματεύσεις (με προοπτική ότι θα συζητηθούν μετά τα μέσα του 2018) και να εξασφαλίσει έτσι ότι το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν θα αυξηθεί πάνω από το 5% που είναι σήμερα, έστω και αν χρειαστεί να καταργήσει και την απαραίτητη απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας που ισχύει σήμερα.
Το Ταμείο εμμένει στη θέση του για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας η οποία μεταφράζεται σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με άρση της διοικητικής ρύθμισης για την ενεργοποίησή του.
-Την επαναφορά του επαχθούς μέτρου της ανταπεργίας που έχει καταργηθεί από το 1982 και προβλέπει το δικαίωμα του εργοδότη σε περίπτωση απεργίας διαρκείας είτε να αναστείλει από μόνος του τη λειτουργία της επιχείρησής του, είτε να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με νέους εργαζόμενους.
-Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε να γίνει πιο δύσκολη η κήρυξη απεργίας και οι συνδικαλιστές να χάσουν κάποια από τα προνόμιά τους.
Με άλλα λόγια, ζητούν την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης από τις 24 ώρες που είναι σήμερα και η κήρυξη απεργίας να αποφασίζεται με απόφαση του 51% των εργαζομένων του κάθε κλάδου.
Η μπάλα πάλι στην Αθήνα
Στην πράξη, οι Βρυξέλλες αναμένουν το σήμα της Αθήνας για το πότε θα είναι έτοιμη με προτάσεις επί του συγκεκριμένου θέματος (εργασιακά) και εφόσον υπάρξει ανταπόκριση οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων Οικονομικών θα ενημερωθούν άμεσα αρμοδίως.
Τις προηγούμενες ώρες, καλά πληροφορημένη πηγή των Βρυξελλών έλεγε ότι «παραμένει το μοναδικό σημείο τριβής με την Αθήνα (εννοώντας τα εργασιακά). Ωστόσο το υπόλοιπο SLA είναι έτοιμο και δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Τις επόμενες ώρες θα δούμε πόσο μπορεί να “κολλήσουμε” στο συγκεκριμένο θέμα».
Προσέθετε δε ότι το θέμα των συντάξεων είναι δύσκολο, λόγω της στάσης του ΔΝΤ. Κύκλοι των Βρυξελλών σχολίαζαν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ προέβη σε δύο κινήσεις.
Πρώτον ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια (στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο) το ύψος της δόσης 7 δισ. και δεύτερον απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ταγιάνι αρνούμενος να παραστεί σε συνεδρίαση ενημέρωσης του ΕΚ για το ελληνικό ζήτημα και παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση μόλις η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr, enikonomia.gr