Υπό την σκιά των νέων προβλημάτων που ανακύπτουν από πλευράς ΔΝΤ κυρίως για τα εργασιακά, με απαιτήσεις που θα οδηγήσουν σε πλήρη απορρύθμιση της εργασίας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ILO η οποία ουσιαστικά καλούν το ΔΝΤ να αλλάξει την πολιτική έναντι της Ελλάδος όσον αφορά στην περικοπή των συντάξεων και τα εργασιακά.
Απαράδεκτη επίθεση εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων
Για «απαράδεκτη επίθεση» του ΔΝΤ στα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Συνδικάτων (ITUC) και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Η ITUC και η ETUC καλούν το ΔΝΤ να πάψει να επιμένει στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου τους».
Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Συνδικάτων, Σάραν Μπάρροου, είπε: «Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν υποστεί σχεδόν όλο το κόστος της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 ? οι μισθοί υποχώρησαν, οι συντάξεις έχουν περικοπεί και ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού παραμένει άνεργο. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα πέρυσι που έδειχνε ότι η κάλυψη της συλλογικής διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα έπεσε από 70% πριν την κρίση σε 10% το 2015. Η συνέχιση της περιστολής των συλλογικών δικαωμάτων των εργαζομένων δεν θα κάνει τίποτα για να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά θα ενισχύσει την ανησυχητική τάση της αυξανόμενης ανισότητας στη χώρα.»
Ο Γενικός Γραμματέας της ETUC, Λούκα Βιζεντίνι δήλωσε ότι η τελευταία απόπειρα του ΔΝΤ να περιορίσει περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα συνιστά «επίθεση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Ο ίδιος επισημαίνει τα εξής: «Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, εκ των οποίων το 95% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, χρειάζονται συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο και δεν χρειάζονται ομαδικές απολύσεις. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Τσίπρα, δηλώνοντας σαφώς ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δικαίωμα στην απεργία είναι εθνικά θέματα, που πρόκειται να διακανονιστούν με τους κοινωνικούς εταίρους με κυβερνητική υποστήριξη και ότι η Επιτροπή δεν θα παρέμβει για τα θέματα αυτά στην Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να δείξει τον ίδιο σεβασμό για τους Έλληνες εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, αντί να επιβάλει μεταρρυθμίσεις που θα βλάψουν περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα».
Τέλος, η ETUC αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μετά την απελευθέρωση που πραγματοποιήθηκε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, οι κανόνες προστασίας της απασχόλησης στην Ελλάδα είναι ήδη πιο αδύναμοι από ό, τι στις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, την Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Η ETUC εκφράζει την αλληλεγγύη της με την ελληνική συνδικαλιστική συνομοσπονδία ΓΣΕΕ και καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στις τελευταίες απαιτήσεις του ΔΝΤ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ