Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου 11 κατηγορούμενοι θα δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard.
Φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά οφέλη η οποία υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (618/2017) οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουμάκος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός αλλά και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στην παραπάνω πράξη κατά συρροή και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Πρόκειται για την υπόθεση που από το 2015 η δικογραφία έχει διαχωριστεί σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του, το διάστημα Οκτώβρη 2001 έως Μάρτιο 2004. Μάλιστα , η συγκεκριμένη δικογραφία είναι μια από τις 6 για τις οποίες θα ελεγχθεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.
Τα χρήματα από την επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με την κατηγορία, έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα της δικαιοσύνης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη αφού μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.