Περίπου 250.000 γάτες και σκύλοι από τη Βρετανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν σε καραντίνα στην Ευρώπη, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του euractiv.com, ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός του συστήματος διαβατήριων για τα κατοικίδια της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των σκύλων, γατών και κουναβιών σε διασυνοριακό επίπεδο. Περίπου 250.000 γάτες και σκύλοι της Βρετανίας μετακινούνται στην ΕΕ για τις διακοπές των ιδιοκτητών τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανάλογα με το κράτος μέλος της ΕΕ, τα ζώα που δεν έχουν διαβατήρια κατοικίδιων ζώων ή μικροτσίπ μπορεί να μπουν σε καραντίνα ή απλά να σταλούν πίσω. Η EURACTIV.com ρώτησε χτες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (30 Μαρτίου), αν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την απειλή ενός Brexit και για τα κατοικίδια ζώα [ δείτε το video με την απάντηση] και πότε το θέμα θα συζητηθεί κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Εκπρόσωπος της Επιτροπής Alexander Winterstein απάντησε: «Η τύχη των σκύλων και γατών και η ελεύθερη κυκλοφορία τους είναι προφανώς υψίστης σημασίας, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα και θα έλεγα παγκοσμίως».
Μια πιθανή λύση θα ήταν να καταλήξει σε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία τα διαβατήρια κατοικίδιων ζώων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα διαβατήρια κατοικίδιων ζώων της ΕΕ θα θεωρούνται ισοδύναμα από τις ρυθμιστικές αρχές. «Για να συμβεί αυτό το νέο βρετανικό διαβατήριο θα πρέπει να πληρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Παρόλα αυτά έχει ασκηθεί κριτική στο πρόγραμμα των διαβατηρίων της ΕΕ γιατί φέρεται να έχει ενισχύσει το λαθρεμπόριο κουταβιών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη Βρετανία.
«Η απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για την τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τα ταξίδια κατοικίδιων ζώων και τον έλεγχο των ασθενειών, ενώ βοηθάει στο να αποτραπεί η παράνομη εισαγωγή των κουταβιών στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Paula Boyden, διευθύντρια της οργάνωσης Dogs Trust. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και παρότι ακούγεται έλασσον αναδεικνύεται από φιλοζωϊκές οργανώσεις.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί είναι υπερήφανοι για την αγάπη τους για τα ζώα, το θέμα δεν τράβηξε πολλή προσοχή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα – με την εξαίρεση μερικών πολύ δημοφιλών tweets.
How do I tell them?? #Brexit pic.twitter.com/6Y7hRIKINi
— James Offer (@joffley) June 24, 2016