Σε περιθώριο προσέγγισης στο ζήτημα των εγγυήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κατά το γεύμα Αναστασιάδη Ακιντζί.
Όπως αναφέρει ο Πολίτης, ο κ. Άιντε προσπάθησε να αγγίξει και την ουσία της διαδικαστικής διαφωνίας, διαβεβαιώνοντας πως από τις επαφές του με τις εγγυήτριες δυνάμεις προκύπτει περιθώριο προσέγγισης Ελλάδας – Τουρκίας στις εγγυήσεις, που όμως δεν μπορούν ακόμα να κατατεθούν στο τραπέζι.
Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, διήρκεσε 4 ώρες, και αν και έγινε σε καλό κλίμα δεν έφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, πέραν της κοινής ανακοίνωσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια για επανέναρξη του διάλογου.
Μεγάλο μέρος του δείπνου αναλώθηκε στα όσα προηγήθηκαν και τα εμπόδια των τελευταίων μηνών, ενώ η τελευταία περίπου ώρα είχε ως κύριο αντικείμενο τη συζήτηση για το λεκτικό του κοινού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ενδεικτικό πάντως του ότι παρά το ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη, και οι δύο ηγέτες απέφυγαν κατά την επιστροφή τους στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα αντίστοιχα να προβούν σε δηλώσεις, παραπέμποντας στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Στο κοινό ανακοινωθέν δεν γίνεται αναφορά σε ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά σημειώνεται πως οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα. Επίσης δόθηκε εντολή στον κ. Άιντε να συνεχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για επανέναρξη. Αξίζει να σημειωθεί πως τυχόν επανέναρξη δεν μπορεί να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας καθώς ο Μουσταφά Ακιντζί θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες, και καθώς εκκρεμεί η ψήφιση της πρότασης του ΔΗΣΥ από την ολομέλεια της Βουλής.
Ανοικτή συζήτηση
Αν και από το πρωί τα Ηνωμένα Έθνη απέφευγαν να κάνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το κατά πόσο θα έπρεπε να αναμένεται κάποια δήλωση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδόθηκε το σύντομο κοινό ανακοινωθέν εκ μέρους των δύο ηγετών, στο οποίο δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση πέραν του ότι ο κ. Άιντε θα συνεχίσει τις επαφές με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας το συντομότερο.
Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «είχαν μια ανοικτή και εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για εξεύρεση μιας λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Περαιτέρω, αντάλλαξαν ιδέες για το τι θα γίνει από αυτό το σημείο. Καθώς οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες στο εξωτερικό, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, θα συνεχίσει την επικοινωνία μαζί τους ούτως ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν».
Κρατούσαν μικρό καλάθι τα Ηνωμένα Έθνη
Πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κατά πόσο θα υπήρχε κάποια ανακοίνωση εκ μέρους τους, πόσω μάλλον εκ μέρους των ηγετών. Οι ίδιες πηγές μάλιστα θεωρούσαν απομακρυσμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ γενικότερα τα Ηνωμένα Έθνη διακατέχονταν από νευρικότητα τις τελευταίες ημέρες για την έκβαση της χθεσινής συνάντησης.
Ο πάγος μεταξύ των ηγετών στην πρώτη τους συνάντηση μετά την επεισοδιακή διακοπή των συνομιλιών στις 16 Φεβρουαρίου φαίνεται να έσπασε νωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι Αναστασιάδης και Ακιντζί επέμειναν στις θέσεις τους επί της ουσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης κατά την αρχική του τοποθέτηση επικεντρώθηκε στη μεγάλη εικόνα που θεωρεί πως πρέπει να δουν ο ίδιος και ο κ. Ακιντζί, στη φιλία μεταξύ τους και την ανάγκη για αναθέρμανση της εμπιστοσύνης. Ο κ. Ακιντζί από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν τα συμφωνηθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών αλλά αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που είχε η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Η επιδίωξη του κ. Άιντε κατά τη συνάντηση ήταν να επικεντρώσει στα κοινά σημεία και επιδιώξεις των ηγετών, όπως αυτή για τις προοπτικές της χώρας μετά τη λύση αλλά και την ανάγκη η λύση να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ.
Στο πεδίο των συμβολισμών, τώρα, σε τοίχο της αίθουσας πίσω από τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί είχε τοποθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη αναμνηστική φωτογραφία των δύο ηγετών με τις γυναίκες μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων και των Καλών Υπηρεσιών με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας πέρσι. Τέλος, οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν έξω από το Λήδρα Πάλας δεν παρέλειψαν να ρωτήσουν για το μενού. Σερβιρίστηκε ψητός σολομός και κρασί, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φέρεται να προτιμά λευκό και τον κ. Ακιντζί κόκκινο.
Πηγή:politis.com.cy