Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους ψηφοφόρους στην Ευρώπη να αψηφήσουν τα «εγγόνια του ναζισμού» και να υποστηρίξουν την αναθεώρηση του συντάγματος στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου για την μετατροπή ή μη της χώρας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.
Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας και της Ολλανδίας περιλαμβανομένων, στην εκστρατεία του για το δημοψήφισμα, κατηγορώντας τις για τακτικές «που μοιάζουν με αυτές των ναζί», επειδή απαγόρευσαν ομιλίες υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης σε συγκεντρώσεις Τούρκων ψηφοφόρων στο εξωτερικό.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι οι αναφορές στο ναζισμό και οι συγκρίσεις πρέπει να σταματήσουν.
«Μ’ αυτή την αποφασιστικότητα, δεν θα επτρέψουμε ποτέ σε τρεις ή τέσσερις Ευρωπαίους φασίστες… να βλάψουν την τιμή και την υπερηφάνεια αυτής της χώρας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην πόλη Ριζέ (Ριζούς) της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία κατάγεται η οικογένειά του.
«Καλώ τους αδελφούς και τις αδελφές μου που ψηφίζουν στην Ευρώπη να δώσουν την αρμόζουσα απάντηση σ’ αυτούς που επιβάλλουν αυτή τη φασιστική καταπίεση και στα εγγόνια του ναζισμού», είπε ακόμη ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την αποκατάσταση της θανατικής ποινής, εάν το θεωρήσει απαραίτητο.
«Αυτό δεν θα αρέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως δεν με νοιάζει τι λένε ο Χανς, ο Τζορτζ ή η Χέλγκα, με νοιάζει τι λένε ο Χασάν, ο Αχμέτ, ο Μεχμέτ, η Αϊσέ και η Φατμά. Με νοιάζει τι λέει ο Θεός… Αν είναι απαραίτητο, θα θέσουμε κι αυτό το ζήτημα σε άλλο δημοψήφισμα», δήλωσε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του.
Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεχόμενη αποκατάσταση της θανατικής ποινής θα έβαζε τέλος στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., όπως έχουν δηλώσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ