Φθάνοντας απόψε στο Μαρ-α-Λάγκο, το πολυτελές θέρετρο του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, ο Σι Τζινπίνγκ θα θελήσει να δείξει ότι είναι ένας αποφασιστικός ηγέτης, που δεν υποχωρεί μπροστά στο νέο πλανητάρχη.
Θα θελήσει να στείλει το μήνυμα πίσω στην Κίνα -ενόψει μάλιστα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος αργότερα φέτος- ότι μπορεί να χειριστεί τη δύσκολη σχέση με τον Τραμπ και να αποτρέψει μια κρίση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, σχολιάζουν αναλυτές.
Αλλά οι συναντήσεις το ερχόμενο διήμερο με τον Τραμπ, ακόμη κι αν ενισχύσουν στο εσωτερικό μέτωπο το κύρος του Κινέζου προέδρου, εγκυμονούν κινδύνους. Οι δύο ηγέτες διαφωνούν σε αρκετά επίμαχα ζητήματα απ’ το εμπόριο μέχρι την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, κι απ’ την Κορέα και την Ταϊβάν μέχρι τις βλέψεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ίσως κανένας άλλος Κινέζος ηγέτης να μη βρήκε απέναντί του έναν Αμερικανό πρόεδρο, όπως ο Τραμπ, που να αποστρέφεται τόσο τη γλώσσα της διπλωματίας.
Ο Σι θα επιχειρήσει, όπως αναμένεται, να υποβαθμίσει τα σημεία τριβής στις διμερείς σχέσεις, προσφέροντας αόριστες διαβεβαιώσεις για το εμπόριο και τις προκλητικές κινήσεις της Πιονγιάνγκ, που πιστεύει ότι θα ικανοποιήσουν τον Τραμπ, χωρίς να σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του Πεκίνου. Κι όλα αυτά χωρίς να δώσει την εντύπωση ότι υποχωρεί ή ότι δέχεται μαθήματα απ’ τον συνομιλητή του.
Οι δύο άνδρες μπορεί να είναι διαμετρικά αντίθετοι ως προς το ταμπεραμέντο, αλλά μοιάζουν σε κάτι: είναι άνθρωποι φιλόδοξοι, που αρέσκονται να επιβάλουν τις απόψεις τους και τις συχνά συγκρουόμενες προτεραιότητές τους.
Ο Σι είναι επικεφαλής μιας συγκεντρωτικής, αυταρχικής κυβέρνησης αποφασισμένης να υποσκελίσει την αμερικανική οικονομία φέροντας την κινεζική στην παγκόσμια κορυφή.
Ο απρόβλεπτος και νεόκοπος στη διπλωματία Τραμπ από την άλλη έχει υποσχεθεί να βάλει «πρώτα την Αμερική», εν μέρει ορθώνοντας ανάστημα στην άνοδο της Κίνας κι αναγκάζοντάς την να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο.
Ωστόσο, ο Κινέζος ομόλογός του προσέρχεται στις συναντήσεις με την πεποίθηση ότι θα καταφέρει να αποτρέψει μια σύγκρουση στα δύο μεγαλύτερα ζητήματα: το εμπόριο και τη Βόρεια Κορέα.
Ο Σι περιμένει ότι ο Τραμπ θα ζητήσει να ενταθούν οι οικονομικές πιέσεις στην Πιονγιάνγκ λόγω του πυρηνικού της προγράμματος και για να τον κατευνάσει αναμένεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Αλλά για το Πεκίνο είναι κόκκινη γραμμή ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να λειτουργεί ως «νεκρή ζώνη» έναντι της πιθανότητας μιας ενοποιημένης, κυριαρχούμενης απ’ τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, κορεατικής χερσονήσου.
Στο θέμα του εμπορίου από την άλλη ο Σι αναμένεται να προσφέρει κινεζικές επενδύσεις σε έργα υποδομής και αμερικανικά εργοστάσια σ’ έναν Τραμπ που αποδίδει στο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Αλλά δεν είναι σαφές αν όντως θα κάνει μια τέτοια κίνηση ο Σι, ούτε κατά πόσον θα ικανοποιήσει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου.
Οι ελπίδες του Πεκίνου ότι το τετ-α-τε του Τραμπ με τον Σι θα στρογγυλέψει κάπως τις γωνίες στις διμερείς οικονομικές σχέσεις υπονομεύτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα απ’ τις εχθρικές αναρτήσεις του οξύθυμου Αμερικανού προέδρου στο twitter.
Πηγή: iefimerida.gr