Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει επ’ ουδενί την έρευνα και την εξόρυξη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ισχυριζόμενο ότι μέρος του εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Η Τουρκία κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και κινείται μονομερώς, αναφέροντας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικών της δικαιωμάτων και των Τ/Κ. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η “ελληνοκυπριακή διοίκησή νοτίου Κύπρου αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις 5 και 6 Απριλίου υπέγραψε συμφωνίες με κάποιες διεθνείς εταιρείες υδρογονανθράκων και κονσόρτιουμ”.
“Η ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται να επιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού με τον ‘τ/κ λαό’ είναι απαράδεκτο και ανησυχητικό να επιμένει συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητές της. Σε αυτό το θέμα συμφωνούμε πλήρως με την ανακοίνωση που έγινε από το ‘υπουργείο Εξωτερικών της τδβκ’ και συμμεριζόμαστε τη δίκαιη ανησυχία και αγανάκτηση της τ/κ πλευράς”, αναφέρει.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι έρευνες που θα γίνουν είναι εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι και στο παρελθόν εξέφρασαν πολλές φορές τις ενστάσεις τους και προστίθεται ότι “ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου 6 βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας”. “Δεν θα επιτραπεί επ’ ουδενί στις ξένες εταιρείες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες η διεξαγωγή χωρίς άδεια δραστηριοτήτων και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας.
Επιπλέον θα αξιολογηθεί η στάση των εταιρειών οι οποίες συνεργάζονται με την ε/κ πλευρά σε μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες, αγνοώντας τη βούληση της τ/κ πλευράς, και θα ληφθεί υπόψη η στάση τους κατά τις διαδικασίες κοινών προγραμμάτων σε ενεργειακά προγράμματα της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον”, αναφέρεται. Προστίθεται ότι “από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει μετά από μια περιεκτική λύση (στο Κυπριακό) να εξεταστεί από κοινού από τις πλευρές που θα αποτελέσουν το νέο κράτος η εγκυρότητα των συμφωνιών που έχει κάνει η ε/κ πλευρά στον τομέα της ενέργειας”.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια λύση στο Κυπριακό μέσω διαπραγμάτευσης, και πως πρέπει να μοιραστούν δίκαια τα έσοδα που θα υπάρξουν από τους υδρογονάνθρακες. “Η μόνη οδός για να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι της Κύπρου πριν την επίτευξη συμφωνίας είναι να υπάρξει κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων με την τ/κ πλευρά και να γίνουν διευθετήσεις για δίκαιη κατανομή των εσόδων.
Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την ε/κ πλευρά να λάβει υπόψη τα αναφαίρετα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων των Τ/κ, οι οποίοι στο μέλλον θα είναι ίσοι πολιτικοί συνέταιροι, και να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες οδηγούν σε αποτυχία των προσπαθειών για περιεκτική λύση”, αναφέρεται. “Τονίζουμε με έμφαση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα, καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ‘τδβκ’”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Η απάντηση της Λευκωσίας
Στο πλαίσιο μίας συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου, τονίζει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε απάντηση σε χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Λευκωσία επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της να συνεχίσει την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, ασκώντας πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Το ανακοινωθέν Τύπου και οι απειλές, οι οποίες εμπεριέχονται σε αυτό, σημειώνει το κυπριακό ΥΠΕΞ, «καταδεικνύουν εκ νέου την ασέβεια της Τουρκίας όχι μόνο για τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και για το συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, καθώς επίσης και για τις βασικές αρχές συμπεριφοράς μεταξύ των πολιτισμένων κρατών».
Διαβάστε ακόμα: Κινητικότητα Κοτζιά για τους αγωγούς EastMed και TAP
Πηγή: mignatiou.com