Την επίτευξη συμφωνίας στα «βασικά στοιχεία» του πακέτου μεταρρυμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία».
«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα (σ.σ. για το ελληνικό πρόγραμμα). Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε και πρόσθεσε τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα, τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
«Κάναμε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα για την δεύτερη αξιολόγηση. Αλλάξαμε την στρατηγική και επιταχύναμε τις συζητήσεις για να βρεθεί συμφωνία στα βασικά στοιχεία του μεταρρυθμιστικού πακέτου και μετά να ασχοληθούμε με τα μικρά», επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το άτυπο Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «έχουμε συμφωνία σε αυτά τα μεγάλα θέματα και θα συνεχιστεί η συζήτηση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες».
Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ, το 1% κυρίως από συντάξεις από το 2019 και το 1% από κυρίως από φορολογικά (αφορολόγητο), το 2020.
Παράλληλα, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει αντίμετρα (μέτρα επέκτασης) υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και το δημοσιονομικό μονοπάτι πηγαίνει καλύτερα και θα χρησιμοποιεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.
Ο Ολλανδός πολιτικός κάλεσε τους εκπροπσωπους των δανειστών να δουλέψουν με την κυβέρνηση για τελειώσουν με τις λεπτομέρειες.
Όταν υπάρξει staff level agreement, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας, οι υπουργοί οικονομικών θα επανέλθουν για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου.
«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να το κάνουμε αυτό το συντομότερο», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Euro2day.gr.
Τα μεγάλα θέματα έχουν τώρα ξεκαθαριστεί και μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Η συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι η τμηματική εφαρμογή μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η συμφωνία αφορά στα εξής:
Εφαρμογή μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019
Εφαρμογή μέτρων 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας. έκανε λόγο για συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. , τα οποία θα προέλθουν από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο. Αναφερόμενος στα αντίμετρα είπε ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για να συζητήσει και το ζήτημα του χρέους στη βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Eurogroup του Μαίου.
Κέρδος τα εργασιακά
Σε προκαταρκτική συμφωνία για μέτρα 2% του ΑΕΠ σε δύο δόσεις που «παντρεύει» την πρόταση της Αθήνας και Βρυξελλών, κατέληξε το Eurogroup της Μάλτα, ανάβοντας το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα χωρίς όμως το εισιτήριο επιστροφής να έχει ακόμη ημερομηνία.
Η πρόταση προβλέπει μέτρα σε δυο δόσεις συνολικής δημοσιονομικής απόδοσης 2% του ΑΕΠ. Το 2019 θα πρέπει να γίνει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, κυρίως από περικοπή συντάξεων κύριων και επικουρικών Η ελληνική πρόταση ήταν να προηγηθεί το 2019 η μείωση του αφορολόγητου, αλλά απορρίφθηκε από το ΔΝΤ, που ήθελε να προηγηθούν οι περικοπές των συντάξεων.
Η επόμενη ελληνική πρόταση, ήταν μια μικτή εκδοχή με την συνολικής προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ το 2019 να γίνει κατά 07% του ΑΕΠ από περικοπή συντάξεων και κατά 0,3% από μείωση του αφορολόγητου.
Το 2020 θα πρέπει να γίνει άλλη μια προσαρμογή της τάξης του 1% του ΑΕΠ που θα προέλθει κυρίως μείωση του αφορολόγητου από μισθωτούς και συνταξιούχους. Και για το 2020, η μείωση σύμφωνα με την ελληνική πρόταση προέβλεπε προσαρμογή 0,7% από την μείωση του αφορολόγητου και 0,3% από την μείωση των συντάξεων.
Σε δύο δόσεις μέτρα και αντίμετρα
Στη Μάλτα υπήρξε μία προκαταρκτική συμφωνία για τα μέτρα που συνολικά θα είναι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,5 δισ ευρώ. Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο δόσεις, περίπου 1% το 2019 και περίπου 1% το 2020. Σε δύο δόσεις και παράλληλα θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα, με την προϋπόθεση όμως παραμονής εντός δημοσιονομικών στόχων. Εάν υπάρχουν όμως αποκλίσεις το 2018, το σύνολο των μέτρων θα εφαρμοστεί το 2019.
Συμφωνία και στα εργασιακά
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας είναι και τα εργασιακά. Εκεί η Ελλάδα πήρε (ως αντιστάθμισμα για τα μέτρα) το πάγωμα όλων των αιτημάτων του ΔΝΤ. Έγιναν δεκτές οι ελληνικές θέσεις για τις ομαδικές απολύσεις και το «λοκ άουτ», ενώ οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο του 2018.
Και τώρα, συζήτηση για το χρέος
Ντάισελμπλουμ και Τσακαλώτος επιβεβαίωσαν ότι η καταρχήν συμφωνία της Μάλτας περιλαμβάνει και μία καταρχήν συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτο όμως πρακτικά σημαίνει ότι τώρα θα ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων.
Δυο γκρίζες ζώνες
Σημεία διαφωνίας παραμένουν όμως τα εξής: Πρώτον, το πως θα κριθεί το 2018 ότι επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα από το 2019, καθώς σε αντίθεση με τα μέτρα αυτά προνομοθετούνται υπό προϋποθέσεις. Δεύτερον, ο ακριβής μηχανισμός που θα καθορίσει τα κρίσιμα μεγέθη του 2018, καθώς ΔΝΤ και Κομισιόν έχουν διαχρονικά διαφορετικές εκτιμήσεις.
Μοσκοβισί: Συμφωνία επί της αρχής μετά από μήνες διαπραγματεύσεων
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεωντόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
Κερέ: Μετά το staff level agreement τα μέτρα για το χρέος
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι ένα περιεκτικό staff level agreement θα υπάρξει «πολύ σύντομα» και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και τα σχετικά μέτρα για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες.
Πιστεύουμε είπε ο Μπ. Κερέ ότι η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει με την υιοθέτηση και εφαρμογή των prior actions γιατί όσο παιρνά ο χρόνος γίνονται όλο και πιο επείγοντα.
«Η καθυστέρηση είχε συνέπειες για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Είναι ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να προχωρήσουμε», σημείωσε το στέλεχος της ΕΚΤ.
Ρέγκλινγκ: Αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα στο πρωτογενές πλεόνασμα
Είμαστε σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Σε δυο εβδομάδες θα έχουμε τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία θα είναι ένα «αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.