Στα τέλη Απριλίου και πάντως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, κατά την οποία θα συζητηθεί και το ελληνικό χρέος αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί.
Σύμφωνα με το Real.gr, στη σύνοδο του ΔΝΤ 21 έως 23 Απριλίου, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά και θα νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή στην Αθήνα τα μέτρα και τα αντίμετρα.
«Δεν θα ήταν παραγωγικό να έρθουν τα κλιμάκια για μόνο τρεις ημέρες», ανέφερε στο iefimerida ευρωπαϊκή πηγή, αποδίδοντας στις αργίες του Πάσχα την απόφαση να μην έλθουν, τελικά, άμεσα στην Αθήνα οι Θεσμοί, ενώ συμπλήρωσε ότι σε αυτό το διάστημα των περίπου 15 ημερών θα γίνεται τεχνική δουλειά στο κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, που θα αποτελέσει τη βάση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).
Είναι επίσης γεγονός ότι πίσω από τη συμφωνία της Μάλτας υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, που χρειάζεται αρκετή δουλειά για να «κλείσουν». Μια από αυτές είναι το πώς θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητάνε επακριβώς το μηχανισμό που θα εξασφαλίζει την επιδιωκόμενη εξοικονόμηση των 1,8 δισ ευρώ.
Επίσης στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, θα γίνουν συζητήσεις για το δημοσιονομικό των επόμενων ετών (διάρκεια πλεονασμάτων 3,5% και ρυθμός αποκλιμάκωσης τους), όσο και για το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του Χρέους. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι οι διαφωνίες ΔΝΤ Βερολίνου δεν θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις ως προς το αποτέλεσμα μια συνολικής συμφωνίας και άρα νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης.
Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε ένα έκτακτο Eurogroup αρχές Μαΐου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ώστε το αργότερο 22 Ιουνίου που συνέρχεται το ΔΣ της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΠΗΓΗ: real.gr, iefimerida.gr