Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων και πάντοτε με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι τουρκικές αρχές και μεταδίδουν ευρωπαϊκές πηγές και απεσταλμένοι ευρωπαϊκών θεσμών προβλέπεται οριακή νίκη του “Ναι” και του Ερντογάν με ποσοστό της τάξης του 51% (αυτή την ώρα 51,4% έναντι 48,6%). Κάτι που αναμφίβολα αποτελεί οριακή έως και πύρρειο νίκη του Τούρκου προέδρου. Ακόμα κι έτσι, όμως, η Συνταγματική αναθεώρηση θα περάσει, όμως, σε μία Τουρκία βαθιά διχασμένη, όπως αποδεικνύεται.
Νεότερα στοιχεία:
- Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων το “ναι” λαμβάνει 51,38% και το “όχι” 48,62%
- Με καταμετρημένο το 91.77% των ψήφων, το «ναι» (evet) προηγείται με ποσοστό 52.21%, έναντι του «όχι» που συγκεντρώνει το 47.79%, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu
Το «όχι» επικρατεί σε 3 μεγάλες πόλεις
Στην Κωνσταντινούπολη επικρατεί το «όχι» (51.32% με καταμετρημένο το 99.97% των ψήφων), όπως και στην Άγκυρα (με 51.12%, στο 100% της ενσωμάτωσης). Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας. Μεγάλη επικράτηση του «όχι» καταγράφεται στη Σμύρνη με 68.78%, και στην Αντάλια με 59.04%, ενώ το «όχι» επικράτησε επίσης στην Αντάνα (58.08%), στο Εσκισεχίρ (57.48%) και στο Ντιγιάρμπακιρ (67.58%).
Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ροής των αποτελεσμάτων, και ενώ το ποσοστό ενσωμάτωσης ήταν μικρό, το ποσοστό του «ναι» ξεπερνούσε το 60%. Όμως, όσο προχωρούσε η καταμέτρηση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ποσοστό του «ναι» μειωνόταν αισθητά.
Πως ψήφισε η ομογένεια
Όπως φαίνεται από τον χάρτη που ακολουθεί, οι Τούρκοι του εξωτερικού ψήφισαν στην πλειοψηφία τους «ναι» στο δημοψήφισμα. «Όχι» ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι Τούρκοι της Ρωσίας (73,98%), των ΗΠΑ (83,26%), του Καναδά (71,23%), της Ελλάδας (76,75%), της Βρετανίας (79,87%), της Ιταλίας (62,06%) και της Ισπανίας (86,68%). Αντίθετα, «ναι» ψήφισαν οι Τούρκοι της Γερμανίας (63,08%), της Γαλλίας (64,82%), της Ολλανδίας (69,93%), της Αυστρίας (72,13%), της Δανίας (61,64%) και της Νορβηγίας (55,14%).
Πάντως, ο ίδιος ο Ερντογάν μίλησε για ξεκάθαρο αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο, οι οποίες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP (Γκρίζοι Λύκοι), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είχε στηρίζει εξαρχής τον Ερντογάν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα».
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι».
Δείτε τη ροή των αποτελεσμάτων από το Anadolu
Turkey: After 90% of the votes counted:
Result projection:
Yes: 51.4%
No: 48.6%#Turkeyreferendum— Europe Elects (@EuropeElects) April 16, 2017
Τα παράλια της Τουρκίας φαίνεται ότι λένε “Όχι” στο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και μεγάλες πόλεις όπως η Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη προηγείται οριακά το “Ναι” (περίπου 51-52%), ενώ εκεί που ο Τούρκος πρόεδρος “σαρώνει” είναι οι επαρχίες της Ανατολίας και οι Τούρκοι του εξωτερικού. Το τελευταίο, εάν επιβεβαιωθεί (και μάλιστα με ποσοστά άνω το 60%, όπως φαίνεται από την καταμέτρηση ενός πρώτου μεγάλου αριθμού ψήφων) θα επιβεβαιώσει εκείνους που θεωρούσαν πως η πολιτική των Ολλανδών και των Γερμανών με τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων με ομιλητές τούρκους υπουργούς και η αυστηρότητα των Βρυξελλών και του Βερολίνου έναντι της Τουρκίας τελικά ώθησαν τους ψηφοφόρους του εξωτερικού υπέρ του Τούρκου προέδρου.
Τα στοιχεία που επικαλείται το Ανατολη καταδεικνύουν ότι το “ναι” συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το “όχι” δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα. — Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που άρχισαν να μεταδίδονται με την άρση της απαγόρευσης, με καταγεγραμμένο το 63% των ψήφων, το «ΝΑΙ» φαίνεται να προηγείται με 55%. Ειδικότερα, στην Κωνσταντινούπολη, στο 9% των καταμετρηθέντων το «ΝΑΙ» προηγείται με 54,9 %.
Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας. Είναι βέβαια νωρίς για όποια ξεκάθαρη εικόνα. Πάντως αν η πορεία εξακολουθήσει έτσι, το «ΝΑΙ» θα βρεθεί πολύ κοντά στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διαπίστωναν την τελευταία εβδομάδα ανοδικές τάσεις. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή φαίνεται να είναι πάνω από 83%. Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και στις δυτικές περιοχές της χώρας.
Μπροστά το “ναι” ισχυρίζονται τα ΜΜΕ του Ερντογάν: Συνεχίζεται η καταμέτρηση στην Τουρκία
Παραβιάσεις της νομιμότητας
Εν τω μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει “σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. Άγκυρα.
Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες. Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00. Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα. CEM TURKEL Στο δημοψήφισμα κρίνεται η μοίρα της χώρας, σύμφωνα με τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου
Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει “τη μοίρα της Τουρκίας” δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα. “Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία η μοίρα της Τουρκίας. Όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα” είπε ο Κιλιντσάρογλου. Το Σάββατο, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Κιλιντσάρογλου παρομοίασε το προεδρικό σύστημα που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα “λεωφορείο χωρίς φρένα και άγνωστο προορισμό”. “Θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή να αποκτήσετε ένα σύστημα διακυβέρνησης μόνο ενός ανδρός;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στους υποστηρικτές του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, ,mignatiou.com
Φωτό: A man sits in a cafe decorated with Turkish flags near a polling station for a referendum on the constitutional reform in Istanbul, Turkey, 16 April 2017. EPA,