Μέχρι να ορισθεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, ελάχιστα άτομα εκτός του μικρόκοσμου της Κουμουνδούρου είχαν ακούσει τον ήχο της φωνής του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ίσως να μην τον αναγνώριζαν καν αν δεν εμφανιζόταν σε φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ακολουθεί -από τον Ιανουάριο του 2015- σχεδόν κατά πόδας. Με την προαγωγή του, ο νεαρός δικηγόρος βγήκε στο προσκήνιο και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Ηγείται, εξάλλου, της λεγόμενης προεδρικής νέας γενιάς που προωθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για καίριες θέσεις στο πλαίσιο της κυβερνητικής ανανέωσης.
Ο σιωπηλός Τζανακόπουλος δίνει σωρεία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων για όλες σχεδόν τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Η στροφή προς την εξωστρέφεια επιβεβαιώθηκε και στην εμφάνιση που πραγματοποίησε στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε θέση στα μεγάλα επίδικα ζητήματα, μεταφέροντας τις θέσεις του Τσίπρα, ανακόπτοντας, μάλιστα, την αρχηγική εμφάνιση που είχε κάνει νωρίτερα η Ρένα Δούρου.
Αν και μόλις 35 ετών, παρ’ ότι τα Μίντια έχουν μία τάση να τον μεγαλώνουν, δεν αποτελεί ένα ακόμα μέλος της παρέας με τα τζηνς, όπως αποκαλούσαν περιπαικτικά το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, λόγω της χαλαρής εμφάνισής τους. Ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και νυν υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι, ίσως, ο στενότερος συνεργάτης του Τσίπρα και άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Διετέλεσε κλειδοκράτορας ενός ολόκληρου μηχανισμού εξουσίας και εν μέρει συνεχίζει να παίζει αυτό τον ρόλο και από τη νέα θέση του. Πριν αναβαθμισθεί, όσοι υπουργοί ή βουλευτές επιθυμούσαν πρόσβαση στον Τσίπρα απευθύνονταν σ’ αυτόν. Σπάνια δεν παραβρισκόταν σε συσκέψεις για κρατικές υποθέσεις. Ήταν μάλιστα, τέτοια η εξοικείωση που έχει με τον πρωθυπουργό που «διαβάζει» τις κινήσεις του και αφουγκράζεται τις διαθέσεις του, χωρίς εκείνος να χρειαστεί να μιλήσει. Τα δύο τελευταία συνεχίζονται.
Υπουργός σχολιάζει ότι σε πολλές συσκέψεις, ο Τζανακόπουλος, κοιτάζοντας τον πρωθυπουργό, ανίχνευε τις προθέσεις του και με νοήματα καθοδηγούσε τους υπόλοιπους. «Άστον τώρα είναι κουρασμένος». «Μην το συνεχίζεις έχει τσαντιστεί» και άλλα τέτοια. Γνωρίζονται, άλλωστε, από τότε που ήταν ακόμα πολύ νέοι. Ο Τζανακόπουλος θεωρεί τον Τσίπρα πολιτικό μέντορά του.
Γεννημένος το 1982 στην Αθήνα, ο Δημήτρης ήταν άριστος μαθητής. Από μικρός στράφηκε στα νομικά, καθώς περιβαλλόταν από νομικούς. Η μητέρα του είναι δικαστής και η μητριά του δικηγόρος. Η σκληρή δουλειά απέδωσε και ο ίδιος βρέθηκε φοιτητής στη Νομική Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του, κάνοντας μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου στη Γερμανία. Σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεωρίας του Δικαίου σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η πολιτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψε τα ακαδημαϊκά και εργασιακά σχέδια του Τζανακόπουλου. Πριν ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σχεδίαζε να συνεργαστεί δικηγορικά με τον σημερινό γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Το κάλεσμα του Αλέξη, όμως, ήταν ένα είδος επιστράτευσης για όλους αυτούς. Ο Τζανακόπουλος επέστρεψε εσπευσμένα από το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχει στην επέλαση προς την εξουσία.
Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί στην Κουμουνδούρου, όταν ο Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας. Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης προέρχεται από εύπορη οικογένεια είχε ανέκαθεν πολιτικές ανησυχίες. Αποτελούσε, μάλιστα, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ενεργό μέλος διαφόρων αριστερών δικτύων, συμμετείχε σε πορείες, αλλά και στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία.
Αρθρογραφούσε, μάλιστα, από νωρίς στην Αυγή και σε άλλα αριστερά έντυπα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τσίπρας, μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Νεολαίας, τον προώθησε για διάδοχό του. Τη θέση του γραμματέα ο Τζανακόπουλος την κράτησε μέχρι το 2010. Έχει, μάλιστα, οδηγηθεί σε δικαστήριο των Ιωαννίνων για μία αφίσα που κατήγγειλε επιχειρηματία της περιοχής.
Πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης είχε ήδη μετατραπεί σ’ έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τσίπρα. Τον είχε διορίσει σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του στη Βουλή. Παρότι είχε τα τυπικά προσόντα, ο διορισμός εκείνος είχε σχολιασθεί, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός, όμως, από τον συγκεκριμένο διορισμό, ο Τζανακόπουλος ήταν η γέφυρα του προέδρου με τα κομματικά στελέχη. Ήταν το άτομο στο οποίο στρέφονταν όλοι, όταν επιθυμούσαν να προσεγγίσουν τον πρόεδρο, ή να ενημερωθούν για τις προθέσεις του. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούσαν «σκιά».
Οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη νικητήρια προεκλογική εκστρατεία του 2015 είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον 33χρονο τότε δικηγόρο. Σπάνια έλειπε από το πλευρό του Τσίπρα. Αυτός, εξάλλου, αποτελούσε τη γέφυρα του υποψήφιου πρωθυπουργού ειδικά με τους ξένους δημοσιογράφους, κλείνοντας συνεντεύξεις, μοιράζοντας διαπιστεύσεις και μεταφέροντας δηλώσεις.
Κανένας, όμως, δεν φάνηκε να του δίνει ιδιαίτερη σημασία ή να υποπτεύεται το νευραλγικό ρόλο που θα καλούνταν να παίξει λίγο αργότερα. Το νεαρό της ηλικίας του, άλλωστε, δεν υπονοούσε κάποια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Τα άπταιστα αγγλικά, αλλά και η εικόνα του, που φάνηκε να μην περνά απαρατήρητη από τις νεαρές δημοσιογράφους, τον καθιστούσαν ένα ακόμα «pretty face», που λένε οι Αμερικανοί επικοινωνιολόγοι.
Οι μυημένοι στα άδυτα της Κουμουνδούρου, όμως, δεν ξαφνιάστηκαν καθόλου όταν αυτός ο νεαρός, χωρίς κάποια ιδιαίτερη επαγγελματική μέχρι τότε εμπειρία, ορίσθηκε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου. Μία θέση που στην πραγματικότητα ισοδυναμούσε με ρόλο γενικού δερβέναγα στο μέγαρο Μαξίμου. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως ο Τζανακόπουλος είχε την εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται όλες τις σημαντικές υποθέσεις. Ο Τσίπρας ήταν σίγουρος πως ο διευθυντής του γραφείου του δεν θα τον παρερμηνεύσει, ούτε θα επιχειρήσει να οικειοποιηθεί την εξουσία του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το κόμμα τον αποδέχτηκε στον κρίσιμο αυτό ρόλο όχι μόνο επειδή τον επέλεξε ο πρωθυπουργός, αλλά και επειδή είχε ήδη κομματικά ένσημα στην πλάτη του. Όπως και τον αποδέχθηκε και στο νέο κρίσιμο ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Αν και ήταν πάντα προεδρικός, διακρινόταν από ένα κράμα αριστερής προσέγγισης και ρεαλισμού. Για την ακρίβεια, πίστευε από νωρίς ότι οι δανειστές θα προσπαθούσαν να εκβιάσουν τη νέα κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, δεν συμμεριζόταν τις αυταπάτες που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και από τον Ιανουάριο του 2015 στην κυβέρνηση.
Ορισμένοι τον είχαν δει σαν αντίβαρο στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με τον οποίο αρχικά είχε μία δύσκολη συνεργασία. Οι δύο τους, όμως, βρήκαν τις ισορροπίες τους. Στην πραγματικότητα, ο Τζανακόπουλος είχε αποδεχθεί την άτυπη πρωτοκαθεδρία του Παππά, γεγονός που είχε συμβάλλει στο να μην υπάρχουν κόντρες στον σκληρό κυβερνητικό πυρήνα.
Ο νεαρός άνδρας περνά σχεδόν όλη του την ημέρα στο Μαξίμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παραμελήσει την εμφάνισή του. Εν μέσω του δύσκολου καλοκαιριού του 2015, ο Τζανακόπουλος γράφτηκε στο γνωστό γυμναστήριο Holmes Place του Συντάγματος. Ο ίδιος ανέκαθεν λάτρευε τον αθλητισμό, παίζοντας φανατικά μπάσκετ. Οι φήμες για πιθανή υπουργοποίησή του επιβεβαιώθηκαν, όπως ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε και πως ο πρωθυπουργός δεν θα τον άφηνε να φύγει από κοντά του.
Μπορεί στο πολιτικό μέτωπο να αντιμετωπίζει, όπως όλη η κυβέρνηση, μεγάλες φουρτούνες, αλλά ο Δημήτρης δεν παραμένει αδρανής στην προσωπική σφαίρα. Η μακροχρόνια σχέση του με τη Στεφανία Γεωργαράκου ανήκει πια στο παρελθόν. Η γαλανομάτα πρώην σύντροφός του, εξίσου δραστήριο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν σχεδόν πάντα στο πλευρό του πριν ακόμα εκείνος αναλάβει τα σημαντικά καθήκοντά του. Όταν εκείνος, μάλιστα, είχε πάει στο Λονδίνο για τις διδακτορικές σπουδές του, η νεαρή οικονομολόγος τον είχε ακολουθήσει για να βρίσκεται κοντά του. Η κυρίαρχη εντύπωση ήταν πως εκείνη η σχέση σύντομα θα μετατρεπόταν σε γάμο.
Τα πράγματα, όμως, πήραν άλλη τροπή. Την καρδιά του κέρδισε η δημοσιογράφος Στέλλα Γκαντώνα. Οι δύο τους όχι μόνο δεν κρύβουν τον δεσμό τους. Οι φίλοι του υποστηρίζουν πως αυτή η σχέση τον ισορροπεί και προβλέπουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να πάρουν τον δρόμο προς την εκκλησία ή προς το δημαρχείο. Αυτό δείχνει και η απόφασή τους να συγκατοικήσουν.