Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το Reuters, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Πρώτος έπεσε νεκρός ένας 17χρονος φοιτητής από τη Βενεζουέλα, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρες που δέχθηκε στο κεφάλι, στην πρωτεύουσα Καράκας, σύμφωνα με τρεις πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.
Όπως μεταδίδει το BBC, άλλη μια φοιτήτρια έχασε τη ζωή της στην πόλη San Cristobal, όταν τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της δέχθηκαν τα πυρά ομάδας ανδρών την ώρα που αποχωρούσαν από διαδήλωση.
Και ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, σκοτώθηκε από οπαδούς της αντιπολίτευσης.
Να σημειωθεί ότι τα επεισόδια συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας με νεαρούς να στήνουν αυτοσχέδια οδοφράγματα και να πετούν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς και τους άνδρες της εθνοφρουράς που έβγαλε στους δρόμους ο Μαδούρο.
Χάος παντού
Στην πρωτεύουσα , και ορισμένες φορές σε απόσταση λίγων μέτρων, βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές με τους τσαβιστές, που έκαιγαν αμερικανικές σημαίες.
Πολλά καταστήματα και σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί.
Ο Νικολάς Μαδούρο έθεσε από την Τρίτη σε εφαρμογή αμυντικό σχέδιο με την ενίσχυση της αστυνομικής και της στρατιωτικής παρουσίας και χθες ανακοίνωσε την σύλληψη 30 ατόμων, που κατηγορούνται για πρόθεση πρόκλησης βίαιων επεισοδίων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, και ότι, χάρη στο αμυντικό του σχέδιο, «ματαίωσε αμερικανοκίνητη απόπειρα τρομοκρατικού πραξικοπήματος».
Η Ουάσινγκτον απέρριψε τις «αβάσιμες και παράλογες» κατηγορίες δια στόματος του εκπροσώπου των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών Κέβιν Σάλιβαν.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο παραβιάζει το ίδιο του σύνταγμά της και δεν επιτρέπει να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Η διεθνής πίεση έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες. Ενδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν από το Καράκας να εγγυηθεί το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Το Καράκας απέρριψε τις εκκλήσεις.
Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματική κατακραυγή για να υπαναχωρήσει 48 ώρες αργότερα.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά παραδόξως το επεισόδιο αυτό την ενίσχυσε συμβάλλοντας στο ξεπέρασμα των εσωτερικών διαφωνιών των τελευταίων μηνών και επιτρέποντας της να ηγηθεί του κινήματος διαμαρτυρίας.
«Η αντιπολίτευση είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ, Είναι πιθανόν ότι η (χθεσινή) διαδήλωση θα είναι η μεγαλύτερη κατά του τσαβισμού. Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες που θα έχει » στη συνέχεια, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Λουίς Βίκτορ Βισέντε Λεόν.
Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού, θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, τις οποίες αναβάλλει από το 2016. Ομως η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σε κάθε περίπτωση απειλή για τον Νικολάς Μαδούρο, του οποίου την αποχώρηση από την εξουσία ζητούν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους, που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας από την οικονομική κρίση που αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκτοξεύει τον πληθωρισμό που αναμένεται να φθάσει στο 720,5% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.