Για τους οπαδούς του είναι ένας επαναστάτης, για τους επικριτές του ένας αιθεροβάμων ουτοπιστής χωρίς πρόγραμμα. Όμως ο χαρισματικός και αισιόδοξος Εμανουέλ Μακρόν έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σώσει τη Γαλλία απ’ το φάσμα της ακροδεξιάς.
Ο νεαρός πολιτικός φαινόταν ότι προοριζόταν να ανέλθει στη γαλλική πολιτική σκηνή όταν αποφάσισε να εφαρμόσει στον κόσμο της πολιτικής όσα έμαθε ως επενδυτής τραπεζίτης στον κόσμο της πολιτικής.
Αφού αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, δύο μόλις χρόνια αφού ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας, ο Μακρόν με το μήνυμά του κατά του κατεστημένου έχει αναχθεί σε φαβορί για να κερδίσει τις πιο αβέβαιες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας προτού γιορτάσει τα 40ά του γενέθλια.
Ο Μακρόν επιδιώκει συνειδητά το διαχωρισμό του κινήματός του “En Marche” («Εμπρός») από τα παραδοσιακά κόμματα.
«Οι εναλλακτικές αριστερά και δεξιά είναι ξεπερασμένες», λέει, «ενώ το κίνημά μας είναι πρωτίστως ένα πράγμα: προοδευτικό.»
Όμως, με αυτά τα κόμματα θα κληθεί πιθανότατα να κυβερνήσει, αφού οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα αναδείξουν μία κοινοβουλευτική σύνθεση που θα είναι απαραίτητη για το δικό του κόμμα ¨Εμπρός” που θα συμμετάσχει αρκετά απροετοίμαστο.
Άγνωστος στο ευρύ κοινό τρία χρόνια πριν, αν κερδίσει στις εκλογές, ο 39χρονος θα γίνει ο νεότερος ηγέτης του γαλλικού κράτους μετά τον Ναπολέοντα.
Ο Μακρόν μιλά με αγάπη για τη γιαγιά του, που ξύπνησε μέσα του το ενδιαφέρον για την Ιστορία και τη Λογοτεχνία κι αυτοσυστήνεται στη γαλλική νεολαία ως «παιδί της επαρχίας». Θέλει να συμφιλιώσει τη Γαλλία των μητροπόλεων με εκείνη και της περιφέρειας κι υπόσχεται γεφύρωση των κοινωνικών ρηγμάτων.
Πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του.
Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση, ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές.
«Η Γαλλία εμποδίζεται από τις ελίτ που φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα», δήλωσε στους υποστηρικτές του στη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατεία στην πόλη Πο στη νότια Γαλλία, προτού προσθέσει: «Και θα σας πω ένα μυστικό: το γνωρίζω, ήμουν μέρος αυτού».
Ο «Μότσαρτ των Οικονομικών»
Ο Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Rothschild, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών» όταν το 2012 συμβούλευσε τη Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.
Αφού έφυγε από τη Rothschild εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλο προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012 και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας. Εκεί καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.
Αυτά ήταν μηνύματα που τον έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία, ένα μεγάλο επίτευγμα για έναν πρώην τραπεζίτη σε μια χώρα όπου πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον κόσμο της οικονομίας, αν και πολλοί στην αριστερά δεν τον εμπιστεύονται.
Ο «Μεσσίας του κέντρου»
Φιλοδοξία του Μακρόν είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.
Όταν παραιτήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για να ιδρύσει το κίνημα «Εμπρός!» πολλοί επικριτές του θεώρησαν ότι θα είναι ένας διάττων αστέρας στην πολιτική.
Όμως με τους Σοσιαλιστές διχασμένους και τον κεντροδεξιό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Μακρόν βρέθηκε στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφους.
Ο Μακρόν, όμως, έχει οράματα: τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του 35ωρου, υπέρ της μείωσης των φόρων, των αυξήσεων στις συντάξεις, της αυξήσεων των μισθών για τους εκπαιδευτικούς. Θέλει να προσλάβει 10.000 αστυνομικούς, να θεσπίσει την κοινωφελή εργασία, να ενισχύσει με 5.000 χωροφύλακες τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Σχεδιάζει μια οικολογική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα «πολιτιστικό διαβατήριο» για τους νέους.
Kι οι οπαδοί του παραληρούν. Στο πρόσωπό του θεωρούν ότι βρήκαν τον «Μεσσία του Κέντρου»: τον άνθρωπο που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της Δεξιάς και της Αριστεράς…
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Εμανουέλ Μακρόν τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Όμως η νίκη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Ο ερευνητής εκλογών Στεφάν Βάνριχ αναμένει ότι η Μαρίν Λεπέν θα αποσπάσει στην νότια Γαλλία ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Την ίδια στιγμή όμως, λέει, υπάρχουν και πολλοί ψηφοφόροι απογοητευμένοι από την Αριστερά, οι οποίοι δεν αποκλείεται να στραφούν στον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος ειδικός εκτιμά ότι σε περίπτωση επικράτησης του Μακρόν οι Γάλλοι θα απογοητευθούν πολύ γρήγορα μιας και παρουσιάζει τον εαυτό του ως κάποιον που είναι σε θέση να πετύχει το ακατόρθωτο παρά το γεγονός ότι διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος υπό τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ως υπουργός Οικονομίας. Φέρει κατά συνέπεια ευθύνη για τις αποτυχίες και την χαμηλή δημοτικότητα του γάλλου προέδρου, πιστεύει ο Στεφάν Βάνριχ… Μένει να δούμε τι θα πει η πλειοψηφία σε δεκαπέντε μέρες…
Πηγή: iefimerida.gr