Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσεται μια παράπλευρη διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης Θεσμών, καθώς μετά το προσχέδιο συμφωνίας των δανειστών το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε τις δικές του παρατηρήσεις.
Η ανταλλαγή κειμένων ξεκίνησε από τη Δευτέρα από τους θεσμούς με την αποστολή των προσχεδίων συμφωνίας Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Η ελληνική πλευρά απάντησε με ένα κείμενο παρατηρήσεων με την προοπτική να επιστρέψει στο τραπέζι μόνο για τα θέματα που χρειάζεται απόφαση σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της ηγεσίας των ομάδων των δανειστών.
Αφορούν τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2019 -2020, τα αντίμετρα, το εργασιακό, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στις τράπεζες και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
Συνεπώς, το αντικείμενο των συζητήσεων είναι σχετικά περιορισμένο και συζητείται εδώ και περίπου δύο μήνες.
Το δεύτερο στοιχείο που υποστηρίζει τη φάση αναμονής είναι το γεγονός ότι για την ελληνική πλευρά, η συμφωνία θα πρέπει να είναι συνολική, αφού μόνο η ψήφιση των μέτρων θα δέσμευε μόνο την ελληνική πλευρά, άλλα όχι και τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν τότε να καθυστερήσουν τη λύση του χρέους μέχρι και τον Σεπτέμβριο, έχοντας και μια καταρχήν θετική θέση του ΔΝΤ για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αν πάλι υπάρχει κάποια θετική προσδοκία για λύση στο θέμα του χρέους, τότε όλα μαζί μπορούν να συμφωνηθούν σε κάποιο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει και μετά τις 22 Μαΐου.
Αντιφατικά μηνύματα
Σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους το τοπίο παραμένει θολό με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει συνολική λύση.
Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε ζήτησε πρώτα να εφαρμοστούν τα μέτρα παραπέμποντας για το μέλλον τη ρύθμιση του χρέους. Απ’ την άλλη πλευρά τόσο ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις εξέφρασαν την εκτίμηση ότι εντός του Μαΐου η συμφωνία θα κλείσει και αποδεσμευτεί η δόση.
Παράλληλα σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ μεταφέροντας την εμπειρία του από την συνάντηση του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα φαίνεται να καθυστερεί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι κάποιοι, όχι μόνο η κ. Λαγκάρντ, θεωρούν ότι τα προβλήματα με τα δημοσιονομικά θέματα θα πρέπει να κλείσουν τώρα και κάποια άλλα (υπονοώντας τη λύση για το χρέος) μπορούν να αναβληθούν.
Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε να κλείσει άμεσα το ζήτημα του χρέους το Μάιο.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr