Στην τελική ευθεία για το Staff Level Agreement, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση, καθώς το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη ακόμη μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής Θεσμών. Η κυβέρνηση επιδιώκει έως την Κυριακή να έχουν κλείσει όλα τα βασικά μέτωπα.
Τα όποια δευτερεύοντα ζητήματα δεν φαίνεται να προβληματίζουν όπως δήλωνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς ήδη επιλύονται από τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία εργάζονται πυρετωδώς.
Όπως αναφέρει το euro2day.gr όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης ο οποίος άνοιξε τον περασμένο Οκτώβρη.
Τζαρτζαρίσματα της τελευταίας στιγμής προφανώς δεν αποκλείονται αλλά το ενδεχόμενο ουσιαστικού στραβοπατήματος με μετάθεση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, δεν προκύπτουν. Επομένως, την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να σφραγιστεί το Staff Level Agreement, ώστε στη συνέχεια ο εφαρμοστικός νόμος να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί σύμφωνα με το τελευταίο κυβερνητικό σενάριο νωρίτερα από τις 15 Μαϊου.
Το κλίμα που μεταδίδεται από κυβερνητικές πηγές , φέρει τα περισσότερα από τα εκκρεμή κουτάκια της συμφωνίας να έχουν ήδη κλείσει. Σήμερα αναμένεται η έναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στους υπουργούς και τους επικεφαλής του κουαρτέτου «επί των κειμένων εργασίας» όπως ανέφερε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος.
Οι «γωνίες» στα κείμενα συμφωνίας τόσο με την Κομισιόν όσο και με το ΔΝΤ έχουν ήδη αμβλυνθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και τώρα πλέον αρχίσει η τελική σάρωση γραμμή γραμμή.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο άλλωστε, για περίπου τέσσερις ώρες έγιναν οι συνεννοήσεις σε επίπεδο κορυφής με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, των υπουργών (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης) που σηκώνουν το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης ενώ δεν έλειπαν και οι πλέον αισιόδοξοι που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας ακόμα και έως την Κυριακή.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε προσωπική δέσμευση έναντι του ευρωκοινοβουλίου, ότι η συμφωνία θα κλείσει εντός Μάϊου κάνοντας αναφορά και στην ανάγκη λύσης για το χρέος. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εγείρει – προς το παρόν – νέα εμπόδια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του αλλά όπως εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων «δε νομίζω ότι έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία».
Το ΔΝΤ και τα θέματα της τελευταίας στιγμής
Το ΔΝΤ επιμένει σε μια σειρά θεμάτων, ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε μετά και τις χθεσινές συναντήσεις πως «δεν νομίζω ότι έχει έρθει με κοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία». Χθες συζητήθηκαν κυρίως οργανωτικά θέματα, ωστόσο, η κλεψύδρα μετρά πλέον αντίστροφα και θα πρέπει οι συζητήσεις να γίνονται ανά θεματική ενότητα.
Η «μάχη» των αριθμών γίνεται στο Ασφαλιστικό, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το πώς θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το 2019 (αντιστοιχεί σε ποσό 1,8 δισ.). Στόχος είναι να μπει «κόφτης», ώστε οι μειώσεις στις συντάξεις να μην ξεπερνούν το 22%. Ωστόσο το ΔΝΤ είχε ενστάσεις επί του θέματος, υποστηρίζοντας πώς να μπει πλαφόν δεν θα βγαίνει ο λογαριασμός. Η συζήτηση αφορά και την τύχη των επικουρικών, με τα τεχνικά κλιμάκια να μελετούν τους αριθμούς για να δουν αν βγαίνει ο λογαριασμός μόνο από τις κύριες συντάξεις.
Υπολογίζεται πως η εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει το 30% των συνταξιούχων, δηλαδή 900.000 άτομα που έχουν προσωπική διαφορά. Κυρίως επηρεάζονται συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ και δευτερευόντως του Δημοσίου, ενώ τα κατώτερα όρια του ΙΚΑ δεν αναμένεται να θιγούν.
Το Ταμείο έχει ανοίξει και επιμέρους θέματα, επαναφέροντας παλαιότερες θέσεις. Στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων, τις Κυριακής θα υπάρξει λύση ανά περιοχή (π.χ. στις τουριστικές). Επίσης το Ταμείο έθεσε θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων (για παράδειγμα των μηχανικών) και για την πώληση φαρμάκων.
Στο φορολογικό το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει, όπως αναφέρει το «Έθνος». Οι αλλαγές –εφόσον τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι- θα «τρέξουν» το 3020 και θα προβλέπεται αφορολόγητο 5.900 ευρώ κατά μέσον όρο. Στα αντίμετρα θα προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Στα εργασιακά η κυβέρνηση θέλει να αναφέρεται ρητά στο κείμενο πως επιστρέφουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη του προγράμματος. Δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 να επανέλθουν η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
Οσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, δεν θα υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο γι α την απεργία, ενώ στο καθεστώς που διέπει τις απολύσεις των συνδικαλιστών θ α προστεθούν κάποια ποινικά αδικήματα. Φόρμουλα έχει βρεθεί και στο άλλο ανοιχτό θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή τα ενεργειακά.
Τα αντίμετρα
Στα αντίμετρα θα περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο αλλά και ένα πλέγμα δράσεων για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού (με επιδότηση ενοικίου, επιδότηση οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά, μείωση συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα). Στόχος σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων με το κουαρτέτο να οριστικοποιηθούν τα κείμενα του staff level agreement, δηλαδή της τεχνικής συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), που αποτελεί το κείμενο της συμφωνίας του Ταμείου.
Το global deal – δηλαδή η συνολική συμφωνία- που επιθυμεί η κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και δύο ακόμα θέματα: τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά αλλά και το μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος(όπου οι διεργασίες συνεχίζονται μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον).
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μέτρα και αντίμετρα θα περιλαμβάνονται σε ένα πολυνομοσχέδιο, αλλά σε διαφορετικά άρθρα, ώστε αν το επιθυμούν κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις θετικές διατάξεις.
Το Eurogroup της 22ας Μαϊου
Μετά το SLA και τη δοκιμασία στη Βουλή, τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της 22ας Μαϊου. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί. Το εάν θα ληφθούν αποφάσεις μένει να φανεί. Ο πρόεδρος της Κομισιόν με τη συνέντευξή του στο Euro2day.gr, άφησε να διαφανεί η προφανής ανησυχία του το Eurogroup να επιχειρήσει να γράψει ένα ακόμα «ποίημα πάνω στα ποιήματα» για το χρέος.
Το παρήγορο στοιχείο σε ενδεχόμενες νέες καθυστερήσεις για το χρέος, είναι πως δεν φαίνεται να διακυβεύεται η εκταμίευση της δόσης για την κάλυψη των λήξεων του Ιουλίου.
Αν ληφθούν αποφάσεις για το χρέος από την άλλη, ξεκάθαρο είναι ότι θα εφαρμοστούν μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος και η υλοποίησή τους θα συναρτάται με προαπαιτούμενα. Με την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα άμεσο πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του, επομένως πίεση χρόνου για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων δεν υπάρχει. Το ζητούμενο είναι τώρα ένα καθαρό σήμα στις αγορές και βέβαια η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες.
ΠΗΓΗ: real.gr, euro2day.gr, ΕΘΝΟΣ